Thursday, April 16, 2009

Rumah Lelong..

Memandangkan kegawatan ekonomi sekarang banyaklah kita lihat rata-rata rumah yang hendak di lelong. Masa balik Malaysia baru-baru ni pun saya rasa teruja untuk membeli rumah lelong. Ada end lot 2 tingkat hanya RM95K dan beberapa rumah lain yang harganya setikar itu. Bagi yang berduit memang berbaloi tapi bagi orang yang masih banyak komitment macam saya .... kena tengok dan telan air liur aje la. Tak nak la nanti bila beli tak mampu pula nak di bayar.

Tapi rupanya beli rumah lelong ni tak semudah yang di fikiran. Dari pengalaman seorang teman boleh la saya kongsi di sini.

Mula-mula kena la bagi tau kat agent berapa harga yang nak di persetujui agar dia boleh tolong bid harga yang kita setuju kalau lebih maknanya bukan la rezeki. Tapi dengar-dengar ada cara untuk dapatkan rumah itu kalau kita mau. Mula-mula tengok berapa orang yang bid. Dan negotiate aje la dengan dia.

4 comments:

aida said...

yup..true enuf...buying an auction property meaning that you must have agud rappo with the agent. if not, u may end-up spending more than u shud be.

further more, u have 2 pay the deposit 5% or 10% (or more) depends on the bank. there and then jg u kena bg duit.

so basically, u hav to hav at least the $ for the deposit and the agent's commission.

belum lg kira nk bayar legal fees and stamping fees.

-tuanbri- said...

x semestinya good rappo dgn Agent..

kita yg kena instruct agent, sebab dia yg kerja dgn kita..

kalau nak senang, gunakan Khidmat Satu Solution, wholly owned by Bumi.

Kita org boleh buat surver, sampai masuk auction. dan lawyer pun kita ada sendiri(panel la..hehe)

x susah sebenarnya masuk acution ni. Jangan jadikan alasan untuk kita tidak melabur dalam lelong.

cuma kena penuhkan ilmu di dada dulu sbelum masuk auction

ingat tuan tanah, ingat tuan bri

Mohamad said...

ok la saya ingatTuan Bri tapi tak boleh lupa kawan saya sorg yg beli umah lelong....

-tuanbri- said...

http://tuanbri.blogspot.com/2009/06/steps-for-buying-auction-property-cara.html

Cara-car untuk membeli rumah lelong malaysia

semoga menjadi guidance untuk kita semua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

World Time


All right reserved © 2007. All materials presented belong to Mohamadj at www.mohamadj.com. Any materials can be reproduced with permission without changing the original content and has to be credited. Other material not stated belong to Mohamadj belongs to its owner.

Copyright © 2009 www.mohamadj.com