Saturday, March 28, 2009

Earth Hour Doha 2009



I participated in the spirit of preventing global warming by switching off the lights. Surprisingly, it was raining heavily coupled with thunder storm just like in Malaysia when the clock struck at 8.30pm. Most of the tenants at Musheirab 2 participated in the Earth Hour. I decided to just stay in the dark and kept thinking how is it like without the light.... Hope this little contribution of each individual will change the way we think and conserve as much energy as we could...

Afgan



SADIS



ENTAH



PADAMU KU BERSUJUD

Tuesday, March 24, 2009

Sketsa Pulang Bercuti Part 1

Saat di nantikan telah tiba untuk pulang bercuti ke tanah air. Bila tiba saat- saat macam ni boleh jadi sensitive, lebih-lebih lagi bila kawan-kawan di Malaysia asyik perli aje... Tak sabar nak balik dsb. It is a know fact siapa la tak rindu kat keluarga. Kadang-kadang berbulan-bulan kita menahan rasa rindu kat keluarga dan kadang kala terpaksa buat-buat sibuk agak tak selalu home sick. Tapi itula kenyataan yang tak boleh di elakkan.

Masa hari nak balik pun masih sibuk dan siapkan kerja agar nanti sepanjang ketiadaan saya di pejabat boss tak bising. Tepat jam 6 petang dan setelah menyiapkan segala kerja saya pun pulang ke apartment. Masa tu selera makan pun dan tak de dan seperti yang di janjikan dengan Sofi teman sepejabat, dia pun datang jam 10.30 malam untuk menghantar saya ke airport. Kunci kereta saya serahkan pada security guard berbangsa Nigeria yang juga pencuci kereta saya agar dia boleh hidupkan injin kereta.

Sampai di airport tampak terlalu ramai orang beratur di immigrasin. Mungkin semua nak pulang bercuti. Sepanjang perjalanan saya tidur saja sehinggala tiba masa di Kuala Lumpur. Tak makan apa pun kerana nak puasa agar keesokkan hari nya boleh terus ke Klinik untuk check cholesterol. Maklum la di Qatar rawatan perubatan mahal. Jadi sementara di Malaysia gunakanlah peluang yang ada.

Sampai di KLIA saya sewa kereta dengan Hertz supaya senang nak bergerak harga RM240 kereta Toyota Vios.

Destinasi pertama saya ialah pejabat lama dan saya sempat berjumpa, Jalal, Nizar, Zuraimi, Shivani dan Tan Lin tapi tak sempat nak sembang panjang. Sayang tak sempat jumpa Zaim, Krish dan Rudi. Lepas membuat pemeriksaan di Klinik saya terus ke Wangsa Maju untuk ke Klinik gigi pula. Habis di cuci bersih gigi saya.

Memandangkan masih ada masa saya terus ke IKEA untuk membeli serba sedikit barang untuk apartment baru saya. Kalau ikut hati nak borong semua tapi bila fikirkan hanya 25 kg yg boleh bawa kenala sedar diri.... Saya sempat jumpa Zak dan Amir di IKEA dan bercerita tentang Zahir dan politik di Malaysia. Sebenarnya Zak nak belanja makan tapi saya dah terlalu kenyang dan tak boleh nak masuk lagi. Maklumlah rezeki dia lebih bisnes OK.

Balik dari IKEA saya sempat berjumpa dgn Boss lama yang juga akan berangkat untuk bekerja di luar negara. Sempat la bersembang sekejap dan selepas tu terus balik ke Sungai Buaya.

Di Sungai Buaya, saya terus ke rumah Masnoor sahabat baik se kelas masa di Thames yang bertugas di Turkmenistan dan secara kebetulan pulang bercuti. Di rumah Masnoor saya di hidangkan dengan Mee goreng.. Hai nikmat yang amat. Maklum la kat Doha ni bukan boleh dapat mee macam kat Malaysia.

Ada sekali bila dah teringin sangat nak makan mee dan tiada perencah lain yang ada; saya cuba resipi sendiri dengan tumis bawang dan udang kering dan masukkan mee maggie... Hmm hasilnya rasa macam mee bandung johor. Tak percaya cuba lah. Balik dari rumah Masnoor agak lewat dan terus pulang dengan keletihan.

Keesokan pagi Masnoor call dan ajak pergi tengok rumah lelong dekat Sungai Buaya. Murah juaga RM90K untuk end lot double storey teres. Hmm biarlah dulu nanti kalau ada rezeki ada lah nanti. Lepas balik dari tengok rumah sempat beli nasi lemak kedai biasa dan lepas makan pergi tengok pokok-pokok bunga di laman. Kebanyakkan pokok-pokok yang di tinggalkan berbunga. Yang paling menarik ialah Birds of Paradise pun berbunga. Thank you to Nazmie for taking care of the plants.

Saya kemudian menuju semula ke KLIA untuk pulang ke Johor. Mujur ada Enrich card dan points yang banyak. Saya hanya perlu bayar airport tax sebanyak RM36 saja berbandingkan tiket sebanyak RM290. Saya memang dah pakat dengan isteri agar tidak memberi tahu anak-anak akan kepulangan saya. Saja nak kasi surprise... Dalam pada tu isteri saya asyik sms kerana anak-anak asyik tanya kenapa nak pergi airport, nak ambil siapa dsb.... Pandai juga isteri saya menepis soalan-soalan anak-anak itu.

So bila sampai aje di Senai airport dan bila saya keluar dari ruang bagasi saya terserempak dgn isteri dan anak-anak. Wah memang macam film hidustan. Meluru mereka berlari ke arah saya. Cuma TV3 aje yang tak de untuk merakamkan saat itu. Siaplah berpeluk-pelukkan dengan anak-anak... Hmm masing-masing sibuk bertanya apakan jawaban teka-teki yang saya berikan di blog....

Jadi saya katakan memandangkan Along mempunyai bibir yang kecil dan terkadang sukar nak senyum, saya berikan Along Smiling Red Lips, Angah pula Star agar dia dapat aura jadi Star dalam akedemik dan sukan, Uda pula giraff kerana dia tu tinggi dan suka color pink, Jeehan pula butterfly kerana suka berangan dan bear untuk Wawa kerana dia suka mengendung dolls dia.

Memandangkan Kak Uda ada tuition masa tu, kami terus ke tempat dia tuition dari Senai Airport. Dalam perjalanan saya kata nak bagi surprise untuk dia dan terpaksa pinjam tudung angah untuk menutup muka agak dia tak nampak. Bila dah sampai, Along siap pesan kat Wawa dan Jeehan agar jangan pecah rahsia.... so bila Kak Uda naik aje kereta dia terus tanya ni siapa yang pakai tudung ni macam hantu....terus selak tundung dan terus jerit.. Daddyyyyyyyyyyyyyyy!.

Memang.. saya tau anak-anak rindu kan saya. Hai seperti biasa macam-macam la cerita dan celoteh mereka. Dari situ kami ke Nong Chik untuk ziarah mak dan Kakak saya. Macam-macam la juga sembang sementara tunggu Angah habis tuition dengan Cikgu Farah. Sambil tu sempat la juga tengok AF sesi baru. OK la juga persembahan dia orang tu.


Rasa kena sambung Part 2 fasal nak pergi makan tengah hari ni... Nantikan kisah seterusnya

Kokoro No Tomo - Mayumi Itsuwa



ANOTHER MAYUMI SONGS...

Saturday, March 21, 2009

Koibito Yo - Naoko feature Mayumi



Terkenang lagu ni masa kat Uitm dulu. Salah satu lagu yang memberi sumber inspirasi untuk bangun pagi... Masa tu berangan sangat nak ke Jepun bila dengar lagu ni...

Sunday, March 15, 2009

Back in Malaysia

I am back in Malaysia for a week vacation. The schedule is very tight but hope everything is on schedule. Right now I am in Johor Bahru and will be going back to KL tomorrow after settle a few things with the bank. Thought of spending a night at Avillion PD before coming back to KL. Have a day in KL and Thursday I am back to Doha. What a short trip and have to utilise every single minute wisely.

Monday, March 9, 2009

Maid

Last weekend I did the household chores of cleaning the apartment. I started off with the garden in my balcony. I have three roses, Gardenia, Aloe Vera and Petunia. I will add Plumerias in my collections soon.

I then move to cleaning the furniture, vaccum the floor, mop the floor and clean the toilet. The dust can get accumulated easily here. It took me about 4 hours to get it done. So I decided to hire a maid to do all the household chores.

I browse Qatar Living and saw one guy wanting a part time job. I called him and asked him to come for an interview. He finally came yesterday eventhough it was very late about 11:00 pm. He could find the place he said. I guess he had been walking all the way. When he arrived I asked him to sit but he refused and I interviewed him while he kept standing. I guess it must be their culture or out of respect to his future Sir, Master or Boss whatever you want to call it.

He said he is working as a office boy and needed extra income to support his family. I did not ask more about his family. So I asked him on what he can do. He said he can do cleaning and ironing etc. I agreed and asked him to come starting from next month. Well I will have to gauge his performance if I wish to continue further.

As for the car, I have hired someone to wash and clean the car twice a week. So for so good.

Hmm kadang rasa macam Tuan Besar lak dok sini. But anyway rezeki kita ni ada hak untuk orang lain and kita ni just a means for others’ rezeki. Moga Allah tambah lagi rezeki-rezeki kita. Amin insyallah.

Sunday, March 8, 2009

My New Apartment









Ini la teratak hamba yang baru... ianya merupakan impian yang menjadi kenyataan setelah pelbagai dugaan yang terpaksa di harungi sebelum dapat tinggal di sini. Nanti la saya bukukan cerita saya ni semoga menjadi iktibar pada semua yang ingin mencari rumah di Qatar ni. Alhamdulillah teratak ini amat selesa buat saya. Senangla kalau keluarga serta sahabat handai nak datang bertandang ye...

Soft Toys Untuk Anak-anak ku



Anak-anak ku cuba teka.. yang mana satu kepunyaan soft toys masing-masing punya? Daddy ada beli 6 semuanya. Mereka tu semua menanti flight nak balik Malaysia... Ada yang nak sponsor dia orang ke? Hmm nampak gaya kena tunggu mummy datang la ye??? hehehe So Along, Angah, Kak Uda, A'an atau Wawa? Oh terlebih satu ke?? Siapa la lagi kalau bukan Atin....

So teka teki tiap-tiap satu tu untuk siapa
1) Giraffe Pink = ?
2) Bear Coklat = ?
3) Star Kuning = ?
4) Red Lips = ?
5) Butterfly = ?
6) Ulat Bulu colour2 =?

Jadi sementara menunggu flight dia orang ke Malaysia, soft toys tu semua tidur dengan Daddy nanti kot la anak-anak daddy rindu kat daddy boleh je la peluk soft toys puas-puas ye. Terima Kasih anak-anak daddy kerana tabah mengharungi semua ini...

Salam Sayang Dari Daddy.

Thursday, March 5, 2009

The Internet is back to normal

Received call from Qtel and finally they fixed my telephone and inernet line. I am back!...

Tuesday, March 3, 2009

Internet Off

Just to inform you all that my internet in the office and home is off for a meantime as we are moving office and at the same time I am moving to a new apartment. So the connection is still on the way. So please bear with me.

Sunday, March 1, 2009

Desert Safari






Hari Jumaat 27 Februari, seperti yang di rencanakan kami akan mengikuti Safari Padang Pasir. Kalau nak ikutkan hati malas aje nak pergi fasal baru pindah apartment dan masih tak habis kemas. Tetapi memikirkan hendak merasa pengalaman baru saya gagahkan juga.

Saya bangun pukul 5:30 pagi dan selepas solat subuh saya bersiap untuk berrangkat. Hafiz rakan Malaysia yang ingin turut serta datang ke apartment saya dan kami pun berangkat menuju ke rumah Chan yang mempunyai Land Cruiser untuk di pandu di padang pasir.

Kami berkumpul di petrol station dalam perjalanan ke Inland Sea. Selepas pendaftaran kami di bekalkan dengan nasi lemak satu bagi setiap orang. Ada lebih kurang 35 4WD yang turut serta.

Apabila kami sampai di titik permulaan untuk memulakan adventure padang pasir kami. Kami di beri taklimat tentang cara-cara memandu dan setiap kenderaan di kehendaki mengurangkan angin tayar hingga 15.

Percubaan pertama mendaki bukit pasir, ada beberapa kenderaan tersangkut. Termasuk kenderaan Duta Besar Malaysia yang turut serta dalam expedisi ini. Debaran demi debaran merentasi padang pasir ni. Dan yang paling suspens ialah apabila kami terpaksa slide pada tahap cerun 70 darjah. Hmm memang satu cabaran.

Kami berhenti rehat dan makan tengah hari serta solat jumaat di tepi pantai. Siap ada khutbah jumaat lagi. Kami teruskan perjalanan kami dan akhirnya kami sampai ke destinasi yang di tuju khemah penginapan dekat waktu magrib dalam jam 5:30 petang. Lepas solat Magrib dan makan malam kami bergegas pulang. Dalam 18 buah kenderaan yang pulang.

Memandangkan jalan yang gelap gulita, Kami hanya berpandukan ketua untuk memberi hala tuju dan saya rasa mereka pun berpandu kan GPS saja.

Kami balik penat dan letih, sampai rumah mandi dan terus tidur.... Keesokkan harinya keletihan.. kalau dah cuti alangkah seronoknya...

Nanti la saya post kan gambar-gambarnya.

Moving Apartment and Moving Office

Last Thursday 26 February 2009, I finally moved to my new apartment. I had to make 3 trips to carry all my belongings from Ezdan to Musherif Residence. I have accumulated quiet a stuff. From cooking appliances to plants.

This new apartment suits me and it is the collections of all the criteria that I want; spacious living, dining and bedroom with kitchen and balcony. The internet and electricity is exclusive. All in all it is about QR 9000 which is the average rental price here. One could not image how expensive the apartment/house here. A friend of mine living a shabby area costs him QR1000+. I told them if we were in Malaysia, with that kind of price, we could be staying in Kenny Hills.

I had to go to Kahrama the water and electricity for the connection and Qtel for telephone and internet. I took the package of free local land line calls. But just have to wait till I get connected. So if someone wander why I am not online and did not update the blog it is because of that.

We are also shifting office at the sametime and should be anytime now. So internet will also be off soon. So I will probably out of internet for the next one week but I can be connected through my mobile both local and Malaysia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

World Time


All right reserved © 2007. All materials presented belong to Mohamadj at www.mohamadj.com. Any materials can be reproduced with permission without changing the original content and has to be credited. Other material not stated belong to Mohamadj belongs to its owner.

Copyright © 2009 www.mohamadj.com