Saturday, March 22, 2008

Resepi Candy

Tekak ni dah lama teringin nak makan. Teringat-ingat rasa candy my cousin semasa berhari raya di rumah dia di Singapura dua tahun lepas. So last year tak sempat berhari raya ke rumah dia tapi I sempat pesan pada my sister yang beraya ke rumah my cousin untuk tapau Candy. So lepas makan memang tak boleh lupa dan terus email kat my cousin minta resepi. Tapi baru kesempatan untuk membuatnya. Hai dah lama tak masuk dapur. Bahan-bahan mudah aje; gula, susu pekat dan kelapa. Di gaul hingga pekat. So saksikan lah hasilnya, satu hijau dan satu coklat. Yang coklat tu terhangus so tak payahla nak letak pewarna....


Mari ke Dapur. Hai entah la dah berapa tahun tak masuk dapur. Maklumlah dah kahwin dan dah ada orang tolong masakkan. Thank you Mummy. So ari ni I nak ajar masak fasal orang lain buat Candy ini asyik tak jadi aje so kenala buat sendiri hehehe...


Since resepi ni dapat dari orang lama, so kenala pakai sukatan cawan... ikut resepi la katakan. Sukat kelapa, gula dan susu.. Kalau tak berapa suka manis, kurangkan gula ye..


Mula-mula panaskan gula dan susu pekat dalam periuk dan kacau hingga likat sebelum di masukkan kelapa. Teruskan gaul sampai pekat dan likat. Masukkan perwarna ikut kegemaran sendiri dan kemudian masukkan ke dalam loyang.


Colour coklat ni by accident fasal terhangus. so tak payahlah letakkan pewarna ye. Rasa OKlah

Ni colour hijau.. hmmm macam colour kete eh??

Tekak ni dah lama teringin nak makan. Teringat-ingat rasa candy my cousin semasa berhari raya di rumah dia di Singapura dua tahun lepas. So last year tak sempat berhari raya ke rumah dia tapi I sempat pesan pada my sister yang beraya ke rumah my cousin untuk tapau Candy. So lepas makan memang tak boleh lupa dan terus email kat my cousin minta resepi. Tapi baru kesempatan untuk membuatnya. Hai dah lama tak masuk dapur. Bahan-bahan mudah aje; gula, susu pekat dan kelapa. Di gaul hingga pekat. So saksikan lah hasilnya, satu hijau dan satu coklat. Yang coklat tu terhangus so tak payahla nak letak pewarna....

4 comments:

mOhD^.^rAz said...

beznye...
nak ugak..
warna ijau tue..

Anonymous said...

a ah..kaler tuh cam biase tgk jer..hehe..ok gak kaler brown tuh,same ngan kaler sport rim ;p

Mohamad said...

A ah ek. kira inspirasi dari color kete la ek

N A Z M I E S K I said...

akan mencuba nanti di rumah. Thanks for the recipe. Nampak senang nak buat. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

World Time


All right reserved © 2007. All materials presented belong to Mohamadj at www.mohamadj.com. Any materials can be reproduced with permission without changing the original content and has to be credited. Other material not stated belong to Mohamadj belongs to its owner.

Copyright © 2009 www.mohamadj.com