Monday, May 31, 2010

Memori Semasa Balik Malaysia
















These are some of the memories I captured when I was back in Malaysia.

Maaf la bagi pengunjung www.mohamadj.com kalau blog ni dah lama senyap. Bak kata Masnoor dah bersawang kerana lama tak update. Nik kata kenapa lama tak update? Katanya lagi "walau pun I tak comment tapi I baca.." Kata Baharudin pulak "Kenapa tak update Blog Ji?"

Tak sangka ramai juga peminat ye... hehehe... "Maklum la lepas satu-satu nak buat. Dari resign nak selesai urusan pindah dan sekarang urusan dengan tempat kerja baru pula. Harapkan selepas ni Allah bagi kelapangan bagi saya memaparkan kisah-kisah hidup saya di Jeddah dan tanah suci Mekkah" Moga dengan cacatan saya nanti setiap insan yang mengunjungi Blog saya ni dapat juga menjejaki Tanah Suci Mekkah dan Madinah menunaikan ibadah haji dan umrah. Amin Insyallah.

Salam tulus ikhlas dari saya buat semua...

Something that I like to Do -Art





o
c


I am not an artist but I wish I could be one and I envy looking at nice painting. So, my outing day with my family the day before I departed to Jeddah was supposed to have lunch with Ani @ Karyaneka. Unfortunately the canteen was closed...

To inspire my children to appreciate arts, I brought them to sell the art and crafts at the Wakaf. It is one of my dream to have a Wakaf and do the art and crafts I enjoyed. I spoke to one Artist who drew Naive painting and advised me to just draw and practise. Maybe this is going to be my hobby in my past time in Jeddah. We also saw some batik painting and A'an persuaded me to back to the Wakaf since she wanted to try. Started with her, Kak Uda, Wawa and myself we had our batik painting. It was intertesting, I drew heliconia and it was nice.

This is something I liked to do with my children more often hopefully...

Happy Crystal Anniversary 26th May 2010


b



Nota: Baju yang Along pakai memang banyak memori buat saya. Baju Laura Ashley yang saya beli di Connecticut, New Haven, USA. Masa tu baru beberapa bulan lepas kawin dan ada pulak meeting di Pejabat Cesar Pelli di USA. Berjam-jam dok belek baju tu dan dok bayangkan muat ke tak muat. Maklumla rasa tu la kali pertama saya nak beli baju untuk isteri. So saya pun beli la untuk isteri saya Gaun dengan perfume Laura Ashley berdekatan dengan Pejabat CPA. Saya memang suka tengok wanita yang pakai gaun Laura Ashley nampak very lady like teringatkan cerita Little House in the Praire masa saya kecil-kecil dulu. Gaun tu rasanya Zura sempat pakai sekali aje kerana selepas tu perut dah semakin membesar mengandungkan Along. Lepas tu mengadungkan angah pula dan lepas tu fitting terus lari. I bagi tau Zura, jangan bagi baju tu kat orang melainkan anak-anak. Dan masa Anniversary tu saya terharu melihat Along pakai baju yang saya beli 15 tahun lalu. So lady like so beautiful ... Gitu la Zura masa baru kawin... Cerita bab perfume pulak lagi best, perfume tu memang wangi tapi malangnya masa beli tak test, minyak wangi tak berapa nak keluar bila di tekan. Kalau keluar pun sikit-sikit. Mungkin tulah hikmah nya yang baru sekarang saya tau.... Kerana minyak wangi tu sampai sekarang masih ada lagi rasanya.. tak habis-habis dan 15 tahun... sebagai bukti agaknya....




Pada petang 25hb Mei lalu, sambil sembang-sembang dengan Along, saya bertanya Along apa kata kita pergi makan di luar malam ni. Along jawab, "Along orite je". Dalam fikiran ni, memang nak sambut Anniversary bersama keluarga. Bila semua dah pulang dari sekolah, saya pun cakap hai.. tak de sesiapa pun anak Daddy yang nak ucap Anniversay Daddy? Biasala kan saya kalau orang terlupa saya memang selalu ingatkan....

So bila saya kata kita nak gi makan kat luar semua excited, especially Wawa. A'an seperti biasa akan tanya nak pakai baju apa. Fasal dia amat perihatin fasal Fashion. Saya kata A'an pakailah baju macam nak pergi umah orang kawin.. Guan yang dia minat sangat tu. Saya pula apa lagi tak nak ketinggalan mengenakan baju bunga2 yang baru beli untuk melambangkan bunga2 Cinta la.

Malangnya anak angkat saya Nazmi tak dapat turut serta kerana ada tuition.

Malam tu memang hilang pantang semua sapu, mungkin fasal tu la keesokkan batuk dan terus demam...

I was lovely evening.. kadang-kadang terasa nak bersanding semula di majlis yang lebih sempura maklumlah masa kawin dulu serba kekurangkan...

Menyingkap kembali masa kawin 15 tahun lalu... Buat kad pun kad murah aje yang simple tak de la macam sekarang ni yang macam-macam colour dan bau. Upacara majlis pada mulanya fikir nak buat kat umah belah perempuan aje. Tapi masa tu fikir buat apa la bazir-bazir yang penting nikah. Lagi pun buat apa la buat majlis besar-besar dah lepas kawin nanti hutang keliling pinggang. Pada hal banyak lagi duit yang perlu untuk memulakan hidup baru. Tapi atas desakan keluarga yang teringinkan majlis di sebelah lelaki saya akur aje. Tapi buat secara kecil-kecil aje. Dalam dalam kecil-kecil tu meriah juga la majlis tu. Something that I still remember till this date.

Dan alhamdulillah lepas kawin, rezeki bertambah-tambah pulak. Betullah orang kata kalau nak tambah rezeki kawin....

Happy Anniversary Mummy and thank you for bearing with me for all these years...

Suatu Perjalanan Baru

.


a

b

Masa yang di nantikan telah tiba untuk memulakan perjalanan baru. Setiap kali tibanya saat ini, timbul pelbagai perasaan di hati kerana sekali lagi terpaksa berpisah dengan orang-orang yang tersayang..... Kadang kala rasa nak aje peluk erat-erat insan-insan tersayang dan hendaknya aje rasanya mengekalkan kegirangan semasa berada di samping mereka. Tapi inilah hakikatnya suatu pengorbanan seorang suami dan bapa untuk anak-anaknya yang terpaksa merantau jauh untuk menampung hidup keluarga...

Beberapa hari sebelum berangkat, saya di hinggapi demam yang teramat panas sampai 40 darjah!, tapi memandangkan banyak lagi urusan yang belum lagi selesai terpaksa ku gagahi juga diriku ini mengelesaikan seberapa yang boleh segala urusan sebelum berangkat ke tempat baru. Kadang-kadang hendak rasanya minta tangguh lagi seminggu tapi dek kerana malu kerana sebelum ni dah minta tangguh 2 minggu dan sekarang ni tangguh lagi 1 minggu. Takut nanti majikan baru mula mempersoalkan integriti kita pula... Masa pergi ke klinik Dr terus bagi jap untuk meredakan demam... alhamdulillah selepas 2 hari dah beransur pulih dan terus pergi ke KL untuk nak ambil visa sampai tak sempat nak jenggah mak nak beritau nak pergi cuma sempat memberi ucapan serta pohon restu melalui talipon saja.

Masa di KL sempat jumpa jumpa kekawan dan saudara mara serta ruangkan masa bersama keluarga. Maaflah kalau ada kekawan yang tak sempat saya talipon dan tak sempat saya jumpa.

Malam sebelum berlepas tidur pukul 2 pagi fasal masih ada lah benda-benda nak kemas dan surat-surat yg di perlukan last minit dari majikan baru.

Keesokkan paginya jam 6 pagi semua dah bangun dan siap dan jam 6.30 terus gerak ke KLIA. Sempat juga pergi makan di Mc Donald KLIA. Thank you Z kerana dapat menghantar I di airport.

Kami sempat mengambil gambar keluarga dan seperti biasa, perasaan yang sama masih terasa bila mendengar anak-anak mengucapkan " Bye-bye Daddy..." Entahlah tuhan aja tau perasaan hati ini... definitely No cerita hidustan pergi balik peluk cium mereka puas2 lagi .... Well that is life. Hanya mereka yang melaluinya tau akan perasaan itu.

Saya terus menuju ke pintu C3 menanti saat berangkat dan di situ sempat la call adik-adik beradik dan kawan2 mohon doa dan pohon restu dari mereka. Dengan harapan iringan doa-doa mereka hidup saya di tempat baru Allah permudahkan... Amin.

Masa dalam Flight terasa lama pula nak sampai ke destinasi dan fikiran masih penuh dengan tanah air... Sesampai di Doha jam 12:20 pagi, lepas ambil bag saya terus sewa kereta... Terasalah pulak nak bawa Camry, lagi pun besar dan senang nak bawa barang2 yang masih tinggal di Doha.

Entah.. kali ni bila memandu terasa lain sangat. Rasa macam sepi dan suram Doha tanpa saya. Saya terus pergi check in di Hotel Crystal Palace di Musheireb bedekatan dengan apartment saya dulu. Memangkan saya orang yang ke empat menginap di hotel itu selepas di buka, mereka masih kenal saya lagi. Lepas check in, saya pergi ke apartment lama ambil barang-barang simpanan saya. Suasana di apartment pun nampak suram je mungkin kerana ketiadaan saya... Menurut kata Godday, security guard di situ, dah tak ramai dah orang kat situ hanya tinggal dalam 15 unit aje yang di huni kerana kebanyakkan mereka pun telah berhenti kerja dan pulang ke kampung halaman masing2.

Selepas mengemas kotak-kotak yang ada, saya pun menghantar buku-buku yang tinggal balik Malaysia melalui Cargo. Saya sempat singgah ke Sri Kebaya bertanyakan perkembangan Restaurant tersebut. Sempat jumpa Helmi warga Malaysia yang telah kembali kerja di situ setelah contract beliau tammat beberapa bulan dulu.

Sebelah malam pula saya berjumpa Dr Khadi dan Zamani dan kami makan malam di Restaurant Iran di Salwa Road berdekatan dengan Jarir bookstore. Banyak jugalah yang kami sembangkan tentang isu-isu semasa... dan kegusaran mereka kerana sehingga kini Majikan mereka masih belum ada projek baru.... Mungkin tindakan saya untuk berhenti dan berhijrah ke Jeddah suatu langkah bijak dan harapkan begitu la hendaknya....

Hari ini saya akan berangkat ke destinasi baru ... Jeddah...

Doakanlah agar Allah permudahkan segala urusan saya di tempat baru.. Amin.

Thank you to all yang tak putus-putus mendoakan saya terutama ibu tercinta....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

World Time


All right reserved © 2007. All materials presented belong to Mohamadj at www.mohamadj.com. Any materials can be reproduced with permission without changing the original content and has to be credited. Other material not stated belong to Mohamadj belongs to its owner.

Copyright © 2009 www.mohamadj.com