Friday, July 30, 2010

Mandi



Hari Rabu lepas kami ada makan2 kat office sempena, boss lulus periksa. Hidangan nya di namakan Mandi. Sebenarnya mandi ni macam nasi bryani gum la kalau kat Malaysia. Sedap juga tapi biasa la kan makan kena kontrol terutama kambing....

Diving at Red Sea






Why am I doing this?? Itu lah persoalan yang saya dan rakan se pejabat Farid keutarakan dalam perjalanan ke Dream Resort untuk latihan scuba diving untuk mendapatkan lesen menyelam.

Sebenarnya hasrat saya untuk mendapatkan lesen menyelam memang dah lama dari tahun 1994 lagi. Tetapi masa tu al maklum je la; nak ambil lesen dalam RM1200. So setiap kali pergi bercuti ke pulau-pulau di pantai timur rasa jeles tengok org pergi meyelam pada hal kita hanya mampu snorkel di permukaan air macam itik. Rasa ingin menyelam selalu membara......

Mungkin dengan sebab itulah bila di lawa oleh teman sepejabat untuk belajar menyelam, saya tanpa fikir panjang terus terima. Lebih2 lagi instructor sanggup datang office utk bagi training teori pada kami. Ada test dan juga exam utk mendapatkan lesen. Lepas teori kami di latih di swimming pool selama 2 hari dan 2 hari di laut. Dan hari ni ialah hari yg pertaman kami di latih di laut.

Tapi sepanjang latihan di pool, saya dah tak rasa excited macam keinignan tahun 1994 dulu.. mungkin age is catching up.... or dah dalam comfort zone...

Memandangkan dah letih dan ngantuk ni.. terpaksa la cite fasal diving ni bersambung...
bersambung....

Saturday, July 3, 2010

Moving to a New Apartment in Hamraa






Last weekend was the most tiring weekend. It stated of on Wednesday where I had to vacate the serviced apartment where I was staying for the past one month eversince I arrived. called Shaty Al Murjah near Salama Centre. The rent is pretty reasonable compared to Doha. A 2 bedroom fully furnished apartment for SAR 3,500 a month compared to the 1 bedroom fully furnished apartment in Doha costing me QAR 7,000 a month. I wanted to stay on but they had to increase the rent to SAR 7,500 for 2 months due to school holidays.

I had no other choice than to move. I started of looking for an apartment near Hamraa. Since my budget was limited I ended up resorting to a 3 bedroom apartment costing me SAR 36,000 a month and I have to pay upfront!. Hai bukan senang nak senang kena banyak keluar modal. Mujur ada lagi saving masa di kerja di Doha dulu.

Apartment dia lama tapi di chat semula tapi semua kena beli. Dari Air cond, fridge, lampu, dapur dan lain-lain. I had to spend more than SAR 10K. Bayangkan la AC aje dalam SAR 1K sebiji dan kalau ada 6 bilik...

So going back to last Wednesday, lepas office terpaksa bergegas ke apartment nak angkat barang yang last. PAda hal dah 3 hari mula angkat barang sedikit demi sedikit. So masa last day tu kereta sarat sakan. dengan pokok baju dan segala2 barang yang ada. Sampai apartment baru kena pula memunggah ke tingkat 2.. Letih....

Malam tu bila dah punggah barang, bersihkan rumah dulu, maklumlah bukan boleh tengok cat-cat yg comot kat lantai. Lepas tu mop dan vaccum lantai... Sebelah petang pergi beli Sofa Di Kharaj. Disini macam-macam ada, yang brand new atau second hand. Tengok furniture dia.... hai Lomah Eden, Colour Purple Merah, Orange dan design nya kus mangat tak berkenan langsung. Nak beli kat IKEA mahal la pula. So finally I beli satu set yang nampak OK la pada mata I. Harga 4 pcs 3-2-1-1 seater for SAR 1200. I guess it is a good deal. So dah beli satu hal, nak mengankut ke apartment is another hal. Mujur ada bawa kawan yg boleh cakap Arab kalau tidak macam Ayam dgn Itik bercakap.. So negotiate punya negotiate dapat la SAR 80. Dalam fikiran I, org tua ni mesti ade kelindan.. To my surprise dia mai hantar sofa tu sorang dia dan dia mengangkut dari bawah ke tingkat dua. Teror betul semua buat sorang sorang. Looking back my self I feel ashamed. Dok pindah pun complain loteh..

So lepas beli sofa sebelah malam ke IKEA pulak beli apa-apa yg patut. Sampai umah kul 12.30 terus tidur. The next day kemas lagif and now kira dah 80% la siap except for soft furnishing. Dah beli tapi panjang la pulak and nak kena cari kedai alteration.

Begini la hidup kami di rantauan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

World Time


All right reserved © 2007. All materials presented belong to Mohamadj at www.mohamadj.com. Any materials can be reproduced with permission without changing the original content and has to be credited. Other material not stated belong to Mohamadj belongs to its owner.

Copyright © 2009 www.mohamadj.com