Saturday, April 21, 2012

Aku dan Photography

Fotographi adalah sesuatu yang amat sinonim buat keluarga kami. Sejak dari kecil kami telah terbiasa di ambil gambar. Hampir setiap okasi dari sejak majlis perkahwinan, dari lahir hinggalah kami besar semua dapat di rakamkan. Arwah Abah rajin juga mengambil gambar. Saya dapat lihat banyak juga gambar2 arwah abah masa muda2 dulu. Memang seronok tengok. Dari situ la kami dapat lihat rupa dan kenal arwah2 tok yg telah meninggal lebih dahulu sebelum saya di lahirkan.

Memang tidak akan saya lupa sejak dari kecil setiap menjelangnya aidil fitri, kami akan bergambar beramai2. Dari kamera hitam putih hingga la the camera berwarna. Dari gambar2 tersebut Kami dapat lihat pembesaran kami tahun demi tahun dan perubahan warna baju raya pada setiap tahun. 

Bila zaman berlalu dan dgn penciptaan gambar berwarna kami pun tak ketinggalan. Tak salah pada ketika itu mungkin di awal 70han. Harga nak develop gambar colour pun mahal. Tak salah pada tahun itu kami bergambar hari raya dgn gambar berwarna dan abang ipar dah arrange panggil cina photographer suruh dia ambil gambar raya pada tahun tu. 

Dari situ timbul minat mendalam dalam dunia photography tapi malangnya nak miliki camera sendiri tak mampu. Masa tu Suka betul tengok gambar dan ambil gambar. Masa tu kalau nak ambil gambar aje pakai camera Arwah abah itu pun jadi photographer aje. Hai punya la sayang kamera dia nak pinjam pun tak boleh. Selalu lepas guna arwah abah akan simpan cameranya dalam almari yg berkunci. Jadi saya masa tu tukang petik gambar aje la. Arwah abah memang cermat barang dia, patutlah barang2 dia boleh tahan bertahun2. Kot la kalau di beri anak2 guna alamat cepat jaham la camera dia tu. 

Masa mula2 belajar mengambil gambar; arwah Abahlah yg mengajar bagaimana nak ambil gambar yg baik. Dia kata sebelum petik tarik nafas dan tahan nafas; baru la petik gambar tu. Tujuan nya agar camera/gambar tak goyang. Masa baru2 agak kekok juga tapi lama kelamaan kian mahir. Dia selalu kata hanya guna satu jari je; yg perlu digerakkan utk memetik gambar dan yg lainnya kena stay firm. Dan selalunya bila gambar di cuci dan siap, abah akan tunjuk setiap keping gambar dan bagi tau mana2 gambar yg goyang dan beritau sebabnya. Dari situ la saya belajar teknik memetik gambar.

Di sebabkan minat yg terlalu mendalam dan tak salah saya masa tu usia saya baru 10 tahun. Saya berazam untuk memilik camera sendiri. Sebagai budak sekolah darjah 4 mana la ada duit nak beli kamera. Tak salah saya masa tu harga sebuah kamera dalam RM50-RM70 sebuah. 

Orang kata kalau nak seribu daya dan tak nak seribu dalih. Pada tahun tu saya dan kawan2 sekolah bermain kutu atau undi. Seorang RM1 sebulan dan sepuloh orang jadinya RM10. Masa tu duit belanja sekolah saya hanya la 20 sen jadi kiranya tiap2 hari kena simpan 5 sen. Kadang2, untuk nak dapat duit tambahan saya jual jambu batu kat kawan2. Jadi dapat lan 30-50 sen tapi selalu nya memang laris la. Dengan main undi saya hanya dapat RM10 dan hasil dari jual jambu batu tu boleh la dapat lagi RM10 saja. Mana nak cari lagi RM30 -RM50? Saya berazam raya tahun tu saya nak buat collection cukup2. Tula masa kanak2 memang seronok masa raya. Selalunya dapat la RM 1 - RM 5 dari adik beradik yg dah kerja, lepas tu kenalah berkerja keras pergi la beraya umah mak saudara la dan rumah jiran2. Hampir habis satu kampung melayu tu di cover. Dan alhamdulillah tahun tu collection duit raya mencecah dalam RM80. Seperti pucuk di cita ulam mendatang, lepas raya saya pergi ke bandar johor beli kamera Kodak Instamatic 25. Kadang org tanya kenapa tak minta abah aje duit utk beli camera? Entah kan dulu saya ni tak reti nak minta kat org tua nak itu dan ini. Apa dia bagi terima aje alhamdulillah. Lagi pun  harga kamera tu mahal. Silap2 duit beli camera tu, abah boleh buat belanja makan sekeluarga untuk sebulan dgn jumlah duit banyak tu.  Ialah berapa sangat la gaji polis yg perlu menyara 10 org anaknya.. Akhirnya cita2 utk memiliki camera tercapai juga pada tahun tu.

Di situ la bermula saya berkecimpung dalam bidang photography. Tapi saya tak menjalani any formal training pun,  ambil dgn try and error and see the result and kept improving everything. Lama juga guna camera tu. Masa tu camera tu ambil gambar guna film 126 agaknya. Kemudian bertukar pula camera Instanmatic 77X agaknya dgn film 135. Yang risky nya camera guna film ialah kalau gambar tak jadi alamat malangla nasib bukan boleh replay semula pergi balik tempat2 tu. 

Apabila peralihan dunia photography ke digital, saya pun tak ketinggalan dan kamera pun bersilih ganti dari Kodak Easyshare LS633, ke Nikon D80, Cannon G11 and G 12  serta Handy cam HDR-XR500.

Ni camera pertama
Camera kedua guna film

Bila dah kerja beli pula camera digital

Ni setelah 12 tahun kerja dengan KLCC baru dapat beli camera ni


Handycam ni beli kat Doha utk capture the precious moment semasa bekerja di sana


Memangkan camera D80 dan handycam tu bulky saya beli Canon G11. Ada 2 in 1 video and boleh ambil gambar. Very practical and nice picture too

Lepas my G11 kena kebas kat JArir Bookstore Jeddah, I beli pula G12

I must say I ni tak la pro masih belajar lagi walau dah berpuloh tahun pegang camera tapi insyallah ada niat nak buat yg terbaik dalam bidang ini insyallah. Begitu la kisah saya dan photography. Rasanya lepas ni kena belajar teknik mengambar gambar yg baik.. insyallah.





Thursday, April 19, 2012

Teman Seperjuangan Ku

Ku rasa bagaikan semalam aku bersenda aku bergurau aku bincang aku memnasihati aku berjalan mejejaki tanah arab dengan dia... Semua bagaikan mimpi. Kini ku harus lebih tabah meneruskan perjuangan di perantauan.

Ku kenal Shuhaidi semasa di KLCC lagi walaupun kami berlainan department, aku di Tronoh dia di Putrajaya tapi kami sering bertemu semasa perjumpaan yang di anjurkan oleh KLCC. Semasa aku menjawat jawatan menguruskan projek Lot C, dia yg ketika itu di tugaskan ke projek Mekkah sering mengunjungi kami di Site Office di Lot D. Kalau datang tu ada aje oleh2 yg di bawa, kadang2 air zam-zam, tasbih dan yg paling tak lupa di berikan ku sejadah. Katanya "Ni Bos oleh2 dari Mekkah". Aku sambut oleh2 tersebut dgn gembira sambil sering mengatakan padanya,  "Kau duduk Mekkah tu doa2lah kat kawan2 kat sini agar dapat kerja di sana" Jawabnya "Insyallah Boss". Sejak mendapat sejadah tu aku sering mengunakannya utk solat dan utk pergi ke Mesjid Assyakirin utk solat jumaat.

Setiap kali aku bersolat teringat aku pada orang menghadiahkannya dan terkadang terfikir bila pula giliran aku ke sana. Maklumlah dengan komitment yg banyak dan gaji yg sedia ada, ingin rasa bebas dari beban hutang.

Bulan berganti tahun, akhirnya aku meninggalkan KLCC setelah berkhidmat selama 14 tahun untuk mengadu nasib serta menguji kepakaran di peringkat antarabangsa iaitu di Doha, Qatar setelah pihak syarikat enggan menghantar saya utk bertugas di luar negara walau aku telah volunteer beberapa kali, atas alasan, khidmat saya amat di perlukan untuk menyiapkan projek yg sedia ada memandangkan saya mempunyai latar belakang dan pengalaman yg mendalam. Jadi saya tiada pilihan lain utk berhenti untuk mengejar apa yg aku citakan dalam hidup dan career.

Memang berat meninggalkan KLCC.. banyak kenangan manis dan pahit tapi saya amat2 bersyukur kerana KLCC banyak mengajar mendewasakan saya dgn memberi exposure dalam bidang saya dan saya amat berterima kasih pada pengurusan syarikat alhamdulillah.

Setelah berada lebih kurang 2 tahun di Doha dan di sebabkan ke gawatan ketika itu saya telah mencuba nasib pula di KSA dan secara kebetulan Shuhaidi pun berada di syarikat yg saya hendak masuki. Siapa sangka dari sehelai sejadah kini menjadi teman sepejabat. Antara kami memang amat serasi dan dia amat memaahami segala kehendak saya, ini menjadikan kerja kami semakin mudah. Cakap aje buat macam itu dan ini, nanti siaplah dia buat alhamdulillah. Lain kalau bekerja dengan orang yg tau dan sama frequency.

Di waktu lapang kami sering ke Mekkah sekali dan dia selalunya jadi dreber kerana almaklumlah faktor usia .. saya ni cepat mengantuk. 

Tapi itu lah bak kata orang langit tak selalu cerah, ku sangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari. Pada awal bulan lepas; Dia pada mulanya ingin bercuti ke Malaysia dan ingin mengunakan kemudahan tiket percuma dari syarikat. Tetapi dalam process tersebut dia dengan secara mengejut menerima surat dari syarikat mengatakan yg perkhidmatannya tidak di perlukan lagi. Aku juga amat terkejut tapi apa kan daya aku tak dapat berbuat apa2, pengurus mengamalkan sikit tutup pintu dan ramai juga yg menjadi mangsa. Setelah syarikat di tubuhkan seramai 29 telah di berhentikan atau berhenti. Kadang kala kami yg tinggal pun tak tau bagaimana nasib kami pula dan bila.

Dia amat kecewa dan aku amat memahaminya tapi apa kan daya kalau pihak pengurusan tidak mau berbincang langsung. Apa yg aku mampu ialah menasihatinya agar lebih tabah dan banyakkan bergantung harap pada allah dan buat istikarah kerana dia lebih memahaminya.Semuanya adalah ujian dari nya. Aku syorkan padanya agar kita ke Mekkah mengadu hal pada Allah. Dia akur dan buat pertama kali aku kata padanya biarlah aku bawa kereta fasal aku faham fikirannya kusut. Banyak yang di fikirkan tu, dgn komitment yg ada serta menyaraan keluarga dgn kerja yg tiada semua tu boleh membingungkan. Dalam perjalanan ke Mekkah hari tu, nasihat punya nasihat aku hampir terlupa isi minyak dan hampir kekeringan, mujur sempat sampai di setesen minyak alhamdulillah. Setelah kami pulang dari Mekkah dan setelah seharian dia bergelora dgn permasaalahan yg di tanggungnya;  aku nampak dia kembali reda  dan redza.

Setelah aku pulang bercuti, dia seolah2 telah boleh menerima qada dan qadar dan telah juga pergi temuduga di beberapa syarikat. Alhamdulillah chances utk dapat tu ada tapi biasalah la process tu kadang mengambil masa.

Minggu lepas kami bercadang ke Madinah kerana katanya nak pergi ziarah mesjid rasullah sebelum pulang. Sayu hati aku di buatnya tapi itulah kehidupan kadang kita tak tau bila dah balik Malaysia kita tak tau bila lagi kita berpeluang menjejaki bumi hijaz....

Perjalanan kami kali ni amat seronok kerana kami memunafaatkan masa kami di Madinah dengan pergi ke bukit magnet dan tempat2 ziarah yg lain. Minggi akhir dia tinggal dgn aku tapi dia masih tetap dgn routine pergi jogging tiap2 petang lepas waktu pejabat. 

Semalam 18 April 2012, dia pulang ke Malaysia for good, aku hantar dia ke airport dan tak dapat tunggu sehingga dia check in fasal aku terpaksa mengambil kawan yg baru sampai dari Malaysia.  Lagi pun hati aku terrasa hiba kehilangan kawan dan teman sepejabat yg setia serta selalu ceria. 

Walauapa pun perjuangan masih perlu di teruskan selagi khidmat aku di perlukan di syarikat kerana aku yakin Allah akan memahami setiap makhluknya dan akan memberi yg terbaik utk semua.

Utk Shuhadi, thank you for being my dedicate staff, understanding friend and moga we meet again in the future... I like your statement masa speech farewell "Insyallah we will meet again in the future if not Heaven insyallah.

Allah the best to you Shuhaidi..
 




Tuesday, April 17, 2012

New Header


Yang di atas ini kah atau di bawah ini kah yang mana menjadi pilihan


It has been a while since I last wrote on this Blog because time doesn't permit me to do so. As a writer, I need to have the right mood and the right time to have the ideas showering over my head.... so as a starter I decided to change the header to reflecting the country I am staying right now. It is a scene of our holy prophet mosque, Masjidil Nabawi in Madinah. This picture was taken last week during my weekend trip there.

In this picture, I did something different where I convert the image into something more abstract using Picasa. Not bad isn't it?

So having the header changed...what will that mean? I am going to write again soon insyallah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

World Time


All right reserved © 2007. All materials presented belong to Mohamadj at www.mohamadj.com. Any materials can be reproduced with permission without changing the original content and has to be credited. Other material not stated belong to Mohamadj belongs to its owner.

Copyright © 2009 www.mohamadj.com