Sunday, November 14, 2010

Jeehan's Birthday

14th November 2001* :
  • You were born on a Wednesday.
  • Your star sign is Scorpio.
  • Your birthstone is Yellow Topaz or Citrine.
  • The season was Autumn.
  • You were born in the Chinese year of the Snake.
  • The US President was George W. Bush (Republican).
  • The UK Prime Minister was Tony Blair (Labour).

Sunday, October 24, 2010

Balqis Birthday

24th October 1998* :
  • You were born on a Saturday.
  • Your star sign is Scorpio.
  • Your birthstone is Opal or Tourmaline.
  • The season was Autumn.
  • You were born in the Chinese year of the Tiger.
  • The US President was Bill Clinton (Democratic).
  • The UK Prime Minister was Tony Blair (Labour)

Tuesday, October 19, 2010

Something to ponder....

This is amazing, he died of pancreatic cancer in 2008, but wrote a book ‘The last lecture” before then, one of the bestsellers in 2007. What a legacy to leave behind
In a letter to his wife Jai and his children, Dylan, Logan , and Chloe, he wrote this beautiful "guide to a better life" for his wife and children to follow.
May you be blessed by his insight.




POINTS ON HOW TO IMPROVE YOUR LIFE


Personality:

1. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.
2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment
3. Don't over do; keep your limits
4. Don't take yourself so seriously; no one else does
5. Don't waste your precious energy on gossip
6. Dream more while you are awake
7. Envy is a waste of time. You already have all you need..
8. Forget issues of the past. Don't remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
9. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
10. Make peace with your past so it won't spoil the present
11. No one is in charge of your happiness except you
12. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
13. Smile and laugh more
14. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

Community:

15. Call your family often
16. Each day give something good to others
17. Forgive everyone for everything
18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6
19. Try to make at least three people smile each day
20. What other people think of you is none of your business
21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.

Life:

22. Put GOD first in anything and everything that you think, say and do.
23. GOD heals everything
24. Do the right things
25. However good or bad a situation is, it will change
26. No matter how you feel, get up, dress up and show up
27. The best is yet to come
28. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful
29. When you awake alive in the morning, thank GOD for it
30. If you know GOD you will always be happy. So, be happy.

While you practice all of the above, share this knowledge with the people you love, people you school with, people you play with, people you work with and people you live with.
Not only will it enrich YOUR life, but also that of those around you.



CarnegieMellonU | December 20, 2007


Carnegie Mellon Professor Randy Pausch (Oct. 23, 1960 - July 25, 2008) gave his last lecture at the university Sept. 18, 2007, before a packed McConomy Auditorium. In his moving presentation, "Really Achieving Your Childhood Dreams," Pausch talked about his lessons learned and gave advice to students on how to achieve their own career and personal goals.

For more on Randy, visit: http://www.cmu.edu/randyslecture

Wednesday, October 6, 2010

Zura's Birthday

6th October 1974* :
  • You were born on a Sunday.
  • Your star sign is Libra.
  • Your birthstone is Opal or Tourmaline.
  • The season was Autumn.
  • You were born in the Chinese year of the Tiger.
  • The US President was Gerald Ford (Republican).
  • The UK Prime Minister was Harold Wilson (Labour).

Thursday, September 30, 2010

Celebration of My Puasa 6



Alhamdulillah today was the last day of my 6 days of fasting in Syawal. To me I find it difficult to perform my sunnah fasting other than the obligatory but alhamdulillah I made it. To celebrate I decided to go to Mekkah and perform some prayers there.

I have been told that this is the time for those residing in KSA to perform umrah since the visa for haj and umrah is still not open yet. My friend told me last week when he perform tawaf; it was only 10 minutes and the circulation was well within Maqam Ibrahim. I was excited and would like to take this golden opportunity to do and recite prayers in places where our doa is 'maqbul'.

We left Jeddah after magrib prayer and went straight to Mekkah. Faisal was driving his new Camry accompanied my Shuhaidi and myself. We parked our car at Noori supermarket in Noori Ruseifah and took a private taxi to Haram. It costs us SAR 10.

As we arrived the Isya prayers was over and three of us had to pray among ourselves and I became the Imam. This was the first time in my entire life leading as an Imam in the Holy Mosque. I was touched that Allah has chosen me to lead the prayer in his house.

After the prayer I drank Zam-Zam water and we went straight to Al Safa Tower to have our dinner. There is a Malaysia Restaurant called D'Saji. As we approached the building, we were greeted with Salam and given a book Rukun Islam in Bahasa published by University of Madinah. We went to the second floor and the place was a bit quiet and not many people around as compared to the usual umrah season. I ordered roti canai and teh tarik.

We then ajourned back to the holy mosque to perform our tawaf sunnat and while ciruclating 7 times; deep inside me wanting to kiss the black stone. After completing the 7 rounds, I prayed sunnat right in front of the multazam near the Kaabah's door and then to hijir ismail which reminds me of the first time I performed umrah with my mom, sister and wife.

The ambiance was same, I had the opportunity to pray right in front of Kaabah, pray at hijir ismail and kiss the black stone. Since then I never had the chance to kiss the black stone until tonight. Alhamdulillah. Allah is most gracious most merciful.


I felt my trip tonight was so meaningful and as if it was a gift from Allah after I managed to complete my Puasa 6. I was so touched with the blessing of Allah.

Our journey back home was easy, We took a cab behind Intercontinental hotel to Ruseifah the place where we parked our car. We drop by at Noori to drink freshly squeezed sugar cane drink. I was really refreshing. On our way back we kept talking on our next adventure to climb the mount nur where the Hirak Cave is, the place where Prohpet Muhammad saw had been isolating himself before islam.

Insyallah I will share my experience visiting those places with my blog visitors.



Friday, September 24, 2010

Going back to Work


Pesawat MH 150 yang membawa saya ke Jeddah


Golden Lounge di KLIA


Hidangan Malam dalam Flight




Hidangan Malam dalam Flight tapi jamah je fasal bab perut yg kurang selesa..


Pemandangan Bandar Jeddah dari Pesawat. Kelihatan Air Pancutan di Hamra berdekatan tempat tinggal saya..

The journey back to work is never been easy especially when one had to leave the family thousands of kilometres away. When raya started, I kept counting days having to depart with the family... and spend every single precious moment and time with them. The climax was when I say goodbye at our residence in Setia Tropika. I hugged and kissed everyone of them and see them say goodbye... It was hard and tough.

Saya menaiki kereta sewa Honda ke Kuala Lumpur bersama anak angkat dan anak sahabat saya Zaleha. Dari dulu lagi tak mudah bagi saya menerima perpisahan terlebih lagi dengan orang-orang yang tersayang... So sepanjang beberapa kilometre pertama tu saya hanya mendiamkan diri mengenangkan masa-masa yg saya lalui bersama anak2 di sepanjang cuti.

Setelah menghantar Azim di Nilai saya terus ke KLIA utk tukar tiket dari economy ke business dek kerana terlalu banyak barang.. so dari bayar excess luggage dan duduk ekonomi class lebih baik la upgrade ke business dapat extra 20 kg dan harganya pun dekat RM2000. Hai maklum la bila balik Malaysia macam2 stok yg perlu di bawa, ikan bilis, kicap, kueh mueh dll.

True enough masa check in memang barang dah excess... setelah check in, sempat saya berjumpa Zoco kawan lama masa di UK dulu.. dan bersembang2 cerita macam mana nak mulakan business supaya boleh debt free.

Sempat makan nasi lemak tapi perut saya memang tak menentu setelah 2 hari Cirit Birit. So sempat pergi farmasi beli pil. Sesampai di KLIA jumpa Sahimi, Lokman and Ramlan dan sembang2 lagi dengan dia org.

Tepat jam 2 saya masuk pergi ke Golden lounge, solat dan makan ala kadar.. alah ruginya.. tak makan banyak tapi nak makan pun bimbang fasal perut masih tak lega.

Perjalanan agak smooth. Macam2 juga juadah di hidangkan termasuk satay. tapi biasa la makan setakat nak rasa je.. Bimbang nanti bertabur la dalam plane.

Bila dah sampai di Jeddah.. punya la lama beratur kat immigrasin. Lepas di chop ambil barang... Bila di scan barang, custom suruh buka kotak yg saya bawa.... Dia tanya " Apa ni" Saya kata kichap .. Dia kata "kenapa sampai dua?" Saya kata " Satu Manis Satu Masin". Ini la akibatnya dah addicted dengan kichap kipas udang...

Bila sampai di balai ketibaan, Ariffin dah tunggu and terus balik ke rumah tapi sempat singgah ke kedai sewa kereta.. Ambil kereta Hyundai Sonata pulak kali ni.

Itu la cite setakat ni...

Thursday, September 23, 2010

Problem Solved - Blog Redirecting

I was unable to enter my website due to this widget gadget I installed sometime ago. Thanks to Article by Nite Cruszr on his blog http://blogging.nitecruzr.net/2010/09/blogger-blogs-redirecting-to.html.

Anyone have the same problem please delete the script. Usually one will install it in the side bar.

Problem with my website

Somehow I have problem in accessing my website. Everytime I tried to log in it will direct me to Jenta .... As my website being hacked? I thought the webhosting has expired and surprised to note it will only expired in 2018!. Any body who know the remedy please let me know via email.

Thursday, September 16, 2010

Everything about my birthday 16 September

  • You were born on a Sunday.
  • Your star sign is Virgo.
  • Your birthstone is Sapphire.
  • The season was Summer.
  • You were born in the Chinese year of the Tiger.
  • The US President was John F. Kennedy (Democratic).
  • The UK Prime Minister was Harold Macmillan (Conservative).
Birthdays on 16 September

Louis XIV (France) 1638

Francis Parkman 1823

J.C. Penney 1875

George Whitney Calhoun 1890

Buster Mills 1908

Allen Funt 1914

Arleen Whelan 1916

Marvin Middlemark 1919

Janis Paige 1923

Lauren Bacall 1924

B.B. King 1925

Charlie Byrd 1925

Morgan Woodward 1925

John Knowles 1926

Peter Falk 1927

Jack Kelley 1927

Anne Francis 1930

George Chakiris 1933

Elgin Baylor 1934

Bernie Calvert (The Hollies) 1942

Linda Henning 1944

Betty Kelly (Martha and the Vandellas) 1944

Susan Ruttan 1948

Kenney Jones 1948 - Musician (Faces, The Who)

Ed Begley, Jr. 1949

David Bellamy (The Bellamy Brothers) 1950

Ron Blair 1952

Earl Klugh 1953

Colin Newman 1954

Robin Yount 1955

Mickey Rourke 1956

David Copperfield 1956

Peter Zaremba (Fleshtones) 1956

Terry McBride 1958

Orel Hershiser 1958

Rodney Franklin 1958

Jane Brook 1962

Richard Marx 1963

Molly Shannon 1964

Marc Anthony 1968 -

Madeline Zima 1985

Friday, September 10, 2010

Nazmie's Birthday

10th September 1984* :
  • You were born on a Monday.
  • Your star sign is Virgo.
  • Your birthstone is Sapphire.
  • The season was Summer.
  • You were born in the Chinese year of the Rat.
  • The US President was Ronald Reagan (Republican).
  • The UK Prime Minister was Margaret Thatcher (Conservative).

Wednesday, September 8, 2010

Selamat Hari Raya 1 Syawal 1431


Anak-Anak Memakan Lepat
Lepat Di Makan Sambil Melompat
Nak Buat dan Nak Hantar Kad Raya Dah Tak Sempat
Jadi Hantar Ucapan Kat Blog Ni Pun OK What..

Selamat Hari Raya
Maaf Dzahir Batin
1 Syawal 1431

Daripada:
Kami Sekeluarga

Saturday, August 28, 2010

Wawa's Birthday

28th August 2003* :
  • You were born on a Thursday.
  • Your star sign is Virgo.
  • Your birthstone is Peridot.
  • The season was Summer.
  • You were born in the Chinese year of the Sheep.
  • The US President was George W. Bush (Republican).
  • The UK Prime Minister was Tony Blair (Labour).

Wednesday, August 18, 2010

Something to Share - IStidraj

ISTIDRAJ

Minggu lepas, kawan seofis Fendi tanya "Kenapa kadang kala kita lihat
seseorg insan tu sentiasa dapat kegembiraan spt dapat naik pangkat, murah
rezeki dll sedangkan dia tu selalu melakukan kemungkaran?".
So, Fendi pun jawablah yang kdg kala sesuatu anugerah Allah swt kpd seseorg
individu tu bukanlah sebab Allah sayangkan hambanya itu tetapi kerana Allah
nak tengok sejauh mana keikhlasan orang itu.

Allah nak tengok adakah hambanya itu akan menyedari bahawa Allah amat
bermurah hati dengannya jadi sepatutnya dia bersyukur dan berubah menjadi
baik.
Tapi jika individu itu masih tidak reti bersyukur maka sesungguhnya dia
telah menimbulkan kemurkaan Ar-Rahman.

Ada member tanya kenapa kdg2 kita dah banyak kali berdoa tapi belum dapat
apa yang diimpikan. Ustazah kata itu tandanya Allah sayang pada kita.
Sebabnya Allah tahu kalau kita lambat atau belum dpt yg diimpikan, kita
akan terus berdoa dan mengingati Ilahi. Sebenarnya Allah amat rindukan
suara hamba-hambaNya merayu dan memujiNya. Kalau sekali berdoa terus dapat,
kemungkinan besar lepas tu kita kita taksub dan lupa utk bersyukur pd yg
Esa.

Tup-tup dpt pula artikel ni drp seorg rakan. A very relevant and
interesting article. Semoga Allah beratkan timbangan ibadah kita drp
timbangan dosa di Pdg Mahsyar nanti. InsyaAllah..

Apakah dia istidraj itu?

Ianya adalah pemberian nikmat Allah kepada manusia yang mana pemberian itu
tidak diredhaiNya. Inilah yang dinamakan istidraj. Rasullulah s.a.w.
bersabda :"Apabila kamu melihat bahawa Allah Taala memberikan nikmat kepada
hambanya yang selalu membuat maksiat (durhaka), ketahuilah bahawa orang
itu telah diistidrajkan oleh Allah SWT." (Diriwayatkan oleh At-Tabrani,
Ahmad dan Al-Baihaqi

Tetapi, manusia yang durhaka dan sering berbuat maksiat yang terkeliru
dengan pemikirannya merasakan bahawa nikmat yang telah datang kepadanya
adalah kerana Allah berserta dan kasih dengan perbuatan maksiat mereka.
Masih ada juga orang ragu-ragu, kerana kalau kita hendak dapat kebahagian
di dunia dan akhirat kita mesti ikut jejak langkah Rasullulah saw dan
berpegang teguh pada agama Islam.

Tetapi bagaimana dengan ada orang yang sembahyang 5 waktu sehari semalam,
bangun tengah malam bertahajjud, puasa bukan di bulan Ramadhan sahaja,
bahkan Isnin, Khamis dan puasa sunat yang lain. Tapi, hidup mereka biasa
sahaja. Ada yang susah juga. Kenapa? Dan bagaimana pula orang yang seumur
hidup tak sembahyang, puasa pun tak pernah, rumahnya tersergam indah,
kereta mewah menjalar, duit banyak,dia boleh hidup kaya dan mewah. Bila
kita tanya, apa kamu tak takut mati? Katanya, alah, orang lain pun mati
juga, kalau masuk neraka, ramai-ramai. Tak kisahlah! Sombongnya mereka,
takburnya mereka.

Rasullulah s.a.w. naik ke langit bertemu Allah pun tak sombong, Nabi
Sulaiman, sebesar-besar pangkatnya sehinggakan semua makhluk di muka bumi
tunduk di bawah perintahnya pun tak sombong! Secantik-cantik Nabi Yusof
dan semerdu suara Nabi Daud, mereka tak sombong. Bila sampai masa dan
ketikanya, mereka tunduk dan sujud menyembah Allah.

Manusia istidraj - Manusia yang lupa daratan. Walaupun berbuat maksiat,
dia merasa Allah menyayanginya. Mereka memandang hina kepada orang yang
beramal. "Dia tu siang malam ke masjid, basikal pun tak mampu beli,
sedangkan aku ke kelab malam pun dengan kereta mewah. Tak payah beribadat
pun, rezeki datang mencurah-curah. Kalau dia tu sikit ibadat tentu boleh
kaya macam aku, katanya sombong."

Sebenarnya, kadang-kadang Allah memberikan nikmat yang banyak dengan tujuan
untuk menghancurkannya. Rasullulah s.a.w bersabda: "Apabila Allah
menghendaki untuk membinasakan semut, Allah terbangkan semua itu dengan dua
sayapnya" (Kitab Nasaibul �Ibad)

Anai-anai, jika tidak bersayap, maka dia akan duduk diam di bawah batu
atau merayap di celah-celah daun, tetapi jika Allah hendak
membinasakannya, Allah berikan dia sayap. Lalu, bila sudah bersayap,
anai-anai pun menjadi kelkatu. Kelkatu, bila mendapat nikmat(sayap), dia
akan cuba melawan api. Begitu juga manusia, bila mendapat nikmat, cuba
hendak melawan Allah swt.

Buktinya, Firaun. Nikmatnya tak terkira, tidak pernah sakit, bersin pun
tidak pernah kerana Allah berikannya nikmat kesihatan. Orang lain selalu
sakit, tapi Firaun tidak, orang lain mati,namun dia masih belum mati-mati
juga, sampai rasa angkuh dan besar diri lantas mengaku dirinya tuhan. Tapi
dengan nikmat itulah Allah binasakan dia.

Namrud, yang cuba membakar Nabi Ibrahim. Betapa besar pangkat Namrud? Dia
begitu sombong dengan Allah, akhirnya menemui ajalnya hanya disebabkan
seekor nyamuk masuk ke dalam lubang hidungnya.

Tidak ada manusia hari ini sekaya Qarun. Anak kunci gudang hartanya sahaja
kena dibawa oleh 40 ekor unta. Akhirnya dia ditenggelamkan bersama-sama
hartanya sekali akibat terlalu takbur. Jadi kalau kita kaya,jangan sangka
Allah sayang, Qarun lagi kaya,akhirnya binasa juga.

Jadi,jika kita kaji dan fikir betul-betul,maka terjawablah segala keraguan
yang mengganggu fikiran kita. Mengapa orang kafir kaya, dan orang yang
berbuat maksiat hidup senang /mewah. Pemberian yang diberikan oleh Allah
pada mereka bukanlah yang diredhaiNya. Rupa-rupanya ianya adalah bertujuan
untuk menghancurkannya. Untuk apa hidup ini tanpa keredhaanNya?

Tetapi jangan pula ada orang kaya beribadat, masuk masjid dengan kereta
mewah kita katakan itu istidraj. Orang naik pangkat, istidraj.
Orang-orang besar, istidraj. Jangan! Orang yang mengunakan nikmatnya untuk
kebajikan untuk mengabdi kepada Allah bukan istidraj. Dan jangan pula kita
tidak mahu kekayaan. Kalau hendak selamat, hidup kita mesti ada pegangan.
Bukan kaya yang kita cari, juga bukan miskin yang kita cari. Tujuan hidup
kita adalah mencari keredaan Allah.

Bagaimana cara untuk menentukan nikmat yang diredhai Allah? Seseorang itu
dapat menyedari hakikat yang sebenarnya tentang nikmat yang diterimanya
itu ialah apabila dia bersyukur nikmatnya. Dia akan mengunakan pemberian ke
jalan kebaikan dan sentiasa redha dan ikhlas mengabdikan diri kepada Allah.

Maka segala limpah kurnia yang diperolehi itu adalah nikmat pemberian yang
diredhai Allah. Bila tujuan hidup kita untuk mencari keredhaan Allah,
niscaya selamatlah kita di dunia dan akhirat.

Wallahualam.

"Dari Abdullah bin 'Amr R. A, Rasulullah S. A. W bersabda:

" Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat.

Sunday, August 1, 2010

Kaedah Mendidik anak Cemerlang


Dalam mendidik anak-anak sebenarnya tiada formula khusus yang boleh diikuti atau diterapkan kerana setiap anak adalah makhluk yang luar biasa dan unik dan berbeza-beza antara satu sama lain.

Menurut Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah dalam bukunya, 21 Kaedah Mendidik Anak Cemerlang, ilmu mendidik anak adalah satu ilmu kemahiran yang perlu dimiliki oleh ibu bapa sebagaimana perlunya mereka memiliki ilmu kemahiran rumah tangga, kewangan, teknikal dan agama.

Rasulullah S.A.W. telah menggariskan empat tahap mendidik anak iaitu:

Tahap Pertama: Anak yang baru lahir sehingga mumayyiz (enam tahun ) hendakkah kita banyak bergurau dan membelai mereka dengan penuh kasih sayang sebagaimana haiwan menjaga anak.

Tahap Kedua: Anak berumur tujuh tahun sehingga baligh(14 tahun)hendaklah kita mendidik mereka dengan arahan, disiplin dan beri tanggungjawab.

Tahap Ketiga: Anak berumur 15 tahun hingga dewasa (21 tahun ) hendaklah dididik dengan cara berkawan, bertukar pendapat dan hormati pendapat mereka selagi yang tidak bertentangan dengan syariat.

Tahap Keempat: Anak berumur lebih 21 tahun. Hendaklah para ibu bapa memberikan kebebasan bertindak selagi tidak bertentangan dengan syariat.Ibu bapa hanya perlu bertindak sebagai penasihat agar segala tindakkan mereka terkawal.

1. Kaedah Pesanan dan Arahan.

Pesanan dan arahan merupakan salah satu daripada kaedah yang disarankan oleh Rasulullah S. A. W. Anak-anak hendaklah dididik dengan dipesankan sesuatu terlebih dahulu. Lihat bagaimana reaksi mereka, apakah mereka boleh melakukannya hanya selepas sekali pesanan. Jika tidak berkesan maka hendaklah dipesan berulang kali tanpa merasa jemu dan bosan. Menurut pandangan pakar pendidikan kanak-kanak, anak yang pintar perlu diberi nasihat dan pesanan 200 kali tanpa bosan supaya mereka benar-benar memahami pesanan itu dan dapat bertindak dengan baik. Antara bentuk pesanan dan arahan kepada anak-anak :

• Mengenai solat di awal waktu
• Adab dengan orang tua-tua
• Adab dengan guru
• Adab dengan kawan-kawan
• Tugas harian di rumah
• Mengemas bilik sendiri termasuk meja belajar.
• Tatacara makan mengikut sunnah nabi
• Cara belajar yang berkesan
• Ingat sentiasa menutup aurat apabila keluar dari rumah
• Keselamatan jalan raya
• Tanggungjawab melindungi adik-adik.

2. Kaedah Bercerita

Kaedah bercerita menguatkan hubungan anak-anak dengan ibu bapa terutamanya kisah-kisah teladan daripada Al-Quran, kisah nabi dan sebagainya. Tujuan bercerita ialah untuk mendidik anak-anak secara tidak langsung melalui pemahamam minda bawah sedar mereka, menyampaikan maklumat dan menyerapkan pengajaran yang boleh dicungkil daripada cerita tersebut, mengerat dan merapatkan hubungan anak dan ibu bapa, anak-anak boleh menggambarkan di minda mereka dengan lebih jelas dan ini lebih berkesan bergantung kepada kemahiran pencerita.

3. Kaedah Soal jawab

Bersoala jawab denagn anak akan menggerakkan minda mereka. Ibu bapa yang cemerlang hendaklah sentiasa bersoal jawab dan mengambil tahu mengenai diri anak dan perkembangan aktiviti dan pembelajaran mereka. Kaedah ini hendaklah dilakukan secara berterusan dan tanpa mengira masa, keadaan dan tempat seperti ketika dalam perjalanan, di rumah, waktu makan dan sebagainya.

Ibu bapa hendaklah berusaha menjawab semua persoalan. Seandainya ibu bapa tidak tahu atau tidak pasti jawapan kepada soalan anak, jangan teragak-agak atau enggan untuk mengaku tidak tahu. Ibu bapa hendaklah memberi penjelasan atau jawapan kepada persoalan yang ditanya oleh anak daripada orang yang mahir dalam bidangnya.

Anak-anak kecil lazimnya suka bertanya soalan yang bertubi-tubi. Ramai ibu bapa yang tidak mengambil peduli keletah anak-anak ini. Tabiat ini tidak sewajarnya menjadi amalan ibu bapa kerana tabiat anak-anak yang bertanya itu sudah menggambarkan pembangunan minda anak-anka yang cemerlang. Jika ditangani dengan baik anak itu mempunyai potensi yang tinggi untuk menjadi anak cemerlang.

4. Kaedah Merujuk Pengalaman Lalu

Pengalaman yang positif boleh dijadikan teladan, pengalaman yang negatif boleh dijadikan sempadan. Pengalaman ini elok dibuktikan dengan gambar, dokumen atau barangan peninggalan yang terlibat. Ini kerana pengalamna ini amat mudah untuk menjelaskan mesej yang ingin kita sampaikan dan mudah pula dijadikan iktibaroleh anak-anak. Pengalaman anak-anak itu juga penting. Kaitkan apa perlunay mereka berwaspada denagn peristiwa pahit yang telah mereka alami atau peristiwa manis dan kejayaan yang pernah mereka kecapi.

5. Kaedah Nasihat dan Teguran

Berilah nasihat dan teguran kepada anak-anak dalam hal akidah, ibadah, akhlak, tanggungjawab, kesihatan, suci hati dan erti kesusahan. Kaedah ini sangat penting dan ia berbeza dengan kaedah pesanan dan arahan. Ini kerana nasihat dan teguran tidak boleh dibuat setiap hari atau setiap masa kerana anak-anak akan mudah merasa jemu dan bosan.

Ketika mendengar nasihat dan teguran daripada ibu bapa, anak hendaklah dilatih supaya memandang wajah kedua-duanya atau tunduk.

6. Kaedah Bermain dan Bergurau

Cuba tanya diri anda, berapa kerapkah anda bermain-main dan bergurau-gurau dengan anak-anak anda? Terdapat pelbagai kaedah untuk kita bergurau dengan anak-anak ketika sedang bermain, beriadah mahupun bersukan. Matlamat bergurau dengan anak-anak ialah untuk menggembirakan hati mereka.

Mengikut kajian psikologi, apabila anak berasa gembira dan disayangi, mereka akan menjadi anak yang berdisiplin dan berakhlak yang baik. Tetapi jangan pula bergurau melampau batas seperti bermain dan bergurau berlarutan sehingga meninggalkan ibadah wajib dan tugas yang lebih penting.

Bapa juga tidak manis bergurau atau bermain dengan anak perempuan yang telah meningkat dewasa. Begitu juga ibu tidak manis bermain dengan anak lelaki yang telah meningkat dewasa. Perlakuan tidak manis ini jika tidak diikat oleh iman yang kuat, sering berlarutan sehingga boleh menyebabkan berlakunya sumbang mahram.

7. Kaedah Latihan yang Berterusan

Anak yang cemerlang perlu dilatih secara praktikal dan berterusan. Kaedah ini juga disarankan oleh Rasullullah S.A.W. Anak kita memang cemerlang tetapi perlu dilatih secara praktikal dan berterusan. Kaedah latihan boleh dibahagikan kepada beberapa ciri diantaranya :-

a) Jantina

Ibu bapa hendaklah memberi tugas kepada anak-anak sesuai dengan jantinanya seperti tuga yang berat dan kasar diagihkan kepada anak lelaki manakala anak perempuan kepada kerja-kerja dalaman yang lebih ringan dan sesuai dengan watak keperempuanan mereka. Bagaimanapun tidak salah jika anak lelaki diajar dan diasuh melakukan pekerjaan yang sering dilakukan oleh orang perempuan seperti membasuh pakaian sendiri, menyidai pakaian, melipat pakaian, memasak, membasuh pinggan dan sebagainya.

b) Usia

Pengagihan tugas juga perlu diagihkan mengikut usia. Anak yang berusia di bawah enam tahun belum boleh diberi tanggungjawab yang serius. Tahap tanggungjawab boleh ditingkatkan apabila usia mereka meningkat dan mengikut kesesuaian waktu.

Jangan lupa memberi pujian dan penghargaan kepada anak setelah mereka berjaya melakukan sesuatu pekerjaan itu. Namun jangan berlebihan kerana bimbang anak itu akan bersifat takbur.

Sumber majalah Wanita November 2005 oleh Noraishah Ismail

Rahsia Anak Pintar

“Semua anak dilahirkan pintar, tetapi yang memberi impak ialah cara kita merangsang mereka. Ibu bapa mesti mempunyai misi yang jelas iaitu menanam tekad membentuk masa depan anak.”

Dato’ Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah
Pakar Motivasi

Friday, July 30, 2010

Mandi



Hari Rabu lepas kami ada makan2 kat office sempena, boss lulus periksa. Hidangan nya di namakan Mandi. Sebenarnya mandi ni macam nasi bryani gum la kalau kat Malaysia. Sedap juga tapi biasa la kan makan kena kontrol terutama kambing....

Diving at Red Sea






Why am I doing this?? Itu lah persoalan yang saya dan rakan se pejabat Farid keutarakan dalam perjalanan ke Dream Resort untuk latihan scuba diving untuk mendapatkan lesen menyelam.

Sebenarnya hasrat saya untuk mendapatkan lesen menyelam memang dah lama dari tahun 1994 lagi. Tetapi masa tu al maklum je la; nak ambil lesen dalam RM1200. So setiap kali pergi bercuti ke pulau-pulau di pantai timur rasa jeles tengok org pergi meyelam pada hal kita hanya mampu snorkel di permukaan air macam itik. Rasa ingin menyelam selalu membara......

Mungkin dengan sebab itulah bila di lawa oleh teman sepejabat untuk belajar menyelam, saya tanpa fikir panjang terus terima. Lebih2 lagi instructor sanggup datang office utk bagi training teori pada kami. Ada test dan juga exam utk mendapatkan lesen. Lepas teori kami di latih di swimming pool selama 2 hari dan 2 hari di laut. Dan hari ni ialah hari yg pertaman kami di latih di laut.

Tapi sepanjang latihan di pool, saya dah tak rasa excited macam keinignan tahun 1994 dulu.. mungkin age is catching up.... or dah dalam comfort zone...

Memandangkan dah letih dan ngantuk ni.. terpaksa la cite fasal diving ni bersambung...
bersambung....

Saturday, July 3, 2010

Moving to a New Apartment in Hamraa






Last weekend was the most tiring weekend. It stated of on Wednesday where I had to vacate the serviced apartment where I was staying for the past one month eversince I arrived. called Shaty Al Murjah near Salama Centre. The rent is pretty reasonable compared to Doha. A 2 bedroom fully furnished apartment for SAR 3,500 a month compared to the 1 bedroom fully furnished apartment in Doha costing me QAR 7,000 a month. I wanted to stay on but they had to increase the rent to SAR 7,500 for 2 months due to school holidays.

I had no other choice than to move. I started of looking for an apartment near Hamraa. Since my budget was limited I ended up resorting to a 3 bedroom apartment costing me SAR 36,000 a month and I have to pay upfront!. Hai bukan senang nak senang kena banyak keluar modal. Mujur ada lagi saving masa di kerja di Doha dulu.

Apartment dia lama tapi di chat semula tapi semua kena beli. Dari Air cond, fridge, lampu, dapur dan lain-lain. I had to spend more than SAR 10K. Bayangkan la AC aje dalam SAR 1K sebiji dan kalau ada 6 bilik...

So going back to last Wednesday, lepas office terpaksa bergegas ke apartment nak angkat barang yang last. PAda hal dah 3 hari mula angkat barang sedikit demi sedikit. So masa last day tu kereta sarat sakan. dengan pokok baju dan segala2 barang yang ada. Sampai apartment baru kena pula memunggah ke tingkat 2.. Letih....

Malam tu bila dah punggah barang, bersihkan rumah dulu, maklumlah bukan boleh tengok cat-cat yg comot kat lantai. Lepas tu mop dan vaccum lantai... Sebelah petang pergi beli Sofa Di Kharaj. Disini macam-macam ada, yang brand new atau second hand. Tengok furniture dia.... hai Lomah Eden, Colour Purple Merah, Orange dan design nya kus mangat tak berkenan langsung. Nak beli kat IKEA mahal la pula. So finally I beli satu set yang nampak OK la pada mata I. Harga 4 pcs 3-2-1-1 seater for SAR 1200. I guess it is a good deal. So dah beli satu hal, nak mengankut ke apartment is another hal. Mujur ada bawa kawan yg boleh cakap Arab kalau tidak macam Ayam dgn Itik bercakap.. So negotiate punya negotiate dapat la SAR 80. Dalam fikiran I, org tua ni mesti ade kelindan.. To my surprise dia mai hantar sofa tu sorang dia dan dia mengangkut dari bawah ke tingkat dua. Teror betul semua buat sorang sorang. Looking back my self I feel ashamed. Dok pindah pun complain loteh..

So lepas beli sofa sebelah malam ke IKEA pulak beli apa-apa yg patut. Sampai umah kul 12.30 terus tidur. The next day kemas lagif and now kira dah 80% la siap except for soft furnishing. Dah beli tapi panjang la pulak and nak kena cari kedai alteration.

Begini la hidup kami di rantauan....

Tuesday, June 22, 2010

North Corniche Jeddah



p





Ari ni lepas office decided to bersiar-siar along Corniche... they called it North Corniche and surprisingly terjumpa la masjid terapung.... pada hal bukan la jauh sangat dari office dan apartment tempat saya tinggal but it is different now. Cleanner and more orgnised with paver etc. Sempat juga posing depan kete sewa tu...

Bowling in Jeddah






Last week our office organized a bowling competition. Hmm sebenarnya I ni bukan la pandai main. Tapi sportingnya fasal join la juga. So we had 3 teams of 3-4 people in each team. So the rule of the game, whichever team loses.. kena belanja breakfast. Guess who loose? Our team la hehehe. But it was fun especially tengok our office mate yang pakai jubah main....

Office Gathering








n


My second day at work, my boss told me that we were having a office gathering. I don't really remembered the name of the place but it was quiet a distance. The food place is kind of chalet where you have a private place for your group just like a karaoke room in Malaysia with majlis seat around the room and the food is all grill food from fish, squids, prawns etc. There goes my diet..

Welcome Jeddah...

It has been 3 weeks now since I arrived Jeddah for a new job. There are lots of things need to be done and I literally have to start all over again and it seemed it might takes longer than I anticipated.

Initially I had different impression of Jeddah. During one of my Umrah visit to Jeddah, I was brought to a different part of Jeddah and I wasn't that excited to be here at first except the fact that I will be nearer to the two holy mosques.

But eversince I am here I have a different impression of Jeddah, totally modern just like any other morden city and I began to like this place. It is not as expensive as Doha. The house/apartment is almost half the price of Doha.

The only thing initially one will find a bit odd when you shopping, and suddenly the cashier close the counter for prayers and one really have to time oneself to shop etc. Ladies are not allowed to drive here and they have to wear black abaya whenever they go out even non muslim.

But for muslim I guess that is something easily to adapt.

I know some of my fellow visitors has been wanting to know my new development here..Alhamdulillah I am fine and if you are able to read in article in Bahasa Malaysia please use the google translator to help you out with the translation. So stay tune.. I will start writing my new life here in Jeddah....


Thursday, June 10, 2010

Perfume



HAri tu masa pergi ke Balad kami sempat singgah ke kedai Perfume. Mereka ni jual perfume tester dan harga ni pun murah gak. Bayangkan semua tu saya beli dgn harga SAR500!. So ada sesiapa yg berminat boleh buat business ni...

Ni beli sampai 4 botol kalau tak wangi sengaja la kan..

Wednesday, June 9, 2010

An Evening In Balad






I remember a few years back when I came to Jeddah during my Umrah, the brought me to Balad. It was still the same and I can relate as if it is like Pertama in Malaysia.

Yesterday we decided to have our dinner there in an Indonesian Restaurant and we had Nasi Goreng. Talking about food, there is nothing you miss here. There lots of Indonesian and Thai Restaurant.

I bought Yemen Honey and a few perfume selling very cheap here...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

World Time


All right reserved © 2007. All materials presented belong to Mohamadj at www.mohamadj.com. Any materials can be reproduced with permission without changing the original content and has to be credited. Other material not stated belong to Mohamadj belongs to its owner.

Copyright © 2009 www.mohamadj.com