Thursday, April 30, 2009

Lost of a Good Friend - Alfatihah

Roslan Hassan is the name. I first met him when we were working together at Nik Jai Associates way back in the 1990s. He was a cool and nice guy. I used to spend weekend at his place watching movie and chat. After Nik Jai we went separate ways for a greener pasture. I joined KLCC and he joined a Developer up North but we still kept in touch.

I remembered I told him about my plans to work in Doha. He was very eager and he made a point to come to my house in Sungai Buaya. We had lunch and we talk and talk as if we not going to meet again... I called him once when I am in Doha to ask his well being and ask me for opportunities here in Doha for himm.

Well time flies, this morning I received a sms from his wife Ita, informing me that Lan has passed away. What as shock and a sudden death. I called Ita and she told me that Lan was on his way home for a long weekend to spend time with his family and he had a heart attack while driving alone on the highway.... He tried to call his daughter but she didn't pick up the phone because she was at her tuition and hope Lan will call her back..but there was no more calls.. He passed away there alone... It is sad to hear the news and his children are about mine. I told Ita to be patience as this is a test from Allah. She said "I have to continue my life for the children and I told her do call or email to me if you need someone to talk".

Well life is a journey and we don't know when is our turn. We just have to be a good muslim, be kind to others, do the best at all times and to give all our love to all. As when the time comes, there will be no regrets for the people we left behind and for us who has left.

May Allah have mercy on Roslan dan moga Allah cucuri rahmat ke atas rohnya. Al fatihah... You will alway be remembered in my heart my Good Friend Roslan.

Tuesday, April 28, 2009

Which Day Were You Born

I have this software on excel given by my friend Viyasan which give you the day when you were born. So if anyone of you would like to know when you are born just drop me a line in the comments or give me your email and I will forward you the file. It is on excel.

As for our family:
Myself born on Sunday
My wife born on Sunday
Along born on Tuesday
Angah born on Sunday
Kak Uda born on Saturday
A'an born on Wednesday
Wawa born on Thursday
Nazmie born on Monday

Sunday, April 26, 2009

The coming of Mahadi

Selalunya setiap jumaat saya pergi ke mesjid yang berdekatan dengan apartment saya. Tapi semenjak 2 minggu yang lalu saya telah pergi menunaikan fardu jumaat di Al Fanar. Satu-satunya mesjid di Doha yang saya tahu membaca khutbah daalam bahasa Inggeris.

Setiap kalau imam berkhutbah sure tak akan mengantuk kerana topik khutbah amat menarik. Tajuk khutbah minggu lepas ialah mengenai Dajjal, Nabi Isa di turunkan, Hajuj & Makjuj. Imam menerangkan yang dajal mempunyai mata satu, rambut wavy dan fair complexion. Dia akan cuba menyesatkan manusia dan kehadirannya hanyalah 40 hari. Tapi hari pertama seumpama setahun, hari kedua seumpama sebulan, hari ketiga seumpaya seminggu dan hari berikutnya seperti hari-hari biasa. Imam memberi perumpamaan yang dajal akan berada di seluruh pelusuk dunia dalam sekelip mata dan hanya dua tempat yang dajal tak boleh masuk ialah Mekkah dan Madinah. Dajjal akan memperdayakan manusia dengan menyuruh mereka meminum satu dari dua anak sungai satu yang jernih dan satu lagi yang berapi. Maka menurut imam berkata kejamlah mata dan minum la dari sungai yang berapi. Maka tatkala kamu minum kamu akan merasa kesejukan air seta kemanisannya. Begitulah Dajjal memperdaya manusia. Imam berkata makan orang-orang mukmin masa itu hanya la dengan zikrullah.. Subhanallah, Alhamdulillah, Wa la illa ha illah. Dan Dajal akan mempunyai pengikut sebanyak 70,000 orang yahudi. Dan lantas Nabi Isa akan di turunkan di Damascus untuk membunuh Dajjal dan Dajjal di bunuh di Palestine. Nabi Isa akan hidup sehingga lebih kurang 40 tahun untuk mengajar manusia untuk kembali ke ajaran islam. Begitu la serba sedikit khutbah Jumaat minggu lalu. Imam memesan agar kita menceritakan kepada anak-anak kita kerana kita tidak tahu samada ianya akan berlaku pada masa kita, masa anak-anak kita atau anak cucu cicit kita. Agar kita bersedia dan tidak terjurus dan terpedaya dengan tipudaya Dajjal. Moga kita dapat mengambil iktibar dari kisah ini dan sampaikan pada yang lain agar kita beroleh munafaat. Segala yang baik itu dari allah dan yang kurang itu adalah kelemahan diri saya sendiri.



















Thursday, April 23, 2009

Mysterious figure in Corniche

Mysterious figure seen in Cornich; to read more go to Gulf Times.

Tak tau la ape ke imbasan syaitan?

Wednesday, April 22, 2009

Another Scam - Indah Water

I received a call yesterday on my handphone yesterday. Since I am maintianing the number and since the number call me twice; I decided to return call. The number is 048180406.

When I call this is how our conversation goes. The person who happened to pick up the phone is an Indian Male (no offense my Indian friends, I am just sharing with all of you on what had happened). The background seems to be noisy.

Me: Hello, I received a call from this number yesterday, where is this?
Other party: This is Indah Water
Me: What is is about?
Other party: This is about your outstanding bill with Indah water?
Me: Where is this place anyway? Why is the number 04?
Other Party: This is in Penang.
Me: But why Penang, I don't have a house in Penang
Other Party: We managed all outstanding account internationally
Me: I don't have a house registered under my name and I have not registered my number to all the account.
Other Party: Can you give me you phone number
Me: My number is 012XXXXXXX
Other Party: I am sorry the system is down at the moment and once the system is back I will check and I will call you back.
Me: Please don't bother to call me because I am overseas and I will not pick up your call
Other Party: You will be charged and I will be charged when I call right?
Me: Yes
Other Party: You can pay when you comes back. When will you be back?
Me: Next Year and pelase don't call me again. and I hang up

I see some flaws in our conversation. He sounded confident but if you probe further you will notice it. Below are my points to confirm that this is a scam

1) Indian Male: Usually people working in indah water is Malay and not fluent in English
2) Indah water central account office: Location in Penang where is should be centralised in KL
3) He mentioned about control of international account: It supposed to be national account?
4) When ask to check the account: He mentioned the system is down?
5) If you know you need to collect your bill. Why don't they just write and issue letter instead of calling.
6) If it is genuine. Why don't they call me even that I am overseas.
7) He sounded dissapointed when I said I am coming back next year. Sound likes I better rest my case...

So guys just be careful, there are a lot of Con men out there.

Update: I told my wife to check with Telecom whether the number above is registered under Indah Water... And she said, telecom responded that all number starting with 818 is not registered with Telecom so they cannot trace it??? Telecom /Police do something before things gets worst. You have to beat the crime and not just stop there.

Alhamdulillah I never this feel safe in Doha. You don't need a steering lock for your car, ladies can wear their jewelries on the streets with no problems. Maybe because the punishments here are severe... I have heard there is one Malaysian is still in jail here because of credit card fraud. May Allah safe all of us insyallah. Amin.

Saturday, April 18, 2009

Potrait Keluarga



I bought 3 frames at Home Centre today to put up my family photos. Dah jejauh ni tengok gambar aje la kan. I love and miss you all....

Mummy in Doha

Last school holiday I decided to bring my wife along to Doha after my short vacation in Malaysia just to give an exposure and feel how Doha is like. It was still cold at that time surprisingly and we had a lot of rains as well. we managed to have house warming and invited a few friends to come over. One of the menu .. tak lain dan tak bukan Laksa Johor... Hmm yum yum.

Luckily we managed to get most of the ingredients here, Lengkuas, Serai, Daun Selasih, Taugeh cuma kerisik aje tak jumpa. Anyway the taste was good. During that 2 weeks she was here, I had good tasty Malaysian food maklumlah it has been a while.. almost 6 months now I am here.

I brought her to souq waqif, corniche and a few shopping mall. I just she enjoy her stay here. I bought some lilies at Villagio and surprisingly it blooms when she was about to leave.. tu yang posing tu sebelah bunga tu...

Trip to Sand Dunes with Mac








Last Friday after Jummat prayer, I decided to have a day out with Mac to the Sand Dunes towards south. He was trying his new Hummer. The place was really out of nowhere and nobody was there. According to his GPS the location was right but surprisingly there wasn't anyone. After taking a few shots we left and on our way back we saw a few 4WD coming towards our direction. I guess our timing wasn't right. We ended went stright home...

Thursday, April 16, 2009

Layang-layang Putus Tali and My Trip to Tioman with Kak Mas & The Geng





Sambil melayar lagu-lagu di Youtube.. Saya terjumpa lagu ni dari Alleycats yang memberi 1001 nostalgia bagi diri saya. Memang setiap lagu-lagu Alleycat kena pada diri dan jiwa saya. Saya menyingkap kembali kenangan masa lagu tu mula-mula dikeluarkan.....

Masa tu saya memang frust habis kerana baru di buang kerja dek kegawatan ekonomi.. Dalam kebuntuan dan kekusutan fikiran saya terpaksa pasrah dengan suratan takdir. Untuk mengisi masa lapang dan diri yang terasa kosong dek mendapat title Penganggur, saya telah menerima pelawaan abang saya yang ketika itu mengajar di UTM untuk pergi ke Tioman bersama-sama student-student dia. Saya kata kalau dia sponsor no problem. Mak pula kata; "Engkau ni Dan manja kan sangat student-student kau bawa jalan sana-sini. Bila masa dia orang nak belajar?". Begitu la angappan orang tua...

So kami bertolak dari Johor ke Mersing dengan menaiki bas. Sesampai di jeti Mersing kami menunggu bot nelayan yang di tempah untuk ke Tioman. Masa tu jam 3 pagi. Suasana sunyi sepi dek keheningan malam memberi ketenteraman pada jiwa saya yang dalam kekusutan. Dan di sepanjang perjalanan dalam bas dan juga di atas bot, saya mengulang-gulang mendengar lagu Alleycats tu dengan walkman saya, fasal masa itu saya masih belum mengenali student2 abang saya. Di atas bot, saya berbaring dan hanya memandang ke arah langit yang gelap gulita dengan hanya bunyi bot dan lagu Alleycats ... Di benak fikiran saya masih memikirkan kemanakah arah hidup saya seterusnya yang tiada kerja dan menganggur seolah-olah seperti Layang-layang terputus talinya...

Anyway untuk tak nak spoil the trip, saya lupakan masaalah diri sementara dan cuba enjoy. Dulunya, saya memang pemalu orang nya... Lebih-lebih lagi dengan orang yang tak saya kenal tapi bila dah kenal terover la pulak ramahnya. So dalam ramai-ramai student abang saya tu. Kak Mas la yang paling senior, so she break the ice nak pinjam kaset. Dia siap kata, "kau ni tak de lagu lain ke Mad asyik2 Alleycats dari atas bas sampai atas bot...". Dari dari situ kami mula bersuai kenal dengan Kak Mas dan geng-geng lain. Setelah mengenali mereka, mereka berkata. "ENgkau ni Mad berlainan dari Abang kau". Hai entahlah apa yang lain nya...

Well banyak kenangan manis masa di Tioman, dapat kawan baru dengan pantai yang indah dan suasana yang penuh menceriakan. Lupa segala masaalah buat sementara.

Balik dari Tioman saya seolah-olah mendapat semangat dan azam baru, agar terus mengejar kejayaan hingga berjaya.... Selepas trip ke Tioman saya sering ke UTM tempat abang saya mengajar dan bertemu dengan kawan-kawan baru Noraida, Kak Mas, Nor, Chik dan Yatie. Kadang-kadang jeles juga tengok orang-orang ke menara gading. Masa di UTM tu sementara menunggu kawan-kawan baru habis kelas, saya tolong jaga anak Kak Mas. Maklumlah penganggur, dan yang paling best sekali mereka akan upah saya dengan masak cekodok dan karipap. Hai entah la apa cerita Zaid sekarang anak Kak Mas yang saya jaga dulu tu, dah besar agaknya.

Di pendekkan cerita, dengan berkat kesabaran saya dan ketabahan mengharungi ujian allah; tak beberapa lama selepas itu, saya telah berjaya mendapat tempat dan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara. Syukur alhamadulillah allah maha kaya dek kesabaran dan kegigihan saya dapat juga melanjutkan pelajaran ke UK didalam bidang Kejuruteraan Awam dan akhirnya berjaya... Syukur alhamdulillah.. Itu la sedikit kisah saya yang menjadi kenangan terindah dalam hidup saya. Thank You Dan for being such a Caring Brother, Kak Mas and the Geng for enlighten my life when I was down. May Allah bless you all. Amin

What about our local talent Irwan?

Anyone care to polish our local talent Irwan? Hear him sing...







Susan Boyle - Britains Got Talent

You can be what you want to be no matter how old you are and what other people say. Go and get your Dream .... This is one of the example and watch Susan Boyle from Glasgow "I Dreamed a Dream" http://www.youtube.com/watch?v=luRmM1J1sfg

You Raise Me UP - Westlife & Josh Groban



"You Raise Me Up"

When I am down and, oh my soul, so weary;
When troubles come and my heart burdened be;
Then, I am still and wait here in the silence,
Until you come and sit awhile with me.

You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up... To more than I can be.

[Instrumental break]

You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up... To more than I can be.

You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up... To more than I can be.

You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up... To more than I can be.

You raise me up... To more than I can be.

Rumah Lelong..

Memandangkan kegawatan ekonomi sekarang banyaklah kita lihat rata-rata rumah yang hendak di lelong. Masa balik Malaysia baru-baru ni pun saya rasa teruja untuk membeli rumah lelong. Ada end lot 2 tingkat hanya RM95K dan beberapa rumah lain yang harganya setikar itu. Bagi yang berduit memang berbaloi tapi bagi orang yang masih banyak komitment macam saya .... kena tengok dan telan air liur aje la. Tak nak la nanti bila beli tak mampu pula nak di bayar.

Tapi rupanya beli rumah lelong ni tak semudah yang di fikiran. Dari pengalaman seorang teman boleh la saya kongsi di sini.

Mula-mula kena la bagi tau kat agent berapa harga yang nak di persetujui agar dia boleh tolong bid harga yang kita setuju kalau lebih maknanya bukan la rezeki. Tapi dengar-dengar ada cara untuk dapatkan rumah itu kalau kita mau. Mula-mula tengok berapa orang yang bid. Dan negotiate aje la dengan dia.

Renungan....

PERMULAAN SETIAP KEJADIAN TUHAN PASTI ADA HIKMAHNYA... ......... .
SETIAP KESABARAN AKAN DIGANTI DENGAN KEMENANGAN SETIAP KEDUKAAN AKAN BERGANTI DENGAN KEBAHAGIAAN SETIAP PERPISAHAN PASTI BERMULA DENGAN SATU PERTEMUAN SETIAP YANG BERAKHIR AKAN BERTUKAR DENGAN SUATU


Saya Ada satu epal, anda Ada satu epal. Kita tukar epal, anda Ada satu.Dan saya tetap Ada satu.Jika anda Ada satu ilmu Dan saya Ada satu ilmu, kemudian Kita tukar ilmu tersebut, anda Ada dua ilmu Dan saya Ada dua ilmu...

Allahu Akbar!!

ADAB MENDENGAR AZAN



Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa Dan waktunya Yang tidak Kita ketahui.Cuba Kita amati. Mengapa Kebanyakan orang yg nazak, hampir ajal tidak dapat Berkata apa-apa.. Lidahnya kelu, keras Dan hanya mimik Mukanya yang menahan kesakitan ' sakaratul maut' .Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud: 'Hendaklah Kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah Akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya. 'Ini jelas menunjukkan, Kita disarankan agar mendiamkan Diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan Berkumandang . Sebagai orang beragama Islam Kita wajib Menghormati azan Banyak fadhilatnya .
Jika lagu Kebangsaan Kita diajar agar berdiri tegak Dan diamkan Diri.Mengapa ketika azan Kita tidak boleh mendiamkan diri?Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah Akan kelukan lidahnya ketika nazak . Kita takut dengan Kelunya lidah Kita semasa ajal hampir tiba maka Kita Tidak dapat mengucap kalimah 'Lailahaillallah. .' yang Mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika Nyawanya akan dicabut Allah dgn izinNya menjanjikan Syurga untuk mereka. Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut.'Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah 'Lailahaillallah. .'semasa sakaratul maut menghampiri kami.. Amin... amin.. amin Yarobbala'lamin.. . .'

Sesuatu yang tak pernah terjangkau dek akal fikiran ku ini.Subhanallah. ..
Ketahuilah bahawa pada setiap waktu, ribuan bilal di merata dunia akan melaungkan azan, mengakui 'Bahawa Allah Sahaja Yang Patut Disembah, dan Nabi Muhammad Adalah Rasul Allah.'Dimulakan dengan Indonesia yang terletak dibahagian timur dengan ratusan kepulauan-nya dan jumlah penduduknya seramai 180 juta.Sebaik masuk waktu Subuh, Azan mula berkumandang dari kawasan ini dengan ribuan Bilal yang akan melaungkanKe-Agungan Allah S.W.T Dan Nabi Muhammad S.A.W.Proses ini akan bergerak kearah barat kepulauan Indonesia . Perbezaan masa antara timur dan barat Indonesia adalah 1-1/2 jam.Belumpun laungan Azan dimerata Indonesia selesai, ianya bermula pula di Malaysia.Berikutnya di-Burma dan dalam masa satu jam selepas Azan dilaungkan di-Jakarta, tiba giliran Dacca di Bangladesh.. .Berikutnya laungan akan kedengaran di Calcutta dan terus ke Srinagar dibarat India .

Perbezaan waktu dikota-kota Pakistan adalah 40 minit jadi dalam jangkamasa ini, Azan akan berkumandang diseluruh Pakistan.Belum berakhir di-Pakistan, Azan akan bermula pula di Afghanistan dan Muscat.Perbezaan waktu antara Muscat dan Baghdad adalah satu jam.Dalam jangka masa ini, Azan akan berterusan dilaungkan di UAE, Makkah, Madinah, Yaman, Kuwait dan Iraq .

Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timur Atlantik.Jarak masa Azan mula dilaungkan di Indonesia sehingga ke pantai timur Atlantik adalah 9-1/2 jam.Belumpun Azan Subuh berkumandang di pantai Timur Atlantik, Azan Zuhur kini sudah mula dilaungkan di Indonesia. Ini berterusan bagi setiap waktu sembahyang, tidak putus-putus.

Subhanallah, begitu hebat dan agungnya Islam!

Kalaulah setiap kawasan boleh memasang pembesar suara (yang power habis!), akan bergegar satu dunia dengan laungan Azan tidak putus-putus.
Allahu Akhbar!

Wednesday, April 15, 2009

Another Credit Card Scam

This happened to my inlaw so be careful. Her message is as follow...


There is also a new scam going around regarding credit card, which I happened to experience it myself.

On 13.4.2009 at around 6.52 p.m, I received a call from this number 601300808888.

As usual, it’s a computerized voice that did the talking saying that I have an outstanding payment of RM4,900.00 with AmBank (credit card).

The voice will then said press 0 to repeat or press 9 for customer service (which luckily I pressed 9).

A guy with answered my call and as usual asking for my ID number.

When I refused to give the said info and asked to talk to his manager, he just hung up on me.

So, my advice is that :-

1. PLEASE DO NOT GIVE YOUR I.D (NRIC/PASSPORT etc) to any unknown party who is asking for your banking information.

2. Kindly clarify this with the bank, get a clarification/confirmation that you did not have any outstanding payment.

3. Lodge a complaint with the bank and/or Bank Negara

4. Lodge a police report.

A police inspector also informed me that if the number is 010/012/013/014/016/017/018 followed by 00, the number is not valid/registered with the phone company which make it hard for the police to trace.

Regards

AIDA


Monday, April 13, 2009

Arabic Lesson @ Al Fanar Going to Level 2

I received a call from Al Fanar telling me that I succeed to move on to Level 2 and asked me to register on Sunday. I was excited and wanting to know how did I do. Alhamddulillah I scored 98%. I know I was sure of some questions as it was thought while I was away in Malaysia. Anyway alhamdulillah.

After registration yesterday, they told me there will only be two classes for Level 2. The first class will be from 5 to 7 pm and the second will be from 8 to 10 pm. I have to join the later class. with full of excitement and enthusiasm, I went in the class yesterday. The lecturer Ustaz Yussof Nur from Bangladesh. He speaks perfect Arabic but he doesn't know English so his translation is purely Hindi, Urdu and Bangla???? Or no! i only want to learn arabic .. This is 3 in 1. Alamak! At the end of the first day, I had mixed feelings on should I continue. I just have to wait and see. At least I need an English translation to understand. Dugaan-dugaan. How would I complete level 5 like this? Nampaknya kena istiqarah la.. sebelum membuat keputusan...

Monday, April 6, 2009

Page Rank

Alhamdulillah baru perasan ari ni Page Rank saya dah naik jadi 3. Hai popular juga kan blog ni. Thank you for all my visitor and I will try to put more interesting features and article.. Give me time...

Back to Square One

Jumaat lalu, saya hantar orang rumah ke airport setelah bercuti di Doha selama 2 minggu. Enjoy juga bila ada orang tolong masak tiap kali balik pejabat. Rasa terurus diri ini. Main order je la nak makan apa. Laksa Johor, Soto.. ehmm sedap dan cookies favourite quaker oats.

Tapi kesian tak sempat nak bawa dia jalan rata-rata kerana tiap kali nak jalan hujan. Lebat pulak tu macam kat Malaysia. Siap guruh lagi. Mungkin berkat orang Malaysia agaknya... Tapi sempat la bawa dia pergi tengok kedai-kedai yang saya selalu pergi barang-barangan dapur, Souq Waqif, kedai jual pokok-pokok bunga ( hai biasa la saya kalau tak de pokok cam tak sempurna) Sekarang ni dah penuh gak la pokok kat balcony, tinggal tunggu dia tumbuh dan besar.

Itula dah berjauhan begini dan bila jumpa sesekali cam ni, rasa macam di alam percintaan pulak.. Boleh la nanti buat filem Kisah Percintaan Dua Benua... Ni nak kena cari Erma Fatimah ni suruh dia buat shooting kat Doha...

Dah sekarang saya back to square one... pagi makan roti sapu butter dan jem, tengah hari makan kat kedai... malam ikut mood dan weekend baru masak.... Hmm nak cari chef la masak hari-hari atau hujung minggu... Ingat nak belajar masak la balik....

Thursday, April 2, 2009

Tahniah Untuk Along, Angah dan Kak Uda

Alhamdulillah syukur kehadrat allah kerana Anak-anak daddy telah berjaya dapat kejayaan yang cemerlang dan baik dalam peperiksaan. Tahniah! Tapi nasihat Daddy jangan mudah selesa dengan apa yang kita telah capai dan semak semula segala kesilapan di dalam peperiksaan tersebut dan pastikan ianya tidak di ulangi di masa akan datang. Pejuangan masih belum selesai... Teruskan dan tingkatkan lagi usaha sampai berjaya bak kata perpatah Gengam Bara Api biar sampai jadi Abu....

I am proud of you girls, Jeehan pula macam mana senyap aje.. Keputusan masih belum di terima ke?

Pergorbanan Seorang Ayah kepada Anak-Anaknya


Memandangkan penulis seorang bapa, saya ingin nukilkan kisah tentang pegorbanan seorang Bapa kepada anak-anaknya.


Menyingkap pengalaman silam.. saya masih ingat lagi apabila arwah Abah yang telah bersara dari perkhidmatan polis dan masa itu tiga lagi adik beradik kami yang masih bersekolah termasuklah saya.... Kalau nak mengharapkan pencen arwah Abah yang hanya RM300 mungkin kami tidak kesekolah agaknya... Tapi arwah Abah, telah berusaha mencari kerja di kilang kertas. Kerja di situ mengikut shift. Kadang siang kadang malam... Gaji masa tu mungkin dalam RM175 sebulan dan cukuplah untuk tokok tambah apa yang patut dan kurang di samping menampung perbelanjaan sekolah kami tiga beradik. Abang saya dapat tempat di MRSM yang di tanggung penuh oleh kerajaan manakala saya dan adik saya ke sekolah menengah di Johor Bahru.

Disekolah kami tiap-tiap hari bawa bekal kerana belanja sekolah hanya dalam RM1 saja sehari jadi kenalah berjimat. Tambang bas 60 sen pergi dan balik dan selebihnya duit belanja. Itu pun kena jalan kaki lebih kurang dalam 2 km untuk mendapatkan bas untuk pergi dan balik sekolah. Kadang masa di sekolah tu tengok aje kawan-kawan berbelanja dan masa rehat saya akan cari tempat di bawah pokok di kawasan untuk memakan bekal yang di bawa kerana malu makan di kantin, lagi pun tak nak rasa terliur dengan makanan orang lain yang di beli di kantin. Selalunya kalau dah terlalu lapar bila balik sekolah, saya akan pergi ke rumah Datuk saya yang berdekatan dengan sekolah. Di situ memanglah saya buat muka tak malu makan kenyang-kenyang sebelum pulang kerumah.

Masa sekolah pun kena la belajar sendiri nak pergi tuition pun tak mampu Cuma masa tingkatan 4 aje pergi tuition additional mathematics kerana test asyik merah saja. Nak minta arwah Abah pergi tuition pun kena leter panjang kerana nak duit bayar tuition. Tapi saya jawab saya memang tak faham pelajaran tu. Akhirnya arwah Abah akur dengan permintaan saya tapi saya terpaksa pindah ke rumah arwah kakak saya kerana tempat tuition tu jauh dari rumah saya. Dan untuk ke tempat tuition tu pulak jaraknya dekat 5 kilometer dan saya pergi menaiki basikal dan terpaksa mengharungi bukit, sungai dan landasan keretapi. Tapi dengan keperihan dan kesusahan tu saya berazam untuk bukitkan yang saya nak berjaya dan Alhamdulillah keputusan yang merah telah kembali hijau.

Kembali kepada cerita arwah Abah, dari kilang kertas arwah Abah bertukar kerja ke kilang plastic kepunyaan syarikat Jepun sebagai Jaga. Alhamdulillah gaji di situ lumayan sedikit di bandingkan di kilang kertas kepunyaan Taukeh Cina. Saya masih ingat lagi kadang-kadang kami terpaksa hantar makanan kepada arwah Abah yang terpaksa kerja di shift malam. Masa tu saya asyik merungut kerana asyik saya aje yang kena hantar ke kilang merentasi ladang getah. Adik dan abang; Mak tak suruh tapi kerana selalu sangat saya merungut; Mak pernah berkata “Abah kau tu berkerja kerana nak menyekolahkan kau, kalau nak harapkan pecen Abah kau tak sekolah la engkau… Tak kan nasi dia pun kau tak nak hantar..” Lepas Mak cakap macam tu saya tidak lagi membantah dan akur setiap kali Mak suruh. Dan selalunya bila bertemu Arwah Abah di kilang selalu Abah akan tersenyum bila lihat saya datang menghantar makanan dan memberikan saya gula-gula atau biskut untuk saya makan dalam perjalanan pulang.

Pernah lepas peperiksaan SPM; sementara menunggu keputusan, saya berkerja di kilang arwah Abah sebagai buruh. Memanglah penat kerja sebagai buruh, lagipun saya ni tak biasa kerja berat dan paling tak tahan kerja di kilang tu bila kena marah dengan penyelia. Di situ saya belajar bertapa susahnya untuk nak dapat duit dan selama bekerja di situ saya berazam untuk memperbaiki hidup saya dan tidak mau kerja menjadi buruh lagi. Pengalaman selama 3 bulan cukup memberi kesan pada diri saya, saya kena erti persahabatan dan hidup golongan bawahan yang majoritinya melayu.

Mengenang kembali kisah itu, saya sedar dari hasil titik peluh itulah dan pergorbanan arwah Abah, saya sampai berjaya masuk Politeknik, Uitm dan Universiti di United Kingdom.

Dan sekarang bila dah jadi bapa, baru la saya tau macam mana hidup dan tanggung jawab sebagai Bapa. Setiap usaha dan titik peluh hanya lah untuk keluarga dan anak-anak. Agar anak-anak berjaya dalam hidup agar setiap keperluan anak-anak dapat di penuhi dan nasihat saya pada anak-anak patuhi la perintah ibu dan bapa kerana segala perintah mereka adalah untuk kebaikkan dan kesenangan kita di kemudian hari. Janganla banyak complain bila di suruh buat itu dan ini; jangan la sakiti hati mereka kerana apa saja perintah mereka adalah proses pembelajaran untuk kita. Kerana jika kita buat setiap perintah mereka dengan jujur tulus dan ikhlas insyallah hidup kita akan lebih berkat.

Alhamdulillah mungkin dengan berkat akur dengan perintah ibubapa saya lah, saya berada di mana saya sekarang. Saya amat-amat bersyukur kepada kedua ibu bapa saya yang telah membesarkan saya, menyekolahkan saya dan mendidik saya hingga berjaya….Thank you Dad..( Moga allah cucuri rahmat pada roh Abah) and Thank you Mom for being such a patience person and gave us good guidance ( Moga allah panjangkan umur bonda tersayang).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

World Time


All right reserved © 2007. All materials presented belong to Mohamadj at www.mohamadj.com. Any materials can be reproduced with permission without changing the original content and has to be credited. Other material not stated belong to Mohamadj belongs to its owner.

Copyright © 2009 www.mohamadj.com