Sunday, May 22, 2011

Antara Blog Dan Facebook

Masa mula-mula Facebook di perkenalkan saya tak ambil hirau langsung kerana masa tu asyik dengan blog. Rasa seronok menulis pengalaman diri dan alam sekeliling agar ianya dapat memberi munafaat pada yang membacanya. Selalunya ada saja bahan yang hendak di tulis untuk di kongsi.

Tapi bila lihat abang saya yang kira tak berapa tau tentang dunia internet ni ada facebook... saya pun mula berjinak2. Dan padahnya sekarang dah terjebak dengan anak beranak sekali. Cara yang mudah menyampaikan maklumat dan mendapat maklumat.

Tapi blog masih mempunyai keistemewaannya sendiri... Baru ni sempat berchat dgn sahabat lama, dia kata wah dah mula tulis blog balik ye... hehehe. Tanpa kusedari rupanya ada peminat setia blog saya ni ye. Insyallah saya akan cuba menyemarakkan lagi suasana di blog ni insyallah. Tapi tu la kan nak menulis ni kena ada mood... kalau tak tulisan tu menjadi hambar saja kan....

Kot la kalau ada yang nak bagi pendapat tentang tajuk penulisan, sila la bagi komen ye...

Wednesday, May 18, 2011

Jangan Pernah Berubah



Lirik Lagu ST 12 – Jangan Pernah Berubah

Biarkan waktu teruslah berputar
Mencintai kamu penuh rasa sabar
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas ‘tuk bertahan

Cintaku padamu begitu besar
Namun kau tak pernah bisa merasakan
Malah kini kau ucapkan selamat tinggal
Membuat keresahan

Reff:[*]
Meninggalkanku tanpa perasaan
Hingga ku jatuhkan airmata
Kekecewaan ku sungguh tak berarah
Biarkan ku harus bertahan

[**]
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah

Back to Reff:[*] , [**]

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Ku relakan yang indah dalam hatinya

Tuesday, May 17, 2011

Meeting with Malay Chamber of Commerce di General Consulate in Jeddah

Semalam pihak General Consulate di mengadakan perjumpaan di antara rakyat Malaysia yg bekerja di Jeddah dengan sebahagian dari ahli Malay Chamber of Commerce yang berkunjung ke Jeddah. Kalau ikutkan hati memang malas rasanya nak pergi tapi memikirkan sejak sampai ke Jeddah tak pernah sekali pun menjejakkan kaki ke General Consulate tu. So tu yang buat pergi dan telah janji dengan Farid utk ke situ.

Memandangkan mesyuarat tu di adakan jam 8:30 malam, kami bercadang utk bertolak dari rumah jam 8:00 malam. Seperti yg di janjikan Farid datang dengan Azrir dan kami menuju ke GC tu melalui Falasteen Street. Kalau tak silap masuk Falasteen terus sampai jumpa Sign As Safa bertentangan dgn Government building belok ke kiri, terus sehingga tiba ke traffic light lepas kudu dan belok kanan. GC tu tak berapa jauh dari simpang tu berdekatan dengan petrol station.

Kalau di sini utk ke satu tempat ke satu tempat lebih mudah di beri direction sebegitu. Fasal kebanyakkan nya surat menyurat pakai PO Box. So far tak pernah nampak Posmen hantar surat ke rumah. Kalau di pejabat tu usually pakai fed ex.. tapi honestly tak pernah nampak posmen. Dah setahun dok sini pejabat pos pun belum pernah pergi.

Sesampai saja di GC, rasa kekok la pulak fasal saya pakai casual betul, seluar jeans biru dengan baju turtle neck hitam. Nasib baik boleh cover dgn coat casual. Yang lain rata2 pakai baju batik dan ada yg pakai coat...

Majlis di mulakan oleh General Console, Wakil Matrade dan Pengerusi Malaysia Business Council. Biasalah kan kalau nak makan free tu dengar aje la ucapan2 tu..

Lepas selesai ucapan tu tiba la masa untuk makan, nasi bryani, dan roti canai. Tapi saya ni bukan la berapa makan sangat hanya sekadar nak rasa aje...

Sambil makan kami sempat bersuai kenal dan bertukar pendapat dengan rombongan yg hadir. Sebelum Majlis di tutup, wakil perniagaan melayu sempat memberi sepatah dua kata.

Dan sebelum kami pulang sempat juga bergambar di depan GC.

Friday, May 6, 2011

Jabal Rahmah here I come






Sudah hampir setahun saya menjejakikan kaki ke tanah saudi arabia untuk mencari rezeki untuk menyara keluarga di kampung. Alhamdulillah walau telah beberapa kali mengujungi masjidil haram; kawasan2 bersejarah di sekitar kota Mekkah jarang saya lawati. Maklumlah berberjalan sendiri tak berapa tau. Setakat pergi balik Jeddah-Mekkah-Jeddah masih boleh di gagahi lagi. Kalau lebih tu minta maaf lah.

Sebelum ni dah 2 kali hasrat untuk mengunjungi Jabal Rahmah tergendala. Kali pertama di sebabkan oleh kereta yang saya pandui pecah tayarnya. Entah la mungkin ada yg saya fikirkan tetiba boleh pecah tayar. Masa tu di waktu malam tapi mujurlah masa tu kami convoy dengan beberapa lagi buah kereta kekawan yang lain. Merekalah yg tolong tukarkan tayar kereta sewa saya. Malang spare tyre pula la bocor. Hai cukup2 dugaannya. Kali kedua pula di sebabkan oleh salah faham. Ingat kan nak pergi dgn kekawan office rupanye mereka sangka saya pergi sendiri dan jumpa di Mekkah. Memandangkan mereka sudah terlanjur di Mekkah, biarkan la aje mereka dan saya terpaksalah membuat perancangan sendiri.

Pada hari Rabu yang lepas, seorang sahabat Uzbekistand berbangsa Afgan bernama Najib telah mempelawa untuk pergi ke Restaurant Asia, Restaurant ala Thai yang amat popular di Jeddah yang menjadi kunjungan para jemaah haji. Kata Najib dia dah lama tak makan Tom Yam. Tapi kami jarang ke sana kerana servis kadang2 lewat maklumlah tempat popular la katakan. Najib banyak membantu saya dan dia serba boleh, jadi tranlator, driver dan dia jugalah tolong cari kan rumah, cari kedai beli furniture, electrical appliances dll.

Kami bersembang dan dia bertanya "Where are you going tomorrow" Jawab saya " No where, just stay home" dan saya sambung lagi "Why, you want to go somewhere"Lantas saya pun katakan padanya "Let's go to Mekkah and than Jabal Rahmah .. Seperti biasa dia kata "No problem"

So seperti yang kami janjikan, kami pun bertolak ke Mekkah lebih kurang jam 2:30 petang. kami singgah sebuah mesjid bersebelah highway utk tunaikan solat asar dan kemudian terus ke Arafat.

Padang arafat dan Jabal Rahmah memang mebawa nostalgia untuk saya, ibu saya dan kakak saya semasa kami menunaikan umrah lebih kurang 10 tahun yg lalu. Ibu saya mengagahi diri utk berdoa di Puncak Jabal Rahmah.... saya sempat juga melihat ibu saya begitu asyik seperti kami menulis nama masing2 dia batu2 di Jabal Rahmah. Tetapi ada satu peristiwa yg mencuit hati yg saya teringat sampai sekarang ialah gelagat kak saya yg inginkan merasa menaiki Unta.

Dari puncak Jabal Rahmah lagi dia dah berpesan pada saya bila melihat Unta2 di bawah. Apa bila tiba masanya, kami pun naik la unta tersebut. Saya duduk di depan dan kakak saya menaiki di belakang. Belum sempat kami membetulak kedudukan kami. unta tersebut terus berdiri dan berlari. Apa la lagi kakak saya menjerit sekuat2 hati di Padang Arafat... Makkkkkkkkkkkkkk!. Memang tak boleh tahan nak tergelak... Dia yg tadi nya tak sabar nak naik kini tak sabar pula nak turun. hehehe.

Sesampai saja di Jabal Rahmah, suasana pun dah banyak berubah, dulu pasir kini dah ada block pavers, Bukan tu aje unta sekarang dah di hiasi dgn bunga2 dan tempat duduk yg proper...

Saya pun naik ke atas sambil skype dgn anak2 keadaan di Jabal Rahmah. Setelah berposing dan berdoa saya pun turun dan seperti biasa berposing pula dgn Unta. Dan saya tak lepaskan peluang untuk menaiki unta.. hehehe.. Orang kata jangan tak rasa camne naik unta kan...

Masa naik unta terfikir la juga bertapa kerumitan baginda rasulullah s.a.w. lalu semasa berhijrah dari Mekkah ke Madinah hanya dgn menaiki unta.

Selesai di Jabal Rahmah kami pergi ke Muzdaliffah dan Mina untuk melihat tempat melontar Jamrat. Setelah selesai kami pun tunai solat Magrib dan Isyak di Masjidil Haram alhamdulillah dan pulang ke Jeddah dalam keletihan..

Wednesday, May 4, 2011

Hard times

Sometimes I just don't know what to write especially in hard times... I just don't feel like doing things and all the systems are down... I ended up gone out with friends. Sharing our side of stories and we seemed to be on the same boat. Feeling lonely and missing family.

what could we do? physically we are here but our mind and soul are back at home... Sometimes we saw some indonesian, pakisatani and even bangla / indian; eventhough they do not earn that much, they have their family here to keep them company in joy, sad and in all occasions. Are we not setting our priority right? and how long one could survive with this kind of situations and circumstances...

Is it time to be back home.. may be....

Mimpi Sedih

Di malam sepi
Aku bermimpi
Mimpi yang sedih sekali

Kau akan pergi
Tinggalkan diriku
Aku menangis tersedu

Diriku tak pernah
Lepas dari penderitaan
Impian kini terjadi

Kau pergi setelah
Aku serahkan kasih suci
Itulah nasib diriku

Angin meniup
Membisikkan kata
Yang sangat menusuk hati

Angin meniup
Membelai rambutku
Yang terurai tak berseri lagi

Diriku tak pernah
Lepas dari penderitaan
Impian kini terjadi

Kau pergi setelah
Aku serahkan kasih suci
Itulah nasib diriku

Lirik Mimpi Sedih - Emylia Contessa @ Lirikami

That's what friends are for

And I never thought I'd feel this way
And as far as I'm concerned
I'm glad I got the chance to say
That I do believe I love you

And if I should ever go away
Well, then close your eyes and try to feel
The way we do today
And then if you can remember

Keep smilin', keep shinin'
Knowin' you can always count on me, for sure
That's what friends are for
For good times and bad times
I'll be on your side forever more
That's what friends are for

Well, you came and opened me
And now there's so much more I see
And so by the way I thank you

Whoa, and then for the times when we're apart
Well, then close your eyes and know
These words are comin' from my heart
And then if you can remember, oh

Keep smiling, keep shining
Knowing you can always count on me, for sure
That's what friends are for
In good times, in bad times
I'll be on your side forever more
Oh, that's what friends are for

Whoa... oh... oh... keep smilin', keep shinin'
Knowin' you can always count on me, for sure
That's what friends are for
For good times and bad times
I'll be on your side forever more
That's what friends are for

Keep smilin', keep shinin'
Knowin' you can always count on me, oh, for sure
'Cause I tell you that's what friends are for
For good times and for bad times
I'll be on your side forever more
That's what friends are for (That's what friends are for)

On me, for sure
That's what friends are for
Keep smilin', keep shinin'


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

World Time


All right reserved © 2007. All materials presented belong to Mohamadj at www.mohamadj.com. Any materials can be reproduced with permission without changing the original content and has to be credited. Other material not stated belong to Mohamadj belongs to its owner.

Copyright © 2009 www.mohamadj.com