Saturday, January 30, 2010

Che Wan Farewell and Sunyta Birthday


d




Since Che Wan is leaving for Good to Abu Dhabi, he decided to do a farewell for himself at my place. We invited some of our friends and he said that he wanted to treat them with his Kway Teow Goreng Penang Style. It was lovely but everyone only managed to have a plate each... Sedap...

Coincidently, 29 January was also Sunyta Birthday and we had a simple birthday singing by the Musheireb choir... Happy Birthday Nita...

Pasar Malam @ Malaysian Embassy Doha



A


Pasar Malam ni julung2 kalinya di adakan pada tahun ni adalah antara aktiviti yang di anjurkan oleh Malaysian Association of Qatar. Pelbagai juadah yang di jual rasa macam Bazar Ramadan pulak masa bulan puasa di Malaysia. Time ni nak lepaskan dendam makanan Malaysia. I beli pelbagi jenis mee, dari laksam, mee kari, mee hoon.... rasa dah lama tak merasa...

Turut meraikan dan memeriahkan lagi majlis ialah Duta Besar Malaysia ke Qatar Datuk Shahrul dan Datin... katanya dalam temuramah akhbar Gulf Times, aktivi sebegini dapat merapatkan lagi hubungan di antara rakyat Malaysia yang berada di Qatar.

Avatar Caravan @ Wakra










Mr Abas is really fond of caravan. He sold his caravan and felt empty without it since he use to spend his weekend in Wakra by the beach. One fine day he decided to convert his old yellow school bus into a caravan. He was the Architect of the caravan and upon completion of the caravan he called us up to be among the first to officiate the caravan.

We jokingly told him why don't you paint blue and call the caravan Avatar... taking the name after the box office movie by James Cameron... True enough when we went there last Thursday, he really name it Avatar and paint it blue. He really makes his dream come through.

We had barbeque, mee goreng and some salad and chips. It was fun but cold night....

Topi Tiga Abdul.....



o


Going for audition for remaking of Tiga Abdul in Musheireb. Ada tokoh tak? Actually topi tu jumpa kat Trade Fair masa final day nak lelong. So Dwan bought those hats and left it at my home. He said make sure whoever comes to the house should take their pictures... Apa macam layak ke berlakon dalam Tiga Abdul ni???

Wednesday, January 27, 2010

Renungan.. Doa Malaikat

11 jenis manusia didoa Malaikat PERCAYA kepada malaikat adalah antara rukun iman. Ada malaikat yang ditugaskan berdoa kepada makhluk manusia dan sudah tentu seseorang yang didoakan malaikat mendapat keistimewaan. Dalam hidup, kita sangat memerlukan bantuan rohani dalam menghadapi ujian yang kian mencabar. Bantuan dan sokongan malaikat sangat diperlukan.Kali ini penulis ingin menyenaraikan antara jenis manusia yang akan menerima doa malaikat. Ketika itulah sewaktu kita menghadapi masalah, kerumitan, keperluan dan bimbingan, bukan saja kita perlukan kekuatan doa dari lidah, tetapi juga sokongan malaikat.
Antara orang yang mendapat doa malaikat ialah:
1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesiapa yang tidur dalam keadaan suci, malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa: “Ya Allah, ampunilah hamba-Mu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci.”
http://api.ning.com/files/czNgqUQ1z1RNjLJJN5U-xjvuLb1Nn5Wpw49qx-5uYQn82wO*vuRFjDpbKoIXSszB61uim2JOJeKd51*-7s-C0*pLjxplDJxD/4567.bmp
2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.
Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Tidaklah salah seorang antara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali kalangan malaikat akan mendoakannya: ‘Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia.’”
http://farm4.static.flickr.com/3626/3427910878_74316d865f.jpg?v=0


3. Orang yang berada di saf depan solat berjemaah.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat ke atas (orang) yang berada pada saf depan.”
http://www.apisbp.com/wp-content/uploads/2009/08/solat-jamaah.jpg
4. Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah (tidak membiarkan kekosongan di dalam saf).
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat selalu berselawat kepada orang yang menyambung saf.”
5. Kalangan malaikat mengucapkan ‘amin’ ketika seorang imam selesai membaca al-Fatihah.
Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Jika seorang imam membaca…(ayat terakhir al-Fatihah sehingga selesai), ucapkanlah oleh kamu ‘aamiin’ kerana sesiapa yang ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, dia akan diampuni dosanya yang lalu.”
http://1.bp.blogspot.com/_IvB2xhVGz1A/SUSoy5ePs9I/AAAAAAAAAHQ/kT570M4ases/s320/Al-Fatihah.png
6. Orang yang duduk di tempat solatnya selepas melakukan solat.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Kalangan malaikat akan selalu berselawat kepada satu antara kalian selama ia ada di dalam tempat solat, di mana ia melakukan solat.”
http://maalimfitariq.files.wordpress.com/2009/09/iktikaf21.jpg
7. Orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah.
Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Kalangan malaikat berkumpul pada saat solat Subuh lalu malaikat (yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga Subuh) naik (ke langit) dan malaikat pada siang hari tetap tinggal.
“Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat Asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat Asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal lalu Allah bertanya kepada mereka: “Bagaimana kalian meninggalkan hamba-Ku?”
Mereka menjawab: ‘Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, ampunilah mereka pada hari kiamat.’”
subuh-berjamaah.png masjid al akbar surabaya image by detbucket
8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Doa seorang Muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, malaikat itu berkata ‘aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yang ia dapatkan.’”
http://i257.photobucket.com/albums/hh206/3asfuura/Prayers/Trust.jpg


9. Orang yang membelanjakan harta (infak).
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Tidak satu hari pun di mana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali dua malaikat turun kepadanya, satu antara kedua-duanya berkata: ‘Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak…’ ”
http://innerinspiration.files.wordpress.com/2009/10/sedekah.jpg
10. Orang yang sedang makan sahur.
Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat kepada orang yang sedang makan sahur.”
http://dunianopy.wordpress.com/files/2009/09/sahur.jpg
11. Orang yang sedang menjenguk (melawat) orang sakit.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70,000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang hingga petang dan di waktu malam hingga Subuh...”
http://1.bp.blogspot.com/_T6zvb3eHIEY/SDd976RkjrI/AAAAAAAAASc/KUy6djw8W7I/s400/KG-Orang+Sakit-19+Mei.JPG
Itulah antara mereka yang mendapat doa malaikat. WAllahu’alam.Semoga kita termasuk dan tersenarai sama. InsyaAllah

Monday, January 25, 2010

Happy Birthday Angah...


Assalamualaikum Angah, Daddy like to wish you Happy 13th Birthday... moga panjang umur, murah rezeki, terang hati, sihat tubuh badan, di beri ilmu yg berkat, berjaya dunia dan akhirat, mendapat kecemerlangan dalam kehidupan, sukses dalam setiap bidang, menjadi anak yang solehah dan hamba allah yg allah redzai....

Angah nak tau macamana daddy sambut birthday daddy masa usia 13 tahun? Masa daddy dulu tak de nak celebrate-celebrate macam sekarang ni. Tak de pun kek ke apa... tapi sehari sebelum daddy dah heboh2 fasal birthday daddy keesokkan harinya... Saja kasi hint kat Auntie Maz and Mak Jid. So bila balik sekolah penat-penat, tengok2 dapat surat macam treasure hunt. aAa-ala amazing race la kalau sekarang. Bila buka surat tu ada clue... So do ikut je la anak panah tu. Kena pusing dari depan ke belakang .. akhirnya sampai ke bilik tidur menuju ke almari baju.... Rupa-rupanya Mak Jid dgn Auntie Maz sembunyi kan coklat cadbury kat dalam almari baju.... hehehe... Itu la satu-satunya birthday present masa daddy berusia 13 tahun.... Fun and Exciting.

Happy Birthday again Angah...



Saturday, January 23, 2010

Doha Trade Fair 19 - 24 January 2010


















Went to Doha Trade Fair just to check out what is there. Interestingly, lots of stuff from different parts of the world. What excites me most is the booth from Turkey, Morrocon and Tunisia which are very creative. Malaysian booth is also there. I bought the massage chair and machine from Malaysian booth Turkey plates and lamp and leather jacket & wallet made in Pakistan. Hopely they will Lelong the items on the last day tomorrow.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

World Time


All right reserved © 2007. All materials presented belong to Mohamadj at www.mohamadj.com. Any materials can be reproduced with permission without changing the original content and has to be credited. Other material not stated belong to Mohamadj belongs to its owner.

Copyright © 2009 www.mohamadj.com