Saturday, March 29, 2008

Selasihku Sayang

Heliconia Oh Heliconia


My brother Hamdan was the one who introduced me to Heliconia. It was the love at first sight. At that time we only had Rostrata and it was so expensive to get the rhizome back then. Eversince, I became the fan of Heliconia and visited several places in and outside the country places where they grow Heliconia. I used to have at least 30 species of Heliconias. The one above and sexy pink have always been my favourite.

I wish I could have a big piece of land where I can grow Heliconia. Nonetheless, with limited space I have currently on my back yard, I only managed to plant less than 10 species. With this fanatic interest, I also plant and grow Heliconia surrounding my office and I have this little garden that I will walk around at least once a week.

So for you Heliconia fan out there, care to exchange the rhizome with me. Drop me a line and we could make the arrangement. For heliconia enthusiast, you can visit the Heliconia Society or if you want to buy, there are a few shops in Sungai Buloh sell those flowers. I also saw eliconia farm in Janda Baik. You could also get some from Bangkok if you happen to be there, especially at Chak chu Chak Market every Saturday and Sunday.

Little Lies - Fleetwood Mac



Lagu yang saya tak pernah bosan mendengar. So refreshing... from fleetwood Mac

Never Going Back - Hamdan AJ

Thursday, March 27, 2008

Who's Who in the World

Somehow out of the blue, I have been nominated to for the 2009 Edition of Who's Who in the World. I don't really know where they get my name and my email. I supposed it is probably because of my involvement in the KLCC development or because I was featured in the Man Made Marvel show shown on the Discovery channel.

I always wanted to be someone who can be of significance to others 'atau dengan lain perkataan dapat memberi munafaat kepada orang lain' by share my knowledge and experiences with others.

Thank you for the nomination and I will insyallah submit my biography for thier review soon. You can visit Who's Who in the World Website for your information.

Wednesday, March 26, 2008

The Development and Construction of University Technology of PETRONAS

Chancellor's Complex

I never imagined during the construction of the Chancellor's Complex of UTP that I will be there to speak at the very hall I built. Today is the day that I will remember forever. It was given the honour to speak and it was a dream came true. I am touched with the invitation by UTP and Civil Engineering Society who has made the event successful. I always wanting to share with the student the behind scene of the UTP's development so that they appreciate the physical development better and start working towards achieving the academic excellence. Maybe one day UTP will become one of the top university of the world as intended where people from all over the world will have to queue to study there. Thank you UTP.

Sunday, March 23, 2008

Malaysian Formula 1


This year is the 10th year Malaysia hosting the Formula 1 Season 2008 from 21,22 and 23 March 2008 which ended today with Lewis Hamilton Mc Laren Mercedes first, Nick Heidfeld BMW Sauber and Kimi Raikkonen Ferari both having the same points. Below are the points:-



Driver
Points

1
Lewis Hamilton 14
2
Kimi Räikkönen 11
3
Nick Heidfeld 11
4
Heikki Kovalainen 10
5
Robert Kubica 8
6
Nico Rosberg 6
7
Fernando Alonso 6
8
Jarno Trulli 5
9
Kazuki Nakajima 3
10
Mark Webber 2

You can visit the detail at Sepang Circuit and Official Formula 1 Website for futher information.

Saturday, March 22, 2008

Flower Arrangement







I thought of trying this out. I bought the flowers in Thailand last year but didn't have the chance to make the flower arrangement. So this weekend I decided to try my flower arrangment skills. The results are as follow.

Resepi Candy

Tekak ni dah lama teringin nak makan. Teringat-ingat rasa candy my cousin semasa berhari raya di rumah dia di Singapura dua tahun lepas. So last year tak sempat berhari raya ke rumah dia tapi I sempat pesan pada my sister yang beraya ke rumah my cousin untuk tapau Candy. So lepas makan memang tak boleh lupa dan terus email kat my cousin minta resepi. Tapi baru kesempatan untuk membuatnya. Hai dah lama tak masuk dapur. Bahan-bahan mudah aje; gula, susu pekat dan kelapa. Di gaul hingga pekat. So saksikan lah hasilnya, satu hijau dan satu coklat. Yang coklat tu terhangus so tak payahla nak letak pewarna....


Mari ke Dapur. Hai entah la dah berapa tahun tak masuk dapur. Maklumlah dah kahwin dan dah ada orang tolong masakkan. Thank you Mummy. So ari ni I nak ajar masak fasal orang lain buat Candy ini asyik tak jadi aje so kenala buat sendiri hehehe...


Since resepi ni dapat dari orang lama, so kenala pakai sukatan cawan... ikut resepi la katakan. Sukat kelapa, gula dan susu.. Kalau tak berapa suka manis, kurangkan gula ye..


Mula-mula panaskan gula dan susu pekat dalam periuk dan kacau hingga likat sebelum di masukkan kelapa. Teruskan gaul sampai pekat dan likat. Masukkan perwarna ikut kegemaran sendiri dan kemudian masukkan ke dalam loyang.


Colour coklat ni by accident fasal terhangus. so tak payahlah letakkan pewarna ye. Rasa OKlah

Ni colour hijau.. hmmm macam colour kete eh??

Tekak ni dah lama teringin nak makan. Teringat-ingat rasa candy my cousin semasa berhari raya di rumah dia di Singapura dua tahun lepas. So last year tak sempat berhari raya ke rumah dia tapi I sempat pesan pada my sister yang beraya ke rumah my cousin untuk tapau Candy. So lepas makan memang tak boleh lupa dan terus email kat my cousin minta resepi. Tapi baru kesempatan untuk membuatnya. Hai dah lama tak masuk dapur. Bahan-bahan mudah aje; gula, susu pekat dan kelapa. Di gaul hingga pekat. So saksikan lah hasilnya, satu hijau dan satu coklat. Yang coklat tu terhangus so tak payahla nak letak pewarna....

Friday, March 21, 2008

Calender Coverter for Gregorian Dates to Hijri Dates Vice Versa

Entah macamana bila memikirkan tarikh kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Saya terfikir apakah tarikhnya mengikut tarikh gregorian. Dan Akhirnya saya jumpa website yang dibawah yang telah saya link-kan untuk kegunaan semua. Kita boleh juga check tarikh lahir kita ikut mengikut bulan islam dan hari nya sekali. Ada beberapa website yang telah saya jumpa untuk rujukan semua.

You can convert the gregorian calendar to hijri vice-versa please click here http://www.rabiah.com/convert/

or click here http://www.islamicity.com/PrayerTimes/defaultHijriConv.asp

or click here http://www.oriold.uzh.ch/static/hegira.html

and this is an interesting website on the calendar converter click here http://www.phys.uu.nl/~vgent/islam/islam_tabcal.htm

Al Hambra Granada, Spain

Granada is one of the place that I wish to go one day. This is a documentary on Al Hambra.

Thursday, March 20, 2008

Islamic Finder

What do you do when you have to travel to a foreign land? What is the prayer time and where is the direction of kaabah. You don't have to worry anymore because I have found a website that every muslim should have. You can download into you notebook and PC. There are a lot of features and information in it, including the call for Azan will be automatic when it is time for prayer. Visit the website http://www.islamicfinder.org/

Maulidur Rasul Birthday of Prophet Muhammad Peace Be Upon Him

I have found an interesting information tentang tarikh lahir dan kewafatan Rasulullah SAW.

Tarikh Lahir: 9 Rabiul Awal 53 sebelum hijarah bersammaan 20 April 571 Masihi hari Isnin
Tarikh Kewafatan: 1 Rabiul Awal 11 Hijarah bersamaan 25 Mei 632 Masihi hari Isnin

di Darul Kauthar

Saturday, March 15, 2008

Lagu2 Tommy Page



A Shoulder to Cry On



Whenever you close your eyes



I'll be your everything

Lagu2 Anuar Zain





Ku Hanya Milikmu



Tinggalkan Aku



I am the Lucky One





Ketulusan Hati

Tenant's Nite 2008

Jom the Movie Magique

Decoration

Dessert

Adibah and her dances


Ice Sculptor

This year our fellow colleague in Twin Tower has invited me to attend the Tenant's Night and the theme this year is Movie Magique. This year the guest singer is Adibah Noor.. Hmm ape nak pakai baju so pakai suit biase je la... The food was good and the show was OK.

Tuesday, March 11, 2008

Fish Widget

Interested in having your own Virtual Fish Aquarium?
  1. Click aB on my aquarium at the top left hand corner or go to the website ABowman.com
  2. Please note you could also choose all other gadgets such as stingray, turtle, penguin etc
  3. Then Click customize fish gadget
  4. Wait for a while until it uploading the customization
  5. You can choose the number of fish you want and
  6. You can change the colour of your fish and the food
  7. Once done, go to Embed and copy the code and paste the code in your side bar
  8. You will get the fish and you can also feed the fish
Happy trying.



My Fish Collection


Discus


Parrot Fish

I used to rare parrot and discus at home. It was an interesting hobby but these hobbies are time consuming. I used to travel all around Malaysia to collect the different species of fish. But to my dissapointment all the fishes were dead during Hari Raya when I went back to celebrate Hari Raya at my home town.

Now I have a virtual fish in the side bar. Please help me feeding them by clicking in the pond. Thank you for your generosity and kindness in feeding them and may Allah bless you all your life.

Monday, March 10, 2008

Ingin Belajar Membuat Blog?

Ramai yang bertanyakan saya tentang bagaimanakan caranya untuk membuat blog. Biasanya saya ended up tolong buatkan blog untuk mereka tapi sekarang anda boleh belajar cara membuat blog di sini LgNazmieski

Di Mana Silapnya BN

Walaupun pilihanraya baru saja selesai. Tapi bagi sesetengah pihak seolah-olah baru bangkit dari mimpi ngeri. Dalam sekelip mata semuanya berubah. Kalau dulu di pihak pemerintah kini telah menjadi pembangkang. Kalau dulu tinggal di rumah tersergam indah kini terpaksa di pulangkan. Itu la hakikatnya hidup yang amat sementara ini. Semuanya itu hanyala persinggahan semata-mata. Dan setiap kita akan di nilai dengan apa yang telah kita lakukan.

Memang keputusan kali ini amat memeranjatkan. Sepatutnya apabila tampuk pemerintah di beri kuasa untuk menentukan tarikh pilihanraya, seharusnya segala strategi telah di atur dan di susun rapi oleh BN untuk menentukan kedudukan calon-calon yang hendak di pertandingkan. Adakah BN masih confuse untuk meletakkan calon yang sesuai yang mana pihak pembangkang seolah-olah telah bersedia dengan angkatan calon yang mungkin telah di rancang sejak kekalahan pada piliharaya yang lepas. Mungkin parti BN terlalu selesa dengan kedudukan yang telah ada sekarang atau ada sesuatu yang tidak kena... mungkin parti BN ada jawaban kenapa kemerosotan pencapaian prestasi piliharaya kali ini. Mungkinkah rakyat merasa, tampuk pemerintah gagal menangani isu-isu hangat seperti kenaikan harga minyak dan barang kemudahan lain, isu hindraf, lingam yang walau dengan sikap keterbukaan itu membuat rakyat masih tertanya-tanya ketelusan dan reaksi terhadap isu tersebut. Isu tersebut masih belum selesai dan tampuk pemerintah mestilah perihatin tentang apakah punca rakyat ingin satu kelainan dalam pemerintahan dengan memilih pembangkang. Perlu ada muhasabah diri bagi yang kalah dan cuba memperbaiki keadaan agar kekalahan itu dapat di jadikan iktibar. Manakala yang menang, anggaplah itu suatu amanah rakyat yang maukan mereka itu berjuang kerana rakyat.

Moga NegaraKu Malaysia akan tetap makmur, harmonis dan berkembang pesat serta menjadi negara contoh terunggul di dunia. Ini la pandangan saya sebagai rakyat biasa.

Highest Hit

I received the highest hits for the past 24 hours. Maybe due to the election results posted on my blog. To all bloggers Thank You for dropping by. A gentle reminder to my blogger who wanted to start internet business please read my article on international business scam.

Sunday, March 9, 2008

Never Going Back Featuring Guitarist Hamdan AJ

Keputusan Pilihanraya Malaysia 2008 Dewan Undangan Negeri

KEDUDUKAN KERUSI DEWAN UNDANGAN NEGERI YANG DIMENANGI
NEGERI JUMLAH KERUSI BNPASDAPBEBASPKR JUMLAH

CLNMTBCLNMTBCLNMTBCLNMTBCLNMTB
PERLIS
15 14 0 1 0 0 0 0 0 0 0 15
KEDAH
36 14 0 16 0 1 0 1 0 4 0 36
KELANTAN
45 6 0 37 1 0 0 0 0 1 0 45
TERENGGANU
32 24 0 8 0 0 0 0 0 0 0 32
PULAU PINANG
40 11 0 1 0 19 0 0 0 9 0 40
PERAK
59 27 0 6 0 18 0 0 0 7 0 58
PAHANG
42 37 0 2 0 2 0 1 0 0 0 42
SELANGOR
56 19 1 8 0 13 0 0 0 15 0 56
W.P. KUALA LUMPUR
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
W.P. PUTRAJAYA
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
NEGERI SEMBILAN
36 21 0 1 0 10 0 0 0 4 0 36
MELAKA
28 23 0 0 0 5 0 0 0 0 0 28
JOHOR
56 50 0 2 0 4 0 0 0 0 0 56
W.P. LABUAN
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
SABAH
60 57 2 0 0 1 0 0 0 0 0 60
SARAWAK
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
JUMLAH 505 304382173020400 505
CLN - Calon Yang Menang
MTB - Menang tanpa bertanding

Keputusan Pilihanraya Malaysia 2008 Parlimen

KEDUDUKAN KERUSI DEWAN RAKYAT YANG DIMENANGI
NEGERI JUMLAH KERUSI BNPASDAPPKR JUMLAH

CLNMTBCLNMTBCLNMTBCLNMTB
PERLIS
3 3 0 0 0 0 0 0 0 3
KEDAH
15 4 0 6 0 0 0 5 0 15
KELANTAN
14 2 0 9 0 0 0 3 0 14
TERENGGANU
8 7 0 1 0 0 0 0 0 8
PULAU PINANG
13 2 0 0 0 7 0 4 0 13
PERAK
24 13 0 2 0 6 0 3 0 24
PAHANG
14 12 0 0 0 0 0 2 0 14
SELANGOR
22 5 0 4 0 4 0 9 0 22
W.P. KUALA LUMPUR
11 1 0 1 0 5 0 4 0 11
W.P. PUTRAJAYA
1 1 0 0 0 0 0 0 0 1
NEGERI SEMBILAN
8 5 0 0 0 2 0 1 0 8
MELAKA
6 5 0 0 0 1 0 0 0 6
JOHOR
26 24 1 0 0 1 0 0 0 26
W.P. LABUAN
1 1 0 0 0 0 0 0 0 1
SABAH
25 22 2 0 0 1 0 0 0 25
SARAWAK
31 24 5 0 0 1 0 0 0 30
JUMLAH 222 1328230280310 222
CLN - Calon Yang Menang
MTB - Menang tanpa bertanding

Keputusan Pilihanraya Malaysia 2008


Keputusan Piliharaya kali seolah-olah suatu tsunami politik yang amat mengejutkan semua. Walaupun BN di beri mandat memegang tampuk kerajaan, Parti BN telah gagal untuk memperolehi majority di DUN untuk mentadbir negeri dan telah tewas di lima buah negeri iaitu Penang, Kedah, Perak, Selangor dan Kelantan.

Anda boleh layari keputusan di SPR atau bernama di Bernama.

Ini memberi suatu cabaran kepada tampuk pemerintahan untuk lebih telus di dalam pemtadbiran dan menyelesaikan segala isu-isu berbangkit. Mungkin kali ini rakyat benar-benar mengunakan hak mereka untuk memilih wakil mereka yang di fikir boleh memyuarakan segala ketidak puasan mereka. Banyak isu-isu berbangkit dari kenaikkan harga barang dan rakyat rasakan tidak di tangani secara bijak.

Ramai tokoh-tokoh politik besar yang telah tewas termasuk S Samy Vellu, Tan Sri Koh Su Kon, M Kaveas. Mungkin rakyat ingin melihat darah-darah muda yang lebih bertenaga untuk membela mereka di zaman yang serba canggih dan mencabar ini. Isu kenaikkan harga minyak, tol dan kenaikkan harga barang amat ketara. Lebih menyedihkan rakyat terpaksa menghadapi semuanya itu dengan tabah walau hidup menjadi menjadi lebih sempit untuk menyara hidup keluarga.

Dengan keputusan ini, tampuk memerintahan perlu mencari formula yang terbaik untuk mentadbir negara dengan sebaik-baiknya agar negara ini akan lebih terus di hormati di seluruh dunia. Terasa negara kita yang pernah di gelar 'Asian Tiger' seolah-olah telah hilang taringnya. Sesuatu yang drastik perlu di lakukan bukan saja untuk memberi keyakinan semula rakyat tetapi juga dapat mengembalikan semula maruah kita sebagai sebuah negara membangun contoh.

Akhirkata setiap parti-parti politik yang telah di beri tanggung jawab oleh rakyat perlu duduk semeja dan berbincang tentang apa yang terbaik di lakukan untuk negara untuk tempuh masa lima tahun akan datang agar hasrat wawasan 2020 masih tetap dapat di kecapi.

Keputusan Kamunting Tahniah Buat Zahir






KEPUTUSAN PILIHAN RAYA UMUM

DEWAN UNDANGAN NEGERI
NEGERI : PERAK

BAHAGIAN PILIHAN RAYA : N.16 KAMUNTING
NAMA CALON PARTI BILANGAN UNDI KEPUTUSAN
1 . MUHAMD APARDI BIN SHARRI PAS7,420
2 . ZAHIR DATO` KHALID BN7,975MENANG
JUMLAH PEMILIH BERDAFTAR :21,675
JUMLAH KERTAS UNDI DITOLAK :358
JUMLAH KERTAS UNDI DALAM PETI UNDI :15,753
JUMLAH KERTAS UNDI DIKELUARKAN :16,179
JUMLAH KERTAS UNDI TIDAK DIKEMBALIKAN :426
PERATUS PENGUNDIAN :74.64%
MAJORITI :555

International Business Scam - Satu Pesanan Penting Untuk Semua

Baru-baru ini saya telah di tegur oleh sesorang melalui Skype yang ingin berkenalan dengan saya yang berasal dari United Kingdom. Secara lumrahnya saya memang bersikap keterbukaan bagi sesiapa yang ingin mengenali saya baik dari dalam maupun di luar negara. Jadi saya terima dia seadanya.

Pada mulanya perbualan dan perbincangan kami adalah perbincangan biasa yang terdiri dari soal-soal semasa dan perbualan biasa. Lama kelamaan perbincangan kami berkisar pula ke arah perniagaan. Memang saya telah lama ingin mengusahakan perniagaan sendiri , dah banyak buku di baca tapi impian itu masih belum menjadi kenyataan disebabkan oleh tiada modal untuk memulakan perniagaan. Ada juga terfikir untuk mencuba nasib ke luar negara tapi bila terfikir terpaksa berjauhan dan keluarga serta anak-anak yang masih kecil, terasa berat hati ini untuk meninggalkan mereka.

Jadi di pendekan cerita, sahabat baru saya ni mengesyorkan agar saya menjadi orang tengah untuk perniagaan dia sekarang. Untuk meyakinkan saya, dia telah memberi website syarikatnya
OFFSHORE SOLID MINERALS LIMITED INT'L. Tanpa apa-apa syak pada mulanya dia pun memberi formula untuk perniagaan ini. Dia mengatakan dia adalah pengarah syarikatnya dan syarikatnya memerlukan sejenis bahan untuk membersihkan Berlian yang bernama Hamlin Oxide dan bahan ini boleh di dapati dengan murah di Asia Tenggara termasuk Malaysia. Dia mengatakan bahan tersebut berharga 6,000 pound sterling di UK tetapi di Malaysia ianya hanya berharga USD 4,300. Dia mengatakan yang dia telah berbincang dengan syarikatnya yang dia boleh membeli bahan tersebut dengan harga 4,000 pound sterling dan syarikatnya telah bersetuju untuk membeli bahan tersebut dengan harga tersebut. Dia mengesyorkan saya menjadi orang tengah pembelian bahan tersebut dan keuntungan di kongsi 30%/70%. 30% untuk dia dan 70% untuk saya. Dia juga mengatakan dia memerlukan 100 carton sebulan dan bila saya mengira keuntungannya lebih kurang RM1 juta sebulan. Dia menambah yang dia akan menghantar wakil dari syarikatnya dan membayar secara tunai untuk membeli bahan tersebut.

Di fikiran saya mula la terfikir mungkin segala impian saya selama ini akan tercapai. Untuk membeli rumah, kereta idaman, memberi persekolahan terbaik untuk anak-anak, memulakan perniagaan dan membantu orang seperti Donald Trump bila telah berjaya...

Saya telah di suruh untuk menghubungi agent penjualan bahan tersebut di Malaysia. Walaupun sukar untuk menghubungi beliau, saya akhirnya dapat menghubungi beliau. Saya telah berbincang dengannya untuk membeli bahan tersebut. Walaubagaimanapun beliau mengatakan yang dia hanya menjual bahan tersebut dengan tunai. Puas saya berbincang agar kami boleh berniaga dan agar dia boleh menerima memberi kredit kepada saya agar boleh membuat urus niaga tersebut.

Puas saya berfikir apakah cara yang terbaik untuk berurus niaga dan pada masa yang sama saya mula syak tentang perniagaan ini secara keseluruhanya. Pelbagai persoalan di fikiran saya timbul. Adakah perniagaan ini legal? Adakah bahan tersebut bahan terlarang atau mungkin dadah? Adakah modes operandi yang sama di gunakan oleh golongan ini untuk memperdaya warga Malaysia sehingga mereka di penjara dan di beri hukuan mati di luar negara? Di manakah saya boleh merujuk untuk mengetahui bahawa urus niaga ini sah? Bagaimanakan wakil syarikat tersebut boleh membuat masuk duit berjuta dollar kerana ada had yang di tetapkan oleh pihak immigrasen untuk membawa masuk wang tunai? Bagaimana saya nak uruskan perniagaan ini dengan tunai? kerana jika benar, Bagaimana saya nak bawa duit yang berjuta-juta itu ke sana sini untuk membayar bahan tersebut pada agent di Malaysia dan kemudian membawa ke bank untuk peyimpanan? Bagaimana saya nak bank-in duit yang berjuta-juta tu? kerana mungkin pihak bank akan mengesyaki sesuatu... Mungkin kah setelah membuat urus niaga tersebut dan memberi saya wang tunai tersebut kepada saya ada pula orang yang menanti untuk merompak saya...

Macam-macam yang saya fikir, termasuk kalaulah perniagaan ini salah di sisi undang-undang dan saya di tangkap, bagaimanakah pula nasib keluarga saya yang masih membesar dan memperlukan kasih sayang dan tanggungan saya. Di dalam kebingungan ini saya bertanya abang saya yang ada perniagaan sendiri dan nasihatnya, " There is no easy way to get rich. It won't happen overnight. It takes a lot of hard work...". Dia tidak setuju dengan tindakan saya untuk berurus niaga cara itu tetapi dia juga berkata mungkin itu rezeki saya. Bagi saya, saya terima semuanya ini secara terbuka dan positif.

Akhirnya, saya menghubungi semula rakan saya di UK untuk mengesyorkan kepadanya agar dia sendiri datang ke sini untuk membuat urusniaga tersebut untuk membuat pembelian bahan tersebut atau membayar harga bahan tersebut untuk saya membuat pembelian bagi pihak syarikat beliau tetapi beliau membuat pelbagai helah untuk tidak ke sini. Ini membuat saya ada syak tentang ketulusan dan keikhlasan beliau.

Akhirnya saya membuat keputusan bersolat istikarah dan meminta petunjuk dari Allah. Dari penganalisaan saya, saya boleh rumuskan seperti berikut:-

  1. Bila saya menyiasat, dari permulaan chat kami lagi, dia telah mula membuat penyiasatan tentang diri saya sebelum mengesyorkan agar sayalah orangnya yang hendak di gunakan untuk membuat perniagaan itu.
  2. Saya ada meminta nasihat dari seorang sahabat yang mahir tentang internet, websitenya ada sesuatu yang tak kena. Tiada title pada websitenya bila di layari dan mungkin dengan sebab itu saya tidak boleh mencari sitenya bile saya mencari di google.
  3. Saya telah beberapa kali membuat panggilan kepadanya untuk membincang perniagaan itu. Nombor talipon yang di berikan kepada saya sama dengan nombor talipon di websitenya. Dan setiap kali dialah yang mengangkat talipon tersebut. Persoalaanya, bagaimana syarikat yang besar itu tiada setiausaha?
  4. Saya juga pernah berkata kepadanya bahawa pertuturannya tidak seperti orang British dan dia menjawab dia berasal dari France dan ibu bapanya adalah orang Perancis. Saya pun bertutur dengan bahasa Perancis tetapi dia berkata dia tidak boleh bertutur bahasa itu. Ini adalah mustahil dan tidak boleh di terima akal. Ini membuat saya lebih curiga. Bagi saya dia mungkin bangsa Africa dari segi pertuturannya.
  5. Saya bertanya bagaimana dia nak membawa masuk wang tunai keran ada had untuk membawa masuk wang tunai. Dia berkata syarikatnya ada political connection untuk membawa masuk wang secara tunai. Ini mencurigakan, sedang kan Muhammad Taib dulu kena tahan di Australia dan ada beberapa kes yang saya tahu yang ada orang yang di tahan kerana tidak declare yang dia membawa masuk wang tunai. Ini sesuatu yang amat mencurigakan.
  6. Saya bertanya, bagaimana saya tahu bahan yang di jual itu Hamlin Oxide. Dia berkata saya tidak perlu buka kotak dan bungkusan itu kerana dia pasti agent di Malaysia memang menghasilkan bahan tersebut. Saya bertanya lagi ada apa-apa ujikaji ke untuk hendak menguji bahan tersebut. Dia kata tak perlu. Ini mencurigakan.
  7. Apabila di beri nombor agent di Malaysia tetapi amat sukar untuk mendapatkannya. Selalunya pergi ke voice message dan akhirnya saya di beri nombor talipon yang lain. Saya hanya boleh berhubung dengan dia di waktu malam.
  8. Dari perbualan saya dengan agent di Malaysia, saya telah meminta catalog tentang product dia itu dan sample tetapi dia berkata dia tak boleh beri kerana nanti saya menutup periuk nasi dia. Dia berkata dia mendapat supply itu dari Bangkok walaupun bahan tersebut itu dari Korea Utara.
  9. Kerana sukar untuk menghubungi beliau, saya meminta email dia tetapi dia berkata dia jarang membuka emialnya. Saya bertanya lagi di manakah dia supply bahan tersebut dan dia berkata ke Pakistan, India dsb. Saya heran bagaimana dia berurus niaga berjut-juta ringgit juga sukar di hubungi?
  10. Dan lagi jika dia tidak bersungguh-sungguh bila saya nyatakan yang saya mungkin nak membuat perniagaan itu tiap-tiap bulan. Dia seolah-olah tidak excited langsung dengan pelawaan saya itu dan tidak berapa interested to make things work. Ini mencurigakan.
  11. Saya juga heran mengapa dia, sebagai pengarah syarikat, beliau tidak berupaya memberitahu pihak pengurusan untuk membuat urusniga itu dengan saya jika perniagaan itu membawa keuntungan syarikat.
  12. Dia sebalik mengesyorkan agar saya membeli berapa saja jumlah bahan tersebut atas apea yang saya mampu walaupun saya berkata kepadanya saya tidak mampu. Saya rasa jika sekiranya dia bersungguh-sungguh untuk membeli bahan tersebut, dia sepatutnya bersetuju untuk memberi advance untuk membuat urusniaga tersebut.
  13. Bila saya memberi kata dua dia terus tidak menghubungi saya. Mungkin dia tahu usaha dia memperdaya telah gagal....
Akhirnya setelah solat istikarah dan pengalisaan di atas, yang telah membuat keputusan untuk tidak meneruskan urus niaga tersebut. Rumusanya berhati-hati la bila anda mendapat pelawaan untuk berniaga dari hubungan melalui internet. Buat lah kajian dengan teliti. Kadang-kadang kalau kita berfikiran pendek dan kerana desakan hidup, kita mungkin terjebak dan terpedaya seperti yang telah berlaku kepada saudara kita yang di tangkap dan di beri hukuman gantung di luar negara. Saya rasa kerajaan dan juga masyarakat perlu memberkongsi maklumat agar nasib warga kita terselamat dari di perdaya dan tali gantung. Bagi saya, saya tidak tau di mana saya perlu merujuk dan informasi ini juga kurang di perkatakan di media massa melainkan menuduh mangsa membuat kesilapan membawa dadah. I don'tthink they are stupid enough to do that. Kita perlu berkongsi agar warganegara kita yang orang lain tidak perdaya lagi. Dengan sebab inilah saya menulis blog ini agar ada sesiapa di luar sana yang mengalami peristiwa yang serupa boleh lah guna kan forum dan blog saya ini untuk berbincang. Saya harap pengalaman saya ini boleh di jadikan iktibar untuk menyelamatan warga kita di luar sana.

Thursday, March 6, 2008

Permintaan Terakhir Seorang Banduan



Received this video and email from a friend. In the email it was naratted that the singer was sentenced to a death penalty because he killed his girlfriend who then decided to marry her ex-boy friend. His final request was to sing this song which he wrote the lyric and played the music himself. As I don't really know who he was, at least we could recite Al fatihah to him so that his soul can rest in peace now.

The lesson learnt here, we will be tested from Allah in all circumstances in our life. Be patience and seek for counselling from close friends and relatives. Do not act emotionally as we may regret our actions. Life is so interesting to live, we are the one who determine our destiny with effort and prayer to Allah insyallah...

Wednesday, March 5, 2008

Nostalgia Silam - Kau Selalu di Hati Ernie Johan

Semasa ke Amcorp Mall baru-baru ni, satu perkara yang menarik ialah saya seolah-olah berada di zaman silam. Banyak barang-barang antik yang di perdagangkan termasuklah streka lama yang mengunakan arang. Teringat saya di masa dulu terpaksa bakar arang dulu untuk nak mengosok baju yang terlah berkanji. Maklumlah masa tu tak de elektrik. Dan kamu memang bangun pagi-pagi lagi seawal 5 pagi untuk membuat persiapan ke sekolah...

To my surpise my brother bought a few old CD featuring Ernie Johan, A Ramlie, Jefrydin & the Siglap 5 and Okid Abdullah. He played the songs on our way home and my mind mind suddenly flew back intime. This song 'Kau selalu di Hati' was one of the song and my Mak angkat who lived next door used to five me 5 sen everytime I sang her this song. Tu la yang minat menyanyi agaknya tapi bakat tak di asah. So sama-sama la kita kembali ke zaman silam.. Kau Selalu Di Hati Ernie Johan...




Kau Selalu Di Hati

Kau selalu di hatiku
terpaut di dahan sukma
tiada ku bimbang tiada ku ragu
akan setia janjimu

Bersemi di dalem kalbu
penawar hati nan lara
padamu bintang padamu bulan
saksi yang abadi

Sambutlah tanganku ini
belailah dengan mesra
kasihku hanya untukmu
hingga akhir nanti

Kau selalu di hatiku
bersemi di dalem kalbu
dari semula hingga akhirnya
kasih ku serahkan

Monday, March 3, 2008

A Day @ Amcorp Mall

I was given a choice by my wife between going to PIBG meeting or looking after the children. I opted for the later. The reason being I will fall to sleep by the time the meeting finish unless the meeting being done objectively and within an hour. However, I told my wife, to tell them I offered my service to give career talk to the students on engineering or other sort of motivation if the needs arises.

Having to look after 5 kids can be a task and I salute my wife for doing that all the years without any complaint. It was an outing with the kids and our first destination was my brother's apartment in Mutiara Damansara. I supposed to return him our dad's old album which I scanned recently. I am gathering pictures and artefacts of my late dad for me to do a write up about my life in the blog.

While I was there he played live music and told me that he has saved some in the Youtube which I post on my blog yesterday. It wasn't bad. He is talented and master the art of music when he was in MRSM. I did proposed to my dad when I was at school that I wanted to join the school band but was rejected because I will neglect my studies. I just keep the interest within me and just enjoy listening to music.

I told my brother I wanted to go to Amcorp Mall to buy some bank notes for my collection. That was my second time there and I saw some interesting stuff being sold there. My brother bought speaker and a turntable. I will probably go there again to repair my turntable....

Maybe once it is repaired I could record my old record into a CD. Hmmm Boleh buat bisness kan? It was very tiring but interesting day but for the kids it was something different to them.

Saturday, March 1, 2008

What happen when Malaysian meets Latinos in America?



Apa yang akan berlaku kalau orang Melayu dari Malaysia berjumpa dengan orang Melayu di Maryland dan orang Latin Amerika?? Dan berjumpa pula di Silver Spring... Hmm tentu kecoh kan. Nasib baik ada satu bahasa yang boleh di fahami. Kalau tak macam ayam dan itik bercakap... Hmmm... Kalau melayu tu melayu juga. Tak kira di Malaysia ke di Amerika.... Tapi inilah yang di katakan silaturahim dan salam muhibbah. Tak kira bangsa dan agama hidup dengan penuh harmoni. Miss the sweet moment with all of you including Mama Dolinda.

Winter in New Jersey



Just wanna share with you the experience of Snow in New Jersey for all my bloggers, Courtesy of Mr Tan Chee Leong
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

World Time


All right reserved © 2007. All materials presented belong to Mohamadj at www.mohamadj.com. Any materials can be reproduced with permission without changing the original content and has to be credited. Other material not stated belong to Mohamadj belongs to its owner.

Copyright © 2009 www.mohamadj.com