Thursday, January 31, 2008

Nasyeed Ya Taybah and YA Makkah



Surah Muzammil & Dua By Ahmed Saud



Ku Harap Cinta- NowSeeHeart

Lagu ini adalah salah satu lagu yang I minati. Ku Harap Cinta. Mungkin dalam hidup setiap insam mungkin pernah merasai Cinta. Samada Cinta Monyet Cinta di zaman persekolahan dan macam-macam lagi bentuk Cinta. Tapi cinta tu bergantung pada penilaian setiap individu menilainya. Ada cinta yang membawa ke jinjang pelamin tapi ada kalanya cinta yang terputus di tengah jalan. Hayatila lagu dendangan Nowseeheart.


Ku harap Cinta

Kuharap... kau cuba memahami
Luahan hati ini
Yang ingin dicintai
Kuharap... kau dapat menghayati
Sentuhan jiwa ini
Yang ingin disayangi

Tiada balasan
Yang ada hanyalah alasan
Tiada jawapan
Yang ada hanyalah persoalan

Di manakah kejujuran
Di manakah ketulusan
Di manakah keikhlasan
Di manakah kejujuran

Kerana Tuhan hanya mahukan
Kejujuran, keikhlasan... cinta

Kuharap... kau dapat menghayati
Sentuhan jiwa ini
Yang ingin disayangi

Kuharap... kau cuba memahami
Luahan hati ini
Yang ingin dicintai
Kuharap... kau dapat menghayati
Sentuhan jiwa ini
Yang ingin disayangi

Di manakah kejujuran
Di manakah keikhlasan
Di manakah ketulusan
Di manakah keikhlasan

Kerana Tuhan hanya mahukan
Kejujuran, keikhlasan... cinta

Monday, January 28, 2008

Especially For You Kylie and Jason

Somehow today I feel like listening to one of my favourite old song by Kylie Minogue and Jason Donovan, Especially for You. I remembered at that point in time I was in London pursuing my Degree in Civil Engineering. At that time Kylie and Jason so popular and they also featured in a Australian soap opera Neighbours which was shown twice daily Monday to Friday in UK. At first I was puzzled on why my friend Shukri was so excited to watch it and would hurriedly gone back home either at lunch time or in the evening just to watch Neighbours. Soon I was told by Haizal that Shukri's girlfriend Emma was watching the show at the sametime and the show was connecting the love of two souls. No wonder he was glued to watch the half an hour show every single day. Out of that curiosity I began to watch Neighbours and get addicted to it. Listening to the songs of Kylie and Jason reminds me of my good old days in New Castle Upon Tyne, UK... Hope this songs will also bring back fond memories to all or you. I also hoped that all of you like and enjoy listening to this song. The is 2 youtube for your listening pleasure...



Especially for you
I wanna let you know what I was
Going through
All the time we were apart I thought
Of you
You were in my heart
My love never changed
I still feel the same

Especially for you
I wanna tell you I was feeling that
Way too
And if dreams were wings, you
Know
I would have flown to you
To be where you are
No matter how far
And now that I’m next to you

No more dreaming about
Tomorrow
Forget the loneliness and the sorrow
I’ve got to say
It’s all because of you

And now were back together,
Together
I wanna show you my heart is oh so true
And all the love I have is
Especially for you

Especially for you
I wanna tell you, you mean all the world to me
How I’m certain that our love was
Meant to be
You changed my life
You showed me the way
And now I’m next to you

I’ve waited long enough to find you
I wanna put all the hurt behind you
And I wanna bring out the love
Inside you, oh and
Now were back together, together
I wanna show you my heart is oh so true
And all the love I have is
Especially for you

You were in my heart
My love never changed
And now that I’m next to you
No more dreaming about
Tomorrow
Forget the loneliness and the
Sorrow
I’ve got to say
It’s all because of you

Sunday, January 27, 2008

Nur Batrishya's Birthday

26 January 1997 was the most memorable date in our life. It was the month of Ramadhan and at the point in time my wife was 9 months pregnant. She on the night before completed cooking her cookies for the yearly business prior to Hari Raya. That Sunday supposed to be the day for us to deliver to our customer.

After Subuh prayer, she just laid down on the bed which I presumed she was so exhausted after a 2 weeks of intensive hard work to prepare the cookies. I was watching Dr Fadilah Kamsan usual morning motivation when I heard my wife called my name from the bathroom. I attended to her and at that very moment her pale face telling me that she was about to deliver. I said " You hold on and I will call the Doctor" and she said "No time, I am delivering now!". She was standing and I hurriedly waiting below in between her legs and at that very moment my our baby was delivered. It was an intense moment. I called the doctor and for help. At that point in time I only remember 911 and my moms' number. I had to calm down and think straight.

That was the longest 1 hours before we got help and my wife face has turned blue. The ambulance came and the midwives attended to my wife and cut the umbilical cord. I was relieved and she her to the hospital for check up.

How could we forget that intense moment and yesterday was the moment that I always remember throughout our life. I remembered earlier in the week, Batrishya asked me if I will be around on the 26 January 2008 and she hinted please don't forget.

She woke up early yesterday but no one actually wish her which it wasn't a norm. The only thing that I said we going for swimming at auntie's place in Jalan Duta. There I gave her the unexpected birthday present i.e. Her own blog. In there we sing her the usual birthday song and later at the pool we had another surprise for her. We have her birthday cakes. She was overwhelmed with the surprises and finally had a big smile. We love you so much Nur Batrishya..you are such a nice kid. Hope your wish to become a Doctor will come true.






Saturday, January 26, 2008

Lagu Audy Dibalas dengan Dusta

Lagu ini mengisahkan seseorang yang cintanya di balas dengan dusta. Walaupun cinta sucinya yang tulus dan ikhlas itu di khianati serta ditipu. Dia tetap menyintai orang tersebut.. kerana baginya itulah nilai cintanya yang amat unggul... itunya uniknya cinta. Itu la kekadang orang kata cinta tu buta. Mabuk bercinta... Renungkanla. Bagi yang belum pernah bercinta, cuba la bercinta dengan Allah yang maha agung kerana dia la yang maha agung dan cinta nya la yang kekal sampai bila-bila..


Dibalas dengan Dusta

Dikirim Audy pada Agustus 26, 2006 oleh nugroho

semudah itu kau ucapkan
Kata maaf kekasihku
Setelah kau lakukan lagi
Kesalahan yang sama

Dimana perasaanmu
Saat kau melakukan salah yang sama
Inikah cara dirimu
membalas tulus cinta yang telah kuberi

Menyakitkan bila cintaku
Dibalas dengan dusta
Namun mencintamu
Tak kan kusesali karna aku yang memilihmu

Thursday, January 24, 2008

Colmar Tropicale @ Bukit Tinggi Malaysia






Assalamualaikum Semua, sorry la kalau blog ni sepi dua tiga hari ni. Actually sekarang ni saya berada di Colmar Tropicale di Bukit Tinggi. Baru tau ade internet kat Hotel ni. Tapi slow la amat. Saya di sini menghadiri krusus 3 hari dari semalam rabu 23 Jan hingga la esok jumaat 25 Jan. Hmm bagus juga pergi outing sekali sekala tapi.. asyik makan aje.. nampaknya balik nanti kena la exercise semula.

Forum ini di anjurkan oleh syarikat kami berkerja agar kami boleh bertukar-tukar pengetahuan dan belajar dari kesilapan rakan yang lain agar kita tidak membuat kesilapan yang serupa dalam mengendalikan projek di masa hadapan.

Saya sempat juga ambil gambar, dan kalau rakan-rakan blogger nak lihat hmm tunggu.... bile balik rumah nanti. Meanwhile take care and bonjour...

Since I have written about Colmar Tropicale earlier this week, I thought I continue my write up a little bit about the place in case anyone is thinking of going there for a vacation.

It is roughly about 1 hr drive from Kuala Lumpur and you have to exit at the sign Berjaya Hills Resort Bukit Tinggi. It is a bit winding going up the hills till you reach the top where you would see the French village. For those who are going there the entrance is free but if you were to go there just for sight seeing you have to pay RM16 each. There are a few shops and cafes equipped with a mini gym and a swimming pool. There are 2 pairs of swan at the small pool as you enter the bridge. Among the other attractions there is a live dance show at 3pm and 9.30 pm.. hmm ade tarian gelek lagi hehe.

I managed to capture some of the picture while I was there to share it with you. Enjoy the view. To have more information about the place you can visit the Colmar website or other Colmar website.

Kerjaya dan Anda Part 2- Interview Bersama IT Programmer, Nabiel dari Indonesia

Alhamdulillah setelah berjaya memulakan article tentang kerjaya minggu lepas, minggu ini dapat saya teruskan my sharing of knowledge dengan adik-adik yang masih di bangku sekolah tentang kerjaya apa yang sesuai di ceburi setelah tamat persekolahan.

Minggu ini saya rasa amat bertuah kerana dapat menemu-ramah seorang IT programmer dari negara jiran Indonesia, Nabiel Baawad. Nabiel seorang jejaka berdarah Arab telah di lahirkan di Amsterdam, Holland kerana menuruti kedua ibubapanya kedua-duanya rakyat Indonesia yang pada ketika itu berkerja dengan Persatuan Palang Merah bagi mengendalikan bahan-bahan perubatan untuk negara-negara yang memerlukan. Beliau adalah anak sulung dari 4 orang adik beradik. Beliau pulang ke kampung halamannya di Jemer, Jawa timur, Indonesia ketika usia beliau 7 tahun dan mulala beliau menjalani alam persekolahan seperti anak Indonesia yang lain.

Memang sedari kecil beliau amat berminat dalam bidang pengkomputeran and bercita-cita menjadi seorang Jurutera dalam Bidang IT. Beliau telah melanjutkan pelajaran beliau di Sekolah Tinggi Informatika dan Komputer di Kota Malang, Jawa Timur, Indonesia. Semasa di Kolej beliau amat berminat dalam sukan basket ball dan telah berjaya memenangi beberapa pertandingan semasa di Kolej. Impian beliau menjadi keyataan apabila beliau berjaya membawa pulang segulung ijazah dalam bidang IT setelah 4 tahun pengajian. Berbekal kan ilmu yang ada , beliau telah berjaya menjawat jawatan sebagai seorang Jurutera IT di sebuah firma swasta di kota metropolitan Jakarta. Kerana bidang yang beliau ceburi amat beliau minati, ada ketikanya beliau terpaksa bekerja selama lebih dari 8 jam untuk menyiapkan kerja-kerja penting terutamanya apabila menyiapkan kerja untuk klien minyak yang besar. Tetapi kerana keseronokan kerja , semuanya kerja keras dan lebih masa itu telah menjadi biasa malah lebih menambahkan semangat beliau untuk menjadi lebih baik dan cemerlang.


Di masa lapang beliau banyak menghabiskan masa dengan hobi beliau yang berminat dengan sukan motosikal. Beliau kerap ke gelangang motosikal di Kota Jakarta di hujung minggu bersama-sama rakan-rakan seangkatan. Beliau juga mengimpikan untuk menubuhkan sebuah syarikat dalam membaik puih motosikal yang rosak.

Tetapi semuanya itu memerlukan modal. Memandangkan hidup di kota metropolitan seperti Jakarta amat mencabar, beliau terpaksa membuat beberapa kerja part-time untuk menyara hidup dan sebagai modal untuk membuka syarikat akan beliau tubuhkan satu hari nanti. Beliau juga ada berkecimpung dalam perniagaan melalui internet melalui iklan. Beliau juga sedang berusaha untuk mencuba nasib untuk bekerja di negara asal-usul nya iaitu di timur tengah. Moga suatu hari ianya akan menjadi kenyataan.

Bagi yang berminat untuk berkenal dengan lebih rapat dan bertukar-tukar pendapat tentang kerjaya dan minat Nabiel, boleh la hubungi beliau di websitenya Ninja Cyber Community atau Friendster.

Akhir kata saya ingin merakamkan jutaan terima kasih kerana Nabiel kerana sudi bertemu ramah untuk keluaran Kerjaya dan Anda di Blog saya minggu. Moga dengan pengkonsian ini dapat para blogger yang singgah mengambil iktibar dan membakar semangat untuk berusaha dengan lebih gigih mengejar impian sehinggala ianya menjadi kenyaatan. Doa saya agar saudara Nabiel tetap fokus dan gigih mengejar cita-cita yang di impikan.

Di sini juga saya ingin berkongsi gambar-gambar beliau untuk tatapan blogger di ruangan ini.







Jika ade yang berminat untuk saya paparkan tentang kerjaya anda di Blog saya just leave a message dalam my chat box de sebelah kanan bawah dan insyallah saya akan hubungi anda. Terima Kasih again.

Sunday, January 20, 2008

Before and After

Do you ever have a childhood friends whom you are still keeping in touch with up to this every day? On the left is Mr M a successful Civil Engineer and on the right is Mr E a successful Architect. Give us the feedback on the differences. The earlier picture was taken way back 30 years ago.




Spot any differences?

Bagaimana Untuk Mandapat Anak Yang Cemerlang

Pagi Ahad ni motivasi di TV3 amat menarik dan suka untuk saya berkongsi bersama. Perkara yang di utarakan ialah bagaimana kita nak mendapat anak yang cemerlang dan syarat- syarat menuntut ilmu.

Menurut Imam Syafie ada 6 Syarat menuntut ilmu iaitu:-
  1. CERDIK - cerdik bermakna anak kita tu mestilah bersedia untuk menerima ilmu yang ingin di pelajari itu
  2. TAMAK - tamak bermakna anak kita itu senantiasa dahaga untuk menuntut ilmu dan ade sifat ingin tahu yang tinggi
  3. BERSUNGGUH-SUNGGUH - mestilah bersungguh-sungguh didalam menunutut ilmu
  4. CUKUP BELANJA - untuk menjadi pelajaran mestilah cukup belanja untuk pembelajaran dan pembiayaan pelajaran. Peralatan dan sebagainya
  5. GURU YANG HEBAT - Mendapat panduan dari guru yang hebat dan mempunyai semangat untuk menghasil anak-anak murid yang cemerlang
  6. KAWAN-KAWAN HEBAT - Untuk menjadi hebat, perlu mempunyai kawan-kawan yang hebat dan cemerlang agar memberi semangat untuk berdaya saing.
Di samping mempunyai quality tersebut kita perlu jangan lupa berdoa. Cara-cara berdoa ialah:

  1. Kita kena fokus semasa berdoa tentang ape yang kita nak minta untuk anak kita.
  2. Kalau boleh berdoa tu dari hati dengan penuh konsentrasi dan kalau boleh sampai keluar air mata dan minta agar anak kita jadi pelajar yang cemerlang
  3. Doa dengan khysuk
  4. Doa itu dari ibubapa khas utk anak kita dan insyallah anak kita nanti anak akan mendoakan kita
  5. Doa dari seorg guru agar anak murid jadi cemerlang
Ilmu itu penting akan membentuk masyarakat yg cemerlang.

Tanda-tanda anak cemerlang dapat di lihat dari lisan dengan memperbanyakkan membaca Al Quran, berselawat, beristigfar dan berdoa. Dengan sifat-sifat batiniah itu dapat di lahirkan dengan gerak geri yang baik, sopan santun dan dapat menjadi role model untuk adik-adiknya, kawan-kawannya dan masyarakat dunia keseluruhannya. Harap kita dapat berkongsi bersama dan cuba praktikkannya. Selamat mencuba.

Saturday, January 19, 2008

Mari Berblogging

Selamat Datang ke blog saya. Walau saya baru berkecimpung dalam arena Blog ni, I find it very interesting to express yourself in here and it will also improves your writing skills. So bagi sesiapa yang inginkan Blog sendiri saya sedia membantu untuk merealisaikan Blog anda. Sebagai permulaan anda perlulah membuka account Gmail. You can leave a message in my chat box and I will contact you back. Selamt berblogging

Friday, January 18, 2008

Uji Bakat AF6

Baru-baru ni a friend of mine proposed that I should participate with the audition for AF6 since Astro has increase the age limit to 45 years old.. Hmm makna nya I am still qualified tau bagi those yang tak tau berapa umur saya. Maklumlah sebelum ni I selalu menyanyi sorang2 dalam kereta bila sangkut dalam jam. So I told my friend, I ni tak pandai menari. Dia kata MAwi and Faizal pun tak pandai menari tapi dia menang... So in the end I kata I tak nak la publicity murah dan gossip-gossip panas dalam file sulit AF hehehe.

So kalau nak tau antara yang pergi Audition ialah adik kecil ni.. Saksikan la.
video

Ok sila la undi...

Komen Kak Ogy? Suara Lantang tapi picting ade sikit lari sana sini but it is OK..
Komen Adlin? Expressi muka tu ada dan sampai. Suara tu kena lontarkan lagi tapi overall bagus good effort...
Komen Aznil? Adik kalau anuar zain tengok adek menyanyi menangis dia dek.. mesti dia boleh belajar dari adek expressi muka tu.. Alahai Cute la adik ni.. hehehe

Thursday, January 17, 2008

Kerjaya dan Anda Part 1- Interview Esklusif Besama Seorang Pramugara

Sejak berkecimpung dalam bidang menulis Blog ni saya senantiasa cuba mencari satu kelainan. Di dalam Blog saya ini, saya banyak menceritakan tentang kehidupan yang berkisar dari persahabatan, kerjaya, hobi, aktiviti dan perlbagai perkara yang kita buat setiap hari. Belum selesai saya menghabiskan cerita tentang diri dan hidup saya, saya cuba membuat suatu kelainan dengan bercerita tentang kerjaya. Maksud saya ialah mempapar kerjaya individu di Blog saya.

Kerjaya yang mengisi ruangan Kerjaya dan Anda ini pada episod pertama ini ialah Kerjaya Pramugara dan Jejaka bertuah yang sempat saya temui serta bertemu bual ialah Syam yang berasal dari Tapah, Perak yang kini menetap di Bangi, Selangor. Selepas tamat persekolahan di peringkat menengah, beliau melanjutkan pelajaran ke Uitm, Shah Alam dalam bidang pentadbiran. Walaupun semasa kecilnya beliau lebih berminat menjadi Polis untuk menjaga ketenteram negara katanya tapi semuanya tu berubah setelah dewasa.

Berasaskan segulung Diploma dalam bidang pentadbiran itu, beliau pada mulanya mencuba nasib dan menceburi bidang perniagaan di sebuah syarikat di KL sebaik sahaja tamat pengajian. Mungkin kerana minat beliau yang suka melancong dan impian beliau untuk keluar negara, beliau telah mencuba nasib dengan menghadiri temuduga terbuka MAS sebagai seorang pramugara. Alhamdulillah apa yang beliau idamkan menjadi kenyataan dan saat yang beliau tidak boleh lupakan di kala penerbangan sulong beliau iaitu perjalanan dari KL ke Ipoh. Itu lah saat yang bersejarah yang penuh nostalgia... seolah-olah mengingatkan beliau setinggi mana kita di udara... tanah tumpah darah masih tersemat di kalbu. ( Macam Resmi penyu ek...tau di mana tempat dia di lahirkan).

Semasa berkerja, beliau bukan saja berpeluang menjelajah seluruh tanah air bah kan ke luar negara seperti USA, Europe, Afrika Selatan dll. Memandangkan tugas beliau dengan MAS adalah dalam terma kontrak, beliau terpaksa meninggalkan MAS lebih setahun yang lalu. Beliau tidak pernah putus asa dan telah mencuba nasib dalam bidang perbankan. Allah maha kaya dan mungkin rezeki di pihak beliau, pengurusan MAS telah menawarkan kerjaya yang sama dalam terma tetap baru-baru ini. Sekarang ini beliau sedang sibuk menjalani ujian kelayakan sebagai prosedur untuk memulakan kembali kerjaya sebagai Pramugara.

Syabas Syam moga anda suksess dalam masa depan. Nasihat saya sejauh mana kita pergi dan setinggi mana kita berada, ingatlah asal usul budaya kita. Kenanglah jasa orang tua. Moga niat dan cita-cita murni anda untuk menghantar orang tuanya ke Mekkah untuk menunaikan Fardu Haji menjadi kenyataan. Amin...

Syam sempat juga berkongsi gambar-gambar semasa beliau di luar negara untuk tatapan blogger saya dan saya ingin dendangkan lagu kegemaran beliau Lagu No promises dari Shyane Ward.

(Click Play di You tube ni tapi jangan lupa to pause my main music kat esnips di kotak belah kanan)




Rome


Paris


Paris


Auckland





South Africa


Di Blue Mosque, Istanbul, Turki


London

Jadi jika anda dia luar sana ingin temu ramah saya dan ini saya paparkan kerjaya anda di blog saya ni, tinggalkan maklumat anda di chat box di bawah dan saya akan menghubungi anda. Segala pertanyaan tentang kerjaya ini boleh la masukkan ke ruang komen bagi post ini. Perhaps, Syam boleh memberikan balasanya kalau ade yg saya tak boleh jawab. So ape komen anda?

Again Thank you Syam kerana sudi di temu ramah dan sudi menghiasi ruang blog saya ni.



Soal Mencari Jodoh

I had some conversation with one of my friend semalam. Dan entah macam mana timbul la soal kawin. Dia kata saya belum kawin lagi dan tengah mencari dan dia bertanya apa pandangan abg.

Ok... Bagi I, kita kena la bersedia physically dan mentally bila nak kawin. Jangan kerana usia dah meningkat dan org lain dah kawin kita nak kawin. Atau kita di paksa kawin terus kita kawin. It didn't work that way. Saya pun kawin early thirties jadi lewat gak mungkin ade some regrets tapi overall saya puas hati dengan keputusan sendiri. Because I have set my priorty right kena stabil diri dulu baru la nak bagi makan anak org.

Yang penting calon kita tu mestilah yg sesuai dan memahami kita fasal kita nak tinggal dengan dia kalau boleh hingga ke akhir hayat kita. Keserasian tu penting.

Dalam islam pun dah ade garis panduan utk memilih calon, cari yang cantik, berharta atau beragama dan yang sebaik2 yang beragama.

Nobody is perfect. Kita mungkin nak cari yg perfect tapi diri kita pun tak perfect jadi cari la yang close to your criteria. Bagi I yang penting baik budi perkerti. Kalau boleh carilah calon isteri yang "be herslef" dan tidak mempunyai character yang berpura-pura depan kita lain dan di belakang kita lain. Itu penting. Kita kena belajar hati budi dia. Kadang-kadang cuba test kesabaran dia dan kamu lihat samada dia boleh tahan tak bila kamu marah atau dia sama-sama melenting. Itu penting kerana hidup berumah tangga kadang kala ade perselisihan... jadi kenala cari jalan penyelesaian yang terbaik.

Sebaik-baik nya tau minat masing-masing agar banyak perkara boleh di buat bersama. A journey insyallah sampai ke akhirat....Kerana kalau boleh kita nak bersama bukan hanya di dunia tapi juga di akhirat...

So jika telah berjaya mencari yang serasi... Buatlah solat istikarah untuk mendapat restu allah dan insyallah allah akan dorongkan mana yang terbaik dan mudahkan jika allah merestuinya.

So selamat mencuba. Itu la resepi yang saya gunakan untuk diri saya. Dan lagi satu kalau boleh cari la isteri yang lebih muda kerana kadang kala yang muda ni lebih menghormati kita sebagai suami. Itu bagi saya la dan pengalaman saya. I may be wrong.

Adakah anda ingin berkongsi pengalaman anda tentang soal mencari jodoh ni atau jika ade sesiapa yang nak nasihat percuma silala jangan malu dan segan. Pahala tau menolong org membina mesjid.


Powered by ScribeFire.

Common Mistakes in Prayers

Listed below are the 7 Common mistakes usually we make in prayers



Mistake 1: Reciting Surat al-Fatiha fast without pausing after each verse.


The Prophet (SAW) used to pause after each verse of this surah. (Abu Dawood)
Mistake 2: Sticking the arms to the sides of the body, in rukoo' or sujood, and sticking the belly to the thighs in sujood.
[sujood_right.jpg]
The Messenger of Allah (SAW) said: "Let not one of you support himself on his forearms (in sujood) like the dog. Let him rest on his palms and keep his elbows away from his body." (Sahih Muslim) . The Messenger of Allah (SAW) used to keep his arms away from his body during rukoo' and sujood that the whiteness of his armpits could be seen (Sahih Muslim).

Mistake 3: Gazing upward during prayer.
[lower_gaze.jpg]

This may cause loss of concentration. We are commanded to lower our gaze, and look at the point at which the head rests during sujood. The Prophet (SAW) warned: "Let those who raise their gaze up during prayer stop doing so, or else their sights would not return to them. i.e. lose their eyesight]." (Muslim)


Mistake 4 : Resting only the tip of the head on the floor during sujood.

[sujood_head_wrong.jpg][sujood_head_right.jpg]
The Prophet (SAW) said: "I am commanded to prostrate on seven bones the forehead and the nose, the two hands [palms], the two knees, and the two feet." (Sahih Muslim) Applying the above command necessitates resting the forehead and the nose on the ground during sujood.

Mistake 5 : Hasty performance of prayer which does not allow repose and calmness in rukoo' or sujood.
[qayam_sujood_slowly.jpg]


[sujood_slowly.jpg]
The Messenger of Allah (SAW) saw a man who did not complete his rukoo' [bowing], and made a very short sujood [prostration ] ; he (SAW) said: "If this man dies while praying in this manner, he would die upholding a religion other than the religion of Muhammad." Abu Hurairah (RA) said:

"My beloved friend, Muhammad (SAW) forbade me to perform postures of prayer copying the picking of a rooster; (signifying fast performance of prayer), moving eyes around like a fox and the sitting like monkeys ( i.e. to sit on thighs)." (Imam Ahmad & at-Tayalisi) The Messenger of Allah (SAW) said: " The worst thief is the one who steals from his own prayer." People asked, 'Messenger of Allah! How could one steal from his own prayer?' He (SAW) said: "By not completing its rukoo' and sujood." (At Tabarani & al-Hakim).

To complete rukoo' is to stay in that posture long enough to recite 'Subhana rabbiyal Adtheem' three times, SLOWLY, and 'Subhana rabbiyal-a'ala' three times, SLOWLY, in sujood. He (SAW) also announced: "He who does not complete his rukoo' and sujood, his prayer is void." (Abu Dawood & others)

Mistake 6 : Counting tasbeeh with the left hand
[tasbeeh_finger_counting.jpg]

The Prophet (SAW) used to count tasbeeh on the fingers of his right hand after salah. Ibn Qudamah (RA) said: " The Messenger of Allah (SAW) used his right hand for tasbeeh." (Abu Dawood). The above hadeeth indicates clearly that the Prophet (SAW) used only one hand for counting tasbeeh. No Muslim with sound mind would imagine that the Prophet (SAW) used his left hand for counting tasbeeh. Aa'ishah (RA) said that the Prophet (SAW) used his left hand only for Istinjaa', or cleaning himself after responding to the call of nature. He never used it for tasbeeh. Yasirah (RA) reported: The Prophet (SAW) commanded women to count tasbeeh on their fingers.

The Messenger of Allah (SAW) said: "They (the fingers) will be made to speak, and will be questioned (on the Day of Resurrection. )" (At-Tirmidhi) . The above Hadeeth indicates that it is preferable to count tasbeeh on the fingers of the right hand than to do so on masbahah (rosary).

Mistake 7 : Crossing in front of a praying person.

[no_crossing.jpg]


The Messenger of Allah (SAW) warned: "Were the one who crosses in front of a praying person to know the consequences of doing so, he would have waited for *forty better than to cross in front of him." (Sahih Bukhari and Muslim). *The forty in the tradition may be days months or even years. Allah knows best.
Common Errors in Prayer That MUST Be Avoided - Please inform your near and dear ones to take care of the above.

Remember Muslim Ummah in your supplications


The Messenger of Allah, Muhammad (sallallahu alaihi wa-allehe wa-sallam) said
"Pass on knowledge from me even if it is only one verse"









Powered by ScribeFire.

Tuesday, January 15, 2008

My Story Begins... Part 1

I am the 9th in family of 10. My father was a policemen while my mom was a housewife. As a policemen, he had been moving around from Kulai, Segamat, Kg Baru in KL and finally back to Johor Baharu.

I was born at my Nanny's house; 16K Jalan Tebrau, Wadi Hana, Johor Baharu on 16 September. Johor Baharu is a capital City of Johore the southern state in the Peninsula Malaysia. My Nanny's house was a single storey semi-detached house on an acre site. We were fortunate to live nearby in a little shed next to my Nanny's house. Through my recollection of my childhood days, our house was made of wood with a roof made of zinc. We only had place to sleep and kitchen with a common toilet shared with Nanny and her family, my uncles and aunt.

Through my recollection, our house was just a bare earth floor and there wasn't any specific bedroom nor partitions. It was just a timber planks where everybody sleep at night with no electricity. We do not have advantage electric or gas stove at that time either. We had to get and buy charcoal and woods for us to cook. I was too small to feel the pain and the hardship. One thing I always remembered was when it was raining, my brother and I had to gather some pails and basins to collect rain water dripping through the holes in the roof from wetting out earth floors. Sometimes we were just exhaust to run all over the house to empty the water once it was fulled but most often it overflows and wet the whole floor.

To be continued

Monday, January 14, 2008

Number of Hits

Eversince I installed the counter hits widget last 2 weeks, I am able to track the number of visitors to my Blog and currently it is recording 500 visitors. I will start monitoring the progress and see what are the features I could add and write to invite more visitors and reader.

Perhaps I would like to share with you why I am initiating this Blog. It is my personal desire to write a book about myslef. Eventhough I am not as great and prominent as some of our leaders and businessman. I would like to share with you the hardship and tribulation that I had gone through over the years to reach where I am right now. Perhaps with this story of mine, someone out there could related my stories to themselves and inspire them to be someone significant of themselves, families, friends and nation. The lesson that I have learnt is invaluable and my sincere desire that some of you do not have to undergo the same things that I have gone through.

I will talk about my childhoods days, what life is all about, education, friendships and relationships, interests and hobbies and my dream for the future. I hope one day this Blog of mine will be the source of information and reference in charting path through our lifes and that is why the title of my Blog ... Facts of Life or in other words Erti sebuah Kehidupan.


Sunday, January 13, 2008

Anak Angkat


Mummy and Daddy @ Wetland Bird Sanctuary KK



Mummy and Son @ Wetland Bird Sanctuary, KK


Mummy and Son @ Tanjung Aru, KK


Our Son Naz @ Sapi Island


Semasa kami di KK kami sempat bertemu dengan anak angkat kami. Anak kami itu tanpa lelah membawa kami berjalan-jalan ke sana sini ke segenap pelusuk KK dan tidak ketinggalan mengambil photo-photo kenang-kenangan semasa kami berdua di KK. Terima Kasih Naz for being so nice to us. Moga Allah aje membalas budi baik kamu tu. We hope our presence have cheered you up as well. Sincere thanks from Mummy and Daddy.

Trip ke Kota Kinabalu








Trip ke KK kali ini memang telah di rancang beberapa bulan lebih awal untuk mengambil kesempatan harga tambang murah RM8 tapi total cost campur tax dsb menjadi RM165. Perjalanan kali ni saya berkesempatan pergi bersama suri saya. Last year kami pergi ke Bangkok dan kali ni ke KK pula. Just wanna treat her and give her some time off... walaupun pada mula nya kami hampir-hampir nak cancel trip kerana tak de sesiapa yang boleh jadi anak-anak. Mujur la ada jiran yang bertimbang rasa yang sudi menjaga dan menghantar anak-anak kami kesekolah.

Kami menyewa di Promenade Apartment. Walaupun tempat penginapan kami biase saja tapi nyenayk gak tidur. Hari pertama kami pergi ke Pulau Sapi, tak berapa jauh dari bandar KK. Kami menaiki bot dari Tanjung Arudan tempat amat menarik berbandingkan Pulau Manukan yang pernah saya lawati sebelum ini. Coral dan ikan-ikannya menarik tapi masih tak boleh lawan Pulau Tioman. Ku sangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari, rasa tak puas nak snorkelling kerana hari hujan dan kami terpaksa balik ragu-ragu kalau hujan terlalu lebih kami mungkin tak boleh balik langsung.

Sebelah petang pula, kami menyewa kereta supaya mudah untuk kami bergerak. Malam tu kami pergi ke Gayang Seafood Resturant. Tempatnya agak jauh dari bandar KK.. Wah sedap betul masakan dia dan seafood ni fresh betul. Berbaloi rasanya travel jauh-jauh.

Keesokkan harinya saya ke Pasar Filipino untuk membeli oleh-oleh seperti mutiara, crystal dan tak lupa ikan bilis dan udang kering. Macamlah kat semanajung tak de kan..

Di sebelah petangnya saya pergi berenang di Stadium Likas. So far this is the best pool that I have been. Covered swimming pool dan ramai juga lihat anak-anak yang belajar swimming yang bakal menjadi ahli perenang negara.

Di sebelah malamnya pula kami pergi ke Tanjung Aru dan makan malam di sana sampai melihat sun set. Intersting.

Akhirnya pada hari ketiga kami ke swimming pool likas sekali lagi dan terus ke Wetland kayu bakau untuk lihat burung-burung.

Walaupun masanya singkat saya rasa cukup puas hati dalam trip kami kali ni....




Thursday, January 10, 2008

Kala Malam Bulan Mengambang



On last Thursday evening 10 January 2008, I decided to watch a malay movie with my wife in KK. We saw the advert on TV earlier that day and since there wasn't much choice available, we decided to watch the movie for a change furthermore who else will support our film industry if not ourself. The movie started at 9.15 pm and we were puzzled when asked to choose which seat we prefer as there were only 3 seats taken. True enough as we about the enter, the ticket assistant we not sure if there movie is on... We were then ushered in and we could choose which seat s we want as there were hardly more than 10 people in the cinema.

It was a black and white movie and find it to be creative but it was too slow for me as I fall asleep half way. If I were given a choice I would not have watch it. Anyway looking at the postive side of it, I sleep soundly in the cinema.

Wednesday, January 9, 2008

Wajah Baru Blog di Tahun Baru












Assalamualaikum Semua, Salam Maal Hijrah moga tahun baru ini membawa kita ke suatu perjalanan yang bermakna dalam hidup kita. Bagi saya penulisan blog ni adalah perjalan baru dalam hidup saya. Kalau saya singkap dulu, saya memang kurang arif tentang bloging ni sampai kadang-kala iris melihat sahabat-sahabat blog yang ade blog yang cantik dan menarik.

Dengan Azam dan tekad serta bantuan dari teman-teman makna lahir blog saya yang pertama iaitu Facts of Life atau Erti Sebuah kehidupan. Walaupun blog saya agak simple pada mulanya, saya tidak putus asa untuk menghasilkan bolg yang melambangkan diri saya, my interest and hobbies. Warna Biru dan Hijau adalah warna-warna kegemaran saya dan secara kebetulan warna logo syarikat saya juga berwarna Biru dan Hijau mungkin di sebabkan itu saya amat serasi dengan syarikat ini dimana saya telah berkhidmat selama 14 tahun...

Sebagai header saya mengunakan kombinasi bulu merak kerana ianya mempunyai warna yang amat menarik. My first encounter dengan burong merak ialah semasa saya dalam perjalanan dari Karachi ke Rawalpindi. They live wild in the desert of Pakistan. Pernah saya bercita-cita untuk menternak burong merak semasa di Ipoh tetapi ianya memerlukan sebuah kawasan yang besar. Mungkin satu hari nanti segala impian itu menjadi kenyataan.

Moga tahun baru ini suatu titik permulaan untuk saya menrancang insan yang dapat memberi munfaat pada diri, keluarga dan masyarakat. Salam Maal Hijrah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

World Time


All right reserved © 2007. All materials presented belong to Mohamadj at www.mohamadj.com. Any materials can be reproduced with permission without changing the original content and has to be credited. Other material not stated belong to Mohamadj belongs to its owner.

Copyright © 2009 www.mohamadj.com