Friday, January 14, 2011

Second Hand Car










Kenderaan adalah salah satu pengankutan yang amat penting sekarang. Tak kira la jenis apa dari keldai, beca, kereta kuda dan di zaman moden ni kereta. Tinggal di perantauan ni payah juga kalau tak de kenderaan untuk nak pergi dari satu tempat ke satu tempat. Setahu saya perkhidmatan bas untuk perjalanan dalam bandar pun mungkin tak ada. Mungkin kerana semua mampu beli kereta. Cuma yang ada long distance aje. Lagi pun hanya expat dari negara bangladesh, india, indonesia yang berkerja buruh saja yang perlukan perkhidmatan bas.. So it is kind of charity works la bagi kerajaan sini untuk sediakan bas kerana mungkin tak menguntungkan. Tapi perkhidmatan taxi banyak la tapi kekadang bergantung kepada pemandu juga .. ikut sedap dia orang berapa dia orang nak letak harga. Kalau nak naik kereta taxi sapu.. pun kena hati2... Kalau tak ... tak pasal di ainayakan. Ada terbaca dalam akhbar, seorang warga indon di perkosa dan di tinggal kan di padang pasir dalam keadaan berbogel kerana sangkanya itu kereta taxi sapu...

Dulu masa saya berkerja di Qatar, saya didalam delima; samada nak beli kereta baru atau sewa aje kereta. Jadi bila tanya kekawan mereka kata "Kalau nak duduk lama belilah kereta baru.." Memandangkan niat hati pada mulanya memang lah hendak duduk dan berkerja lama di Qatar.. dan akhirnya saya pun beli lah kereta Honda Civic. Tapi lepas berada di sana selama 1 tahun setengah... keadaan kerja gawat dan tak menentu di tambah pula saya mendapat tawaran untuk bekerja di Jeddah, saya pun terpaksa la menjualkan kereta saya... dan Akhirnya saya rugi QR 12,000. Nak buat cam mana kan...

Jadi sekarang bila bekerja di Jeddah saya pun serba salah samada bak teruskan sewa Nissan Altima ni atau beli kereta 2nd Hand atau beli kereta baru. Option untuk beli kereta baru mungkin terpaksa di lupakan buat masa sekarang. kerana kestabilan kerja masih tak menentu kerana company ni company baru dan masih struggle. Dalam fikiran ni mungkin la saya teruskan sewa kereta atau beli kereta 2nd hand....

Ada beberapa sumber tempat jualan kereta 2nd hand di Jeddah. ni Kebanyakkan nya orang akan advertise kat expatraites.com, atau beli kat Kharaj - sebuah tempat kenderaan yang amat besar di sini atau beli di car park Saway Mall. Dan selalunya tempat2 cam ni kereta di beli dengan cash.

Ada juga tanya dekat bank untuk dapatkan loan kereta, tapi syaratnya, hanya kereta2 yg tertentu aje yang di benarkan untuk ambil loan dan ada list of agent yang tertentu saje yang authorised... Kebanyakkannya kereta jenis buatan jepun. Kalau kereta American hanya bank tertentu pula yang ada berikan loan kenderaan...

So sekarang saya masih dalam pencarian.. pucuk panggalnya kalau duit dah cukup baru la sedap dan mencari kalau tak .. telan air liur aje lahkan. bila kereta yang di idamkan tu di lamar orang .. So semalam memandangkan tak de apa nak buat, saya pergi ke Sawary Mall untuk meriki kereta2 second hand di situ... Hai kalau ada jodoh adalah nanti ye... sementara tiba dan datang nya jodoh.. naik aje la kereta sewa Nissan Altima tu....


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

World Time


All right reserved © 2007. All materials presented belong to Mohamadj at www.mohamadj.com. Any materials can be reproduced with permission without changing the original content and has to be credited. Other material not stated belong to Mohamadj belongs to its owner.

Copyright © 2009 www.mohamadj.com