Saturday, August 20, 2011

Suasana di Masjid Nabawi di Bulan Puasa


Perjalanan dari Jeddah ke Madinah inign mengecapi pengalaman suasana berbuka di Masjid Nabi

Semenjak berada di tanah hijaz ni selama lebih kurang 14 bulan jarang sekali aku mengunjungi makam rasullullah. Kali terakhir aku ke sana ialah semasa sahabat2 aku dari Doha, Redzuan dan Zamani datang untuk mengerjakan umrah tahun lepas dan mereka berhajat sangat2 berhajat untuk mengunjungi makam rasulullah saw. Dan bagi memenuhi permintaan mereka, kami bermusafir selepas subuh dan sampai di sana, bersolat Jumaat dan pulang selepas tu. Terasa terubat rindu setelah membuat kunjungan tersebut.

Kini sudah lebih kurang 12 hari sebelum menjelangnya Aidil Fitri... namun jauh di sudut fikiran terfikir bilalah aku nak mengunjungi rasulullah saw. Tiba-tiba aku mendapat panggilan dari Rashidi teman sepejabat semasa di KLCC dulu yg kini berkerja di Projek Jabal Omar di Mekkah.

Katanya" Mad, apa plan minggu ni?" Jawabku ringkas " Tak de apa-apa, mungkin ke Haram aje". Sambungnya lagi "Nak pergi Madinah?" Hatiku melonjak dan berkata "Nak". Sambungnya lagi " Ajaklah sesiapa yg nak ikut boleh bergilir-gilir drive. Lama tak ziarah rasulullah dan nak kena rasa berbuka di masjid nabi suatu pengalaman yang luar biasa.." Jawabku ringkas "Nanti I cuba call kalau ada sesiapa nak ikut".

Memandangkan sabahat2 kami yg sering mengikuti pengembaraan kami di tanah hijaz ni dah pulang bercuti ke tanahair utk bercuti bersama keluarga, tak ramai yg boleh di contact. Ada yg berkemas-kemas utk pindah rumah dan ada juga yg berkemas utk going back for good. Akhirnya aku call Razali juga teman semasa di KLCC dulu dan dia dgn nada gembira "Insyallah la aku nak ikut". Jadi kami bertigalah mengembara menuju makam rasulullah saw.

Memandangkan Rashidi dan Razali bekerja pada hari Khamis, kami bercadang memulakan perjalanan kami waktu tengah hari. Lebih kurang pukul 1 tengah hari Rashidi dan Razali sampai ke rumah saya dan kami pun bergerak menuju ke Madinah. Perjalanan dari Jeddah ke Madinah lebih kurang 400 km dan lebuh raya yg ada sekarang cukup baik dan bagus. Sepanjang perjalanan tak banyak penempatan yg kami lihat hanya sekadar bukit bukau dan padang pasir di kiri kanan jalan. Topograhinya juga amat cantik subhanallah. Aku hanya sempat mengambil gambar dari dalam kereta kerana kami mengejar masa untuk sampai ke sana sebelum waktu magrib.

Melihat padang pasir yang tandus dan bukit bukau; aku terfikir di fikiran ku, bertapa payahnya kabilah2 yg bermusafir di zaman dulu dan peghijrahan rasullullah bersama sahabat2 ke Madinah yang terpaksa melalui perjalanan yg getir di padang pasir yg kontang.... Begitu banyak pengorbanan rasulullah dan para sahabat menyebarkan agama islam yg suci..

Keadaan padang pasir yang kontang dan berbukit bukau


Lebuhraya 3 lorong di kedua-dua hala


Bukit2 batu hampir di sepanjang jalan


Dalam perjalanan sempat melihat awan seolah-olah tertulis perkataan Allah.. Subhanallah


Dan ini pula berbentuk love... Seolah-olah suatu message mengatakan Allah Love U...


Pemandangan di sepanjang perjalanan ke Madinah


Pokok2 yg hidup di padang pasir


Sesampai kami di kota Madinah lebih kurang Jam 5:30 petang, kami terpaksa menghadapi jalan yg sesak kerana malangnya kebanyakkan jalan di tutup dan sukar untuk mendapat tempat letak kereta kerana jumlah org mengunjungi majsid nabi bertambah di bulan ramadhan. Akhirnya kami terpaks letak kereta di tanah lapang yg terletak jauh dari hotel dan terpaksa berjalan menuju ke hotel iaitu lebih kurang 100 meter. Di hotel, kami di beritahu yang booking kami tidak confirm dan terpaksa menunggu lebih kurang 45 mins utk sort out masaalah bilik. Berkat kesabaran akhirnya kami dapat bilik di tingkat 12 bilik no 1200; suite 2 bilik dgn 1 masterbed dan 2 single bed. Kami bergegas meletakkan barang2 kami di bilik dan terus menuju ke masjid kerana waktu magrib dah masuk. Alhamdulillah sempat solat di masjid di bumbung masjid kerana masjid dah penuh pada masa tu; dan selepas magrib kami ke hotel bercadangnya utk berbuka di hotel yg kami menginap tapi malangnya penuh. Akhirnya kami beli sandwich kabab dan makan di bilik hotel saja.

Rashidi dan Razali sesampai kami di tempat letak kereta menuju ke hotel


Rashidi and I. Di belakang pemandangan deretan hotel2 yg berada di sekeliling pinggiran Masjid Nabi.


Selesai solat magrib di bumbung masjid


Keadaan jemaah yg berpusu-pusu keluar selepas solat magrib


Pemandangan pintu masuk utama ke masjid Nabi


Bergambar di depan pintu masjid yg tertulis Muhammad Rasulullah


Pandangan pintu masuk utama di waktu senja selepas magrib


Suasana senja. The atmosphere is so beautiful


Logo di setiap pintu di masjid Nabi tertulis Muhammad Rasulullah


Who else me again..

Selesai makan kami pergi semula ke masjid utk solat isya dan taraweh... Bagai satu ketenangan berada di masjid nabi yg luas dan indah pembinaanya. Selepas taraweh aku tak sabar2 nak ziarah makam rasulullah mengucapkan salam dan menyampaikan salam-salam sahabat2 yg mengirim salam pada rasullullah saw. Keadaan amat sesak dan orang bertolak2 kira2 kalau nak bagi bidalan lebih sempit dari ikan sardin.... kerana ada yg nak menuju ke raudah yg terletak bersebelahan dgn makam rasulullah di samping org2 yg nak menziarah makam rasulullah. Kadang2 terasa macam sandwich yg di himpit steam roll. Setelah berasak2 lebih kurang 10 mins, akhirnya baru la perjalanan kami tu lancar. Terharu rasa hati bila menziarah makam rasulullah sambil memberi salam. Terharu kerana rasullullah la insan yg allah cipta yg jika tidak kerananya mungkin dunia dan seisinya tiada. Insan yg allah sayang dan kasih yg namanya dan nama allah berada bersebelah di syurga menurut pembacaanku dalam kitab2 agama yg menceritakan kisah pengampunan nabi Adam yg memohon ampun pada allah setelah 40 tahun dengan berkat Nabi Muhammad saw. Setelah selesai ziarah, terasa lega rasa di hari dan aku terus meneruskan berdoa di dalam masjid mengambil fadilat tempat yg penuh berkat.

Kawasan dalam masjid yg open air di tutup dgn canopy yg berbentuk payung yg besar


Keadaan menuju ke Makam Rasulullah selesai solat Isya.


Hiasan dan ukiran yg indah di diding mimbar Masjid Nabi


Sebaik saja aku selesai berdoa, aku di beritau utk beredar untuk memberi laluan pada kaum wanita menziarah makam rasulullah dan raudah.. Aku pun beredar dgn rasa puas kerana misiku telah tercapai. Aku sempat pergi ke shopping mall mencari jubah dah cicin koka yg di kirim oleh bapa saudaraku.

Sampai di bilik masih tak boleh tidur. Mulanya kami bercadang utk bersahur di luar tapi semuanya nampak letih dah akhirnya kami order room service aje. Kami order pizza mozzerella dan mutton bryani. Sedapla juga. Aku sempat lelapkan mata dalam 1 jam, kira tidur2 ayam aje dan Dalam jam 4:15 pagi kami pergi menuju ke masjid utk solat subuh.

Pada ketika tu org telah berduyun2 menuju ke masjidil nabi. Seronok rasanya bertemu dgn saudara sesama islam dari seluruh pelusuk dunia yg mendapat jemputan allah utk memakmurkan rumahnya di masjid nabi. Setelah subuh aku sekali lagi menziarah makam rasulullah dan melihat persekitaran masjid sebelum pulang ke bilik.


Masjd Nabi dari depan sesudah subuh




Suasana Pagi di Madinah


Sesampai di bilik lebih kurang jam 7:30 pagi, sahabat2 sedang nyenyak beristirehat. Dan lebih kurang jam 10 saya di kejutkan oleh Rashidi katanya ada kawan saya nak jumpa kat lobby hotel.

Memang seperti di atur kami akan berjumpa dia situ semuanya adalah perancangan Allah yg Maha Esa lagi Maha Agung Subhannallah. Apabila aku tulis di wall FBku yang aku nak ke Madinah dan aku bertanya kalau ada sesiapa yg nak ke Madinah, Zul; kawan aku semasa aku belajar di Poly Kuantan menjawab, "saya akan berada di Madinah pad 19 August". Aku kata kat dia insyallah kita akan jumpa. Tapi bila aku berada di Madinah aku terfikir juga macamana nanti nak cari Zul kerana aku ni bukanlah arif sangat dengan Madinah ni. Tapi Allah tu kaya, hotel yg Zul tinggal hanya bersebelahan dari hotel aku. So pagi tu Zul cari aku dan talipon dari lobi hotel. Aku SMS Zul dan suruh Zul naik ke bilik hotel. Tak sabar rasanya nak jumpa dia, dan aku pun bergegas turun dan semasa menunggu lif aku dah nampak kelibat Zul baru keluar dari lif. Aku terus menjerit "Zul!"... Allahu Akhbar jumpa juga kita setelah lebih 30 tahun tidak berjumpa.. Syukur alhamdulillah. Sempat kami bersembang di bilik walau pun tak lama. Terima kasih Zul kerana sudi jumpa aku dan megeratkan tali silaturahim..

Aku pun bersiap utk solat jumaat dengan jubah putih yg baru ku beli semalam yg telah siap aku gosok malam tadi. Aku berhasrat utk solat di bumbung masjid. Keadaan di bumbung agak panas suhu 42 darjah... tapi kerana keseronokan berada di masjid nabi bahang kepanasan tu kurang terasa begitu rasanya bagai org di lamun cinta.. Cinta pada rasululllah saw.

Keadaan bumbung semasa solat Jumaat


Carpet yg sedia terhampar yg designnya hanya boleh di jumpa di masjid nabi dan masjidil haram


Me again.. memang suka posing saya ni.


Selepas solat, aku menuju ke hotel. Pintu keluar dari masjid agar terhad dan org terpaksa berasak2 utk keluar. Tapi dengan kesabaran akhir nya kami keluar dengan selamat. Keluar dari pintu aku ternampak seseorang yg nampak macam org Malaysia dan bila aku hampiri nampak macam kenal. Aku pun menghampirinya dan bertanya.. Farin ke? Dia mengangguk sambil tersenyum dan kami berjabat tangan. Itu la Fahrin Ahmed salah seorang artis dan celebrity Malaysia. Rasa menyesal pulak tak bergambar dengannya. maklumla tetiba aku ni malu-malu kuching Meow... Meow...

Semasa di hotel aku menerima SMS dari seorang rakan dari Malaysia Zak; supaya aku mengesahkan SMS yg di terimanya mengenai peritiwa yg akan berlaku di Kaabah jam 3.25 pagi pada 20 August di mana kata SMS tu bulan akan mengelilingi kaabah pada waktu itu. Hati ni teruja nak pergi tengok untuk mengesahkan ke sahihan SMS tu. Rasa macam nak tukar plan nak balik awal mungkin lepas asar kerana perancangan awal kami ialah pulang selepas magrib bagi menikmati suasa berbuka dia masjid nabi. Aku jadi serba salah. Tapi setelah bermesyuarah, aku akur dgn kehendak dan keputusan sahabat2. Kata Rashidi "kita datang sini nak rasa suasana berbuka di sini...". Dalam fikiran aku "ye juga" kalau tak hasrat tak tercapai. Lagi pun masih sempat nak pergi Mekkah kalau mau kerana kami mungkin sampai di Jeddah dalam pukul 12.00 malam dan peristiwa tu pula jam 3:25 pagi..

Semasa di hotel, setelah selesai fardu jummat aku tak leh nak tidur kerana pukul 3 dah kena check out. Tepat jam tiga kami checkout. Sempat singgah di kedai beli kurma. Aku beli kurma nabi Ajwa 3 kilo dengan harga SR 70 se kilo dan kurma safawi 1 kilo dengan harga SR 20 sekilo. Kami kemudian menuju ke tempat letak kereta utk meletakkan barang2 kami dan kemudian menuju semula ke masjid nabi utk solat asar dan magrib. Selepas Asar kami buat amalan2 peribadi, ada yg aku lihat berzikir, baca quran, berbaring sambil satu pihak lagi kelihatan membuat persiapan utk berbuka. Kebanyakannya kanak2 lelaki yang membantu membuat persediaan itu. Sayu hati melihat anak muda yg dalam lingkungan umur belasan tahun berkhidmat utk tetamu2 Allah subhanallah.

Bagai satu routine yg begitu unik, di mulai dengan bentangan saprah plastik, air zam-zam yg sendal pada plastik agar tak bergerak dan mulala process menyediakan hidangan. Katanya setiap barisan ada sponsor masing2. Seronok tengok dia org sediakan korma, kacang, dadih dan ada sejenis makanan macam kueh kacau kalau kat Malaysia.

Dalam 15 min sebelum waktu berbuka, kelihatan ramai orang berdoa. Ada yang berdoa sampai duduk dan ada juga sambil berdiri kerana di katakan waktu2 sebelum berbuka tu amat makbul doanya. Bila azan di laungkan menandakan masuk waktu berbuka semuanya memulakan menikmati juadah yg terhidang. It is quiet an experience. Dalam masa 5-10 mins lepas berbuka. semua tempat makan itu di kemas semula dalam masa kurang dari 2-3 min utk menunaikan fardu magrib.

Dan lagi... dgn serban pulak


Persediaan juadah berbuka


My protion hehehe


Menanti waktu berbuka


Memandangkan kami akan bermusafir selepas fardu magrib, kamu berniat utk solat jamak. Sesudah magrib kami terus solat isya qasar 2 raakat dan selepas selesai kami terus menuju ke tempat letak kereta. Rasa sayu meninggalkan masjid nabi yg penuh dengan ketenangan...

Dalam perjalanan ke kedai kami sempat membeli air buah dan ice cream. Maklumlah org berpuasa bila berbuka tu macam2 nak makan.

Setelah beredar dari bandar Madinah rasa masa sepi hati ini setelah berada di dalam suasana golongan Ansar. Memangla berbeza org2 muhajirin dari org2 Ansar. Patutlah jasad rasullullah bersemadi di bumi org2 Ansar.

Setelah keluar dari kota Madinah, aku volunteer utk drive sehingga la sampai ke Dahban. Alahamdulillah perjalanan malam cukup tenang dan tak banyak sangat kendereaan dan kami sampai ke Jeddah lebih kurang Jam 12:30 malam. Rasa puas penjalanan ini alhamdulillah...

Ini la sedikit kisah pengalaman saya menikmati suasa dia Masjid Nabi. Anda juga boleh lihat gambar2 yg aku ambil di FB... nantikan la epsiod seterusnya insyallah...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

World Time


All right reserved © 2007. All materials presented belong to Mohamadj at www.mohamadj.com. Any materials can be reproduced with permission without changing the original content and has to be credited. Other material not stated belong to Mohamadj belongs to its owner.

Copyright © 2009 www.mohamadj.com