Wednesday, June 25, 2008

Coins Collection



I received some coins from my friend Nicolae from Romania in exchange with Malaysian coins. While I was sorting out my coins collection, I was trying to find out what was the oldest coins I have in my possession. I am surprised I have 1801 straits settlement 1/4 cent coin. 207 years old coin!. I wonder how much is the value right now. Tried to refer to some coins book but nothing reach that year.

5 comments:

Rush Murad said...

i dulu pun ada kumpul coins, tapi tak tau simpan kat mana dah.... stamp pun macam tu... berbuku2 i simpan.... nampaknya kena selongkar store di rumah parents...

Mohamad said...

kalau rasa dah tak nak simpan lagi i offer la tolong simpan kan...hehehhe

kheirul said...

Assalamualaikum...

Saya tengah dok google pasal sejarah duit Straits Settlemet.. sebab saya pon ada satu 3/4 cent tahun 1801....

tapi yang peliknye.. straits settlement wujud pada tahun 1826.... pelik kan...

kalau ada tak orang pakar pasal coin lama ni yang sudi membantu....

Mohamad said...

I pernah tanya kedai yang I selalu beli coins dan duit kertas fasal duit 1801 tu.. dia kata palsu. Tak tau la fasal like what you said it starts 1826. Rasa kena siasat la..

Tapi yang best masa baru-baru sedar ada duit 1801 tu, berangan habis la mana tau jadi jutawan segera ke kan.. Tapi ...

Mohamad said...

I pernah tanya kedai yang I selalu beli coins dan duit kertas fasal duit 1801 tu.. dia kata palsu. Tak tau la fasal like what you said it starts 1826. Rasa kena siasat la..

Tapi yang best masa baru-baru sedar ada duit 1801 tu, berangan habis la mana tau jadi jutawan segera ke kan.. Tapi ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

World Time


All right reserved © 2007. All materials presented belong to Mohamadj at www.mohamadj.com. Any materials can be reproduced with permission without changing the original content and has to be credited. Other material not stated belong to Mohamadj belongs to its owner.

Copyright © 2009 www.mohamadj.com